Actualizare 19:56 Parchetul General a cerut arestarea preventivă a şapte persoane în dosarul certificatelor de revoluţionar false
Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat astăzi Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a şapte persoane în dosarul certificatelor de revoluţionar false.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, trimis Redacţiei, cele şapte persoane sunt: fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase (secretar general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate în cadrul SSPR), Ionel Iosef (preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti), Andreea Dragomir (angajat al CPRD) şi Gheorghe Neagu.
Anchetatorii susţin că membrii din conducerea Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) şi Secretariatului de stat pentru revoluţionari (SSPR) au acordat în mod ilegal certificate de revoluţionar unor persoane din oraşele Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane.
Fostul secretar de stat Adrian Sanda este acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, iar ceilalţi inculpaţi de abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În aceeaşi cauză, sunt cercetaţi sub control judiciar Ciprian Albert Arnăuşi, Ştefan Păduraru, Cristian Adam, George Avram şi Ioan Blaga.
Potrivit procurorilor de la Parchetul Genral, Legea nr. 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 a fost modificată şi completată prin OUG nr. 95/2014 prin introducerea unei noi categorii de revoluţionari - cea de "Luptător cu rol determinant", atribuit celor care, în perioada 14 - 22 decembrie 1989, au avut un rol important în declanşarea şi victoria Revoluţiei, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga lui Nicolae Ceauşescu.
Anchetatorii mai spun că acest aspect a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant" la Revoluţie şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.
Întrucât este obligatoriu ca o persoană care solicită acordarea titlului de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" să fi desfăşurat acţiuni revoluţionare în localităţile incluse în categoria celor cu rol determinant în cadrul Revoluţiei, mai multe asociaţii de revoluţionari din ţară au depus la nivelul SSPR cereri şi documentaţie aferentă, în vederea includerii şi altor localităţi în categoria celor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, altele decât cele prevăzute la art.1 indice 2 din HG 1.412/2004, aşa cum a fost modificată de HG nr.99/2015, după cum urmează: Deva, Buzău, Herculane, Târgovişte, Brăila.
"În urma evaluării modului în care Comisia de analiză din cadrul SSPR a introdus şi alte localităţi în categoria celor cu rol determinant la Revoluţia din Decembrie 1989, s-a constatat că membrii comisiei, formată din Adrian Sanda (secretar de stat, preşedinte al Comisiei), Doina Tănase (secretarul general al SSPR), Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii", se arată în comunicat.
Astfel, s-a constatat că prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiză din cadrul SSPR a decis includerea oraşelor Deva, Buzău, Brăila, Târgovişte şi Herculane în categoria localităţilor în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului, deşi aceste localităţi nu îndeplinesc condiţiile necesare, au fost încălcate prevederile legale în vigoare.
Pe cale de consecinţă, 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2.020 de lei, prin aceasta cauzându-se un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 12.887.600 lei.
Prchetul General mai arată că, din analiza actelor aflate la dosar, a reieşit faptul că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de "Luptător cu rol determinant" au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.
Astfel, s-a stabilit că Gheorghe Neagu, având influenţă asupra angajaţilor SSPR şi CPRD, solicita sume de bani de la revoluţionarii din judeţul Braşov, pentru a obţine validarea dosarului aferent calităţii de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie".
Mihail Gadină, inspector de specialitate în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989 - Departamentul pentru revoluţionari, ce a făcut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, şi-a exercitat influenţa asupra membrilor comisiei pentru punerea în aplicare în vederea avizării şi implicit a obţinerii de către anumite persoane în mod fraudulos a titlului de "Luptător cu rol determinant", deşi nu îndeplineau condiţiile cerute de lege.
De asemenea, Ionel Iosef, preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti, şi-a exercitat influenţa atât asupra inculpatelor Denisa Tănase şi Andreea Dragomir. Iosef solicita diferite sume de bani de la persoanele interesate, cu scopul de a-şi trafica influenţa în vederea avizării pozitive a cererilor pentru acordarea titlurilor de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie", precizează procurorii.
(S.A.)
------------
Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, Adrian Sanda, a fost reţinut miercuri seară, de procurorii Parchetului General. Anchetatorii au informaţii că cel puţin 3000 de români au primit ilegal indemnizaţii de revoluţionari, fără să iasă măcar o clipă în stradă în timpul Revolutiei din decembrie 89, transmite Digi24.ro.
În prezent, procurorii verifică exact cine a luat bani de la stat, pe baza unei ordonanţe, emisă în urmă cu doi ani. În plus, anchetatorii cred că mai multe persoane, cu funcţii publice înalte, au primit bani pentru a acorda titlurile.
Certificatele le-au adus, falşilor revoluţionari, câte 2.000 de lei pe lună. Alte şase persoane au primit ordonanţă de reţinere.
Secretarul de stat Adrian Sanda, reprezentantul Guvernului în relaţia cu revoluţionarii, a negat orice implicare în presupusele afaceri cu certificate de luptător. De altfel, în urmă cu doi ani susţinea că sunt prea mulţi revoluţionari în România.
"Va trebui făcută o revoluţie şi în rândul revoluţionarilor. Suntem într-o colaborare strânsă cu alte parchete din ţară cu privire la falsuri în înscrisuri, cu privire la declaraţii care nu sunt tocmai adevărate", spunea Adrian Sanda în decembrie 2014.
Procurorii cred că mulţi revoluţionari au primit indemnizaţii de la stat lunar deşi nu aveau acest drept, profitând de o Ordonanţă de Guvern din 2014.
"Această modificare legislativă a favorizat apariţia unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant" în cadrul Revoluţiei", se arată în comunicatul Parchetului General.
Procurorii au suspiciuni că 3.500 de titluri de luptători la revoluţie ar fi fost acordate ilegale.
Anchetatorii au descins la peste 20 de adrese, în casele unor revoluţionari şi la sedii de instituţii publice.
Poliţiştii au făcut percheziţii ore în şir la birourile de la Secretariatul de Stat pentru revoluţionari. Au ridicat mai mult probe, documente, dar şi unităţi de la calculatoare. Totul s-a desfăşurat în prezenţa secretarului de stat Adrian Sanda, care a fost şi el ridicat şi dus la audieri.
Adrian Sanda a negat acuzaţiile aduse de procurori.