Investitorii individuali din întreaga lume îşi încarcă portofoliile cu acţiuni, pe măsură ce Fed începe ciclul de reducere a dobânzilor

R.S.
Piaţa de Capital / 27 septembrie

Bogdan Maioreanu, eToro

Bogdan Maioreanu, eToro

La nivel global, proporţia investitorilor individuali care deţin acţiuni a crescut semnificativ în ultimele trei luni, în timp ce a celor care deţin active în numerar a scăzut, potrivit datelor din ultimul sondaj trimestrial Retail Investor Beat, realizat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro, conform unui comunicat transmis redacţiei.

În studiul realizat pe 10.000 de investitori individuali din 12 ţări, numărul celor care deţin acţiuni listate pe piaţa locală a crescut cu peste 10%, de la 49% la 54%, în timp ce creşterea numărului investitorilor individuali care deţin acţiuni în companii listate la nivel internaţional a fost şi mai semnificativă, cu un salt de 16%, de la 31% la 36%. În acelaşi timp, proporţia celor care deţin active în numerar a scăzut de la 69% la 67%, potrivit comunicatului.

Investitorii români au urmat şi ei această tendinţă, dar au încercat, de asemenea, să profite de randamentele ridicate, de peste 6%, ale obligaţiunilor în monedă locală, deoarece perioada ratelor ridicate ale dobânzilor se apropie de sfârşit. Acesta poate fi motivul pentru care creşterea numărului de investitori individuali care deţin acţiuni locale listate a fost mai modestă în România, de numai 9%. În acelaşi timp, investitorii români au dorit să profite şi de oportunităţile globale, astfel că procentul investitorilor care deţin obligaţiuni străine a crescut cu 54% şi în cazul acţiunilor internaţionale cotate la bursă cu peste 17%, mai mult decât media globală.

În sondaj, investitorii individuali sunt definiţi ca investitori care îşi administrează singuri portofoliile şi care care deţin orice investiţie tradiţională (cum ar fi acţiuni, obligaţiuni, fonduri sau mărfuri) sau instrumente financiare derivate. Creşterea alocării de acţiuni în cadrul acestui grup are loc în contextul în care Rezerva Federală a redus săptămâna trecută ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii patru ani, semnalând sfârşitul celor mai generoase dobânzi pentru economiile populaţiei.

Comentând datele, analistul eToro, Sam North, a notat: "Având în vedere că Fed a apăsat în sfârşit pe pedala reducerilor ratei dobânzii săptămâna trecută, vedem începutul sfârşitului pentru dobânzile mari pentru economisire. Acest lucru va determina în mod inevitabil mai mulţi oameni să se orienteze către piaţa bursieră pentru a obţine un randament mai bun al banilor lor şi deja începem să vedem acest lucru. Un mediu cu rate ale dobânzii mai scăzute este benefic şi pentru companiile cotate la bursă, ceea ce înseamnă că ne putem aştepta ca profiturile să rămână reziliente sau chiar să crească, ceea ce susţine şi mai mult pieţele de acţiuni. Ca urmare, este probabil ca investitorii să continue realocarea fondurilor de la numerar la acţiuni, în căutarea unor randamente mai mari."

Investitorii din categoria Millennials, "bogaţi în lichidităţi şi mereu în căutare de active de risc", conduc cursa acţiunilor

Deşi este mai probabil acum ca investitorii din aproape toate generaţiile să deţină acţiuni decât în urmă cu trei luni, tendinţa este mai pronunţată în rândul investitorilor din categoria Millennials (cei cu vârste cuprinse între 29 şi 43 de ani). Numărul Millennials care deţin acţiuni cotate pe piaţa locală a crescut cu 16% de la un trimestru la altul (de la 45% la 52%), în timp ce numărul celor care au investit în societăţi cotate în străinătate a crescut cu 24% (de la 34% la 42%).

Tendinţa a fost mult mai puţin pronunţată în rândul celei mai tinere categorii de investitori, Generaţia Z, unde, în ultimele trei luni, proporţia acţiunilor locale şi internaţionale a crescut cu 5% şi, respectiv, 7%. Poate că nu este surprinzător faptul că, după o piaţă ascendentă de aproape doi ani, categoria cu vârstele cele mai înaintate, aşa-numita generaţie tăcută născută între 1928 şi 1945, şi-a redus expunerea la acţiuni, conform comunicatului.

North a adaugat: "Cu orizonturile lor lungi de timp pentru investiţii, "milenialii' conduc cursa investiţiilor în acţiuni. Această generaţie are luxul timpului de partea sa, ceea ce le permite să treacă peste fluctuaţiile pieţei în căutarea creşterii pe termen lung, în timp ce sunt, de asemenea, mai predispuşi decât omologii lor mai tineri din Generaţia Z să dispună de numerar pentru a investi. Generaţia Z este deja destul de bine investită, în timp ce categoria de investitori cu vârste mai înaintate îşi reduce simţitor investiţiile pentru a-şi proteja averea."

Analistul eToro Bogdan Maioreanu comentează: " Investitorii individuali români sunt diferiţi. În ciuda orizonturilor lor lungi de timp pentru investiţii şi contrar tendinţei globale, nu cei din categoria Millennials (cei cu vârste cuprinse între 28 şi 43 de ani) sunt cei care conduc cursa investiţiilor în acţiuni, ci generaţia mai apropiată de pensionare - Baby Boomers (60-78 de ani). Este posibil ca modificările constante ale legislaţiei privind pensionarea din România să fi creat un sentiment de urgenţă în ceea ce priveşte fructificarea averii acumulate şi maximizarea randamentelor prin valorificarea oportunităţilor de pe piaţă. Surpriza este reprezentată de Generaţia Z (vârste sub 27 de ani), care a redus investiţiile pe piaţa bursieră locală, dar şi în activele cripto. Deşi această generaţie are de partea sa luxul timpului, care îi permite să reziste pe piaţă, ea este precaută în perioade economice incerte, deoarece veniturile sale sunt mai sensibile la necesităţile imediate şi la şocuri."

Cele mai recente date RIB au arătat, de asemenea, că investitorii individuali caută o mai mare diversificare sectorială pe măsură ce ratele dobânzilor încep să scadă, aproape fiecare sector înregistrând o creştere în ceea ce priveşte alocarea investitorilor. În timp ce tehnologia a continuat să fie în centrul atenţiei, cu o creştere de patru puncte procentuale a investitorilor investiţi în sector (acum 44%), sectorul medical (33%) şi energia (38%) au înregistrat, de asemenea, salturi semnificative de trei puncte procentuale. Alocările investitorilor români au crescut şi ele, serviciile financiare fiind cele mai deţinute de majoritatea (66%), urmate de tehnologie şi utilităţi (47% fiecare) energie (44%) şi imobiliare (43%). Toate aceste domenii au înregistrat o creştere a numărului de investitori.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb