Poliţiştii structurilor de combatere a criminalităţii informatice au confiscat, în prima jumătate a anului, peste 300.000 de lei, aproape 300.000 de euro, 2.000 de dolari, precum şi arme de foc şi muniţie, în urma unor percheziţii domiciliare şi a altor acţiuni pentru destructurarea unor grupări infracţionale din domeniul cybercrime, potrivit unui copmunicat de presă.
Sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul I.G.P.R., în primele şase luni ale anului 2017 au fost înregistrate 2.234 de sesizări penale în acest domeniu.
Conform sursei, poliţiştii au făcut, împreună cu procurorii DIICOT, 381 de percheziţii domiciliare şi alte 14 acţiuni de amploare şi au confiscat 302.725 de lei, 287.260 de euro, 2.000 de USD, două arme de foc, 3.527 de elemente de muniţie, valoarea măsurilor asigurătorii ridicându-se la 6.000.000 de lei.
Anchetatorii au destructurat nouă grupări organizate infracţionale formate din 47 de persoane, care au fost trimise în judecată. De asemenea, 200 de persoane au fost cercetate, dintre care 92 de persoane suspectate de infracţiuni informatice au fost reţinute, 72 arestate, iar 36 de persoane au fost puse sub control judiciar, arată sursa.
În cele şase luni, au fost emise 144 de rechizitorii pe linie de combatere a criminalităţii informatice de către unităţile specializate de parchet.
În comunicat se precizează: "La începutul lunii aprilie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bucureşti şi ai IPJ Teleorman, împreună cu procurorii DIICOT, în cooperare cu Poliţia Naţională Spaniolă, au pus în aplicare o comisie rogatorie internaţională pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din cetăţeni români, pakistanezi, ecuadorieni, indieni, columbieni, peruani şi venezueleni, specializată în fraude informatice şi înşelăciune. Aceştia ar fi obţinut fraudulos datele personale ale unor cetăţeni spanioli, în baza cărora comandau online telefoane mobile de ultimă generaţie, pe care le-ar fi revendicat, creând un prejudiciu de aproximativ 3.000.000 de euro, atât operatorilor de telefonie mobilă, cât şi persoanelor păgubite".
Potrivit sursei citate, în cadrul operaţiunii, au fost reţinute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc şi Germania, iar în urma percheziţiilor domiciliare, au fost puse în aplicare mandate europene de arestare pe numele a trei membri ai grupării.