Haralambie Vochiţoiu, liderul Grupului parlamentar al UNPR din Senatul României, a avut o întrevedere cu Viceprim-ministrul Costin Grigore Borc şi Corina Popescu, Secretarul de Stat în Ministerul Energiei unde a discutat despre identificarea celor mai bune modalităţi de salvare a complexurilor energetice Hunedoara (CEH) şi Oltenia ( CEO), conform unui comunicat de presă remis redacţiei.
"Elaborarea unei legi speciale, prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piaţa de energie românească, ar putea salva CEH, din punct de vedere economic. Ar fi perfect, ca pe o piaţă liberă a energiei, să ne producem 4,8% - 5% (energie, n.r.), de atât avem nevoie, la un preţ reglementat. Această concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, împreună cu introducerea disciplinei organizatorice şi a muncii, stoparea fraudelor - de la firul ierbii, ar salva CEH şi l-ar duce preţ de 40-50 de ani în faţă, cât există resurse de huilă", a declarat Haralambie Vochiţoiu.
Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost şi Memorandumul depus la Guvern de către Scharfstein Group, ce prevede un viitor parteneriat cu statul român, cu scopul de a susţine financiar activitatea derulată de Complexul Energetic Hunedoara, pe o perioada de 10 ani, cu aproximativ un miliard de euro, se arată în comunicat.
De asemenea, liderul Grupului parlamentar al UNPR a mai adus în discuţie mina Petrila şi - Regenerarea unui peisaj industrial - proiect ce are drept scop reconversia funcţională a zonei industriale Petrila, ameninţată de demolare şi de "ecologizare", luând drept exemplu proiectele reuşite din Germania, Franţa, Olanda sau Belgia.