Majorarea agresivă a tarifelor vamale de către SUA va avea un impact major asupra tuturor economiilor implicate

A.B.
Miscellanea / 4 aprilie

 Majorarea agresivă a tarifelor vamale de către SUA va avea un impact major asupra tuturor economiilor implicate

Majorarea agresivă a tarifelor vamale anunţată de administraţia Trump, care ridică rata efectivă a tarifelor de la 2,3% la un nivel record de 22-23%, reprezintă o schimbare fără precedent în comer-ţul mondial din ultimul secol, cu impact major atât asupra economiilor vizate, cât şi asupra eco-nomiei SUA şi a schimburilor comerciale globale, potrivit analiştilor Romanian Economic Moni-tor (RoEM) - UBB FSEGA.

"Tarifele vamale, în general, slăbesc performanţa economică, atât în ţările asupra cărora se introduc aceste tarife, cât şi în ţara care introduce tarifele respective. Bilanţul final al creşterii barierelor comerţului internaţional este întotdeauna unul negativ, întrebarea fiind doar «cine pierde mai puţin?». Un prim efect direct al introducerii tarifelor de către administraţia Trump se va manifesta cel mai probabil în presiuni inflaţioniste în SUA, tarifele vamale aplicate fiind reflectate în mod direct în creşterea preţului final al produselor importate şi astfel a nivelului inflaţiei", explică Levente Szasz, prorector al UBB Cluj-Napoca, coordonatorul echipei RoEM.

Apoi, adaugă economiştii RoEM, produsele fabricate în SUA se pot scumpi dacă sunt bazate pe materii prime şi componente importate. Pentru a lua în considerare scenariul substituirii importurilor cu producţia proprie, este nevoie de o perioadă mai lungă de timp, ceea ce, pe termen scurt, va determina o scădere directă a ritmului de creştere a PIB-ului american. PIB-ul Statelor Unite va avea de suferit şi pe termen mai lung, chiar dacă lanţurile de aprovizionare globale se vor adapta noului context. Eficienţa medie a producătorilor din SUA va scădea, concurenţa pe piaţa internă devenind mai slabă odată cu introducerea tarifelor vamale pe importuri.

Pe de altă parte, susţin analiştii RoEM, "produsele exportate de către UE în SUA devin şi ele mai puţin competitive (noile tarife majorând direct preţul acestora pe piaţa americană), ceea ce va reduce brusc volumul de producţie în UE. Mai mult, neavând posibilitatea să se extindă pe piaţa din SUA, o parte dintre cele mai productive firme ale UE vor avea de suferit, diminuând astfel eficienţa medie a producătorilor europeni". Iar scăderea exporturilor şi scăderea eficienţei producţiei în ţările UE se va reflecta, spun economiştii RoEM, într-o încetinire a creşterii economice, în contextul în care industria europeană trecea deja, înaintea introducerii acestor tarife, printr-o perioadă dificilă, aproape de stagnare.

Simulările economice la nivel european arată că tarifele vamale impuse ţărilor UE ar putea conduce chiar şi la o uşoară scădere a economiei europene pe termen scurt, dar nici SUA nu ar scăpa de o contracţie economică, chiar dacă potenţial mai uşoară. În cazul în care UE răspunde cu o majorare similară a tarifelor vamale în relaţia cu SUA, analiştii RoEM consideră că efectele negative descrise mai sus se multiplică în ceea ce priveşte inflaţia şi decelerarea economică, iar incertitudinile şi impredictibilitatea unui conflict comercial îndelungat va periclita planificarea afacerilor şi investiţiile realizate de mediul de afaceri, investiţii absolut necesare pentru sustenabilitatea creşterii economice pe termen lung.

Ieri, preşedintele Trump a anunţat tarife vamale agresive: pe lângă tarifele vamale de 10% aplicabile oricărui produs importat în SUA (indiferent de sursă), mai multe ţări ale lumii vor avea tarife majorate, printre care şi toate statele membre ale UE care vor fi tarifate cu 20% pentru produsele comercializate în relaţia cu Statele Unite. Aceste măsuri vin după ce, pe parcursul ultimelor două luni, noua administraţie americană a impus tarife vamale de 25% pentru toate automobilele importate în SUA, precum şi pentru produsele de oţel şi aluminiu. Într-o manieră similară, tarife de 10%, majorate ulterior la 20%, au fost impuse pentru importurile din China, respectiv 25% pentru importurile din Canada şi Mexic (suspendate temporar în februarie, dar reintroduse cu ocazia anunţului major din aprilie).

Analizând structura comerţului extern al României, analiştii RoEM precizează că SUA reprezintă doar 2,34% din totalul comerţului extern al ţării, care include atât exporturile, cât şi importurile. Invers, situaţia este similară, România având o pondere de doar 0,10% din totalul comerţului extern al SUA. Totuşi, avertizează aceştia, "concluzia că aceste tarife vamale vor avea un impact nesemnificativ asupra economiei României este una eronată".

Ponderea mai mică de 2,34% se explică şi prin faptul că, în statele membre UE, comerţul extern include şi comerţul între ţările UE, pe când în SUA, comerţul dintre diferite state nu contribuie la mărimea totală a comerţului extern. Astfel, explică analiştii RoEM, la nivelul întregii UE, ponderea SUA în comerţul extern este mai ridicată, de 7,1%, ţările din vestul Europei având o relaţie comercială mai semnificativă cu SUA.

Analiştii RoEM consideră că această pondere este însă mult mai mare în practică, dacă eliminăm din ecuaţie comerţul efectuat între ţările UE, SUA fiind, de exemplu, cel mai mare partener de export al ţărilor UE în spaţiul extracomunitar. În România, care este strâns legată prin lanţurile de aprovizionare la economiile mari ale UE, tarifele vamale introduse vor avea un impact negativ indirect asupra economiei ţării. De exemplu, cel mai exportat produs din Germania către SUA sunt autovehiculele şi componentele auto, competitivitatea acestora având de suferit din cauza noilor tarife vamale, iar impactul se va resimţi şi în industria componentelor auto din România, furnizori ai companiilor de producţie germane.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb