REVISTA PRESEI 24 07 2010

Willy Homner
Revista Presei / 24 iulie 2010

ADEVĂRUL

László Tõkés instigă ungurii să iasă în stradă pentru autonomie

Vicepreşedintele Parlamentului European susţine că secuimea trebuie să organizeze proteste pentru a-şi câştiga autonomia, pe modelul Kosovo. László Tõkés cere UDMR să iasă de la guvernare dacă vor fi mişcări de stradă şi îi acuză pe liderii formaţiunii că nu mai cred în autonomie. Europarlamentarul László To½ kés a susţinut joi seară, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Tuşnad, că secuimea ar trebui să înveţe de la Kosovo să-şi ceară autonomia şi a instigat la proteste de stradă pentru câştigarea drepturilor maghiarilor.

Marko: "Rămânem în Guvern"

"Suntem în Guvern şi acolo trebuie dusă lupta pentru drepturile maghiarilor, nu în stradă", a declarat liderul UDMR, Marko Bela. Acesta este de părere că nu se pune problema în prezent să se organizeze mişcări de stradă şi că lupta trebuie dusă la nivel politic, în Parlament şi la nivelul Executivului.

În privinţa criticilor aduse de To½kés liderilor UDMR, Marko Bela susţine că formaţiunea pe care o conduce are un dialog permanent cu acesta şi că "probabil vor mai exista divergenţe", însă unele care se pot rezolva.

Atac la poziţia lui László Tõkés din PE

Afirmaţiile lui László To½ kés sunt criticate de colegii săi din Parlamentul European, inclusiv de către reprezentanţi ai PDL, partid care l-a sprijinit pentru a obţine poziţia de vicepreşedinte.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a caracterizat declaraţia lui To½ kés drept "inacceptabilă". "Nu există niciun fel de asemănare între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc. Nu este legitimă o chemare în stradă a secuilor", a afirmat Preda. Europarlamentarul PSD Corina Creţu a anunţat că va cere la toamnă ca László To½ kés să fie retras din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Dan Voiculescu vrea să-l suspende pe Băsescu

Senatorul Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, a depus la Senat o cerere prin care cere discutarea oportunităţii începerii procedurilor premergătoare suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Totuşi, potrivit procedurii, pentru iniţiarea suspendării preşedintelui sunt necesare semnăturile a o treime din numărul parlamentarilor. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), 65% dintre români ar vota de ceastă dată pentru suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu.

Statul şi-a mărit ponderea în PIB

Datele raportate ieri de Banca Naţională a României arată că administraţia publică a avut, în primul trimestru din acest an, o pondere mai mare în Produsul Intern Brut (PIB), atât ca angajamente, cât şi ca active financiare. Ponderea angajamentelor a crescut de la 32,1% la finele anului trecut la 33,8% după primul trimestru din 2010, iar ponderea activelor a crescut de la 20,4% din PIB în prima parte a anului trecut la 22,8% în primul trimestru din 2010.

Justiţia o ia pe scurtătură

Proiectul de lege privind măsurile necesare pentru accelerarea soluţionării proceselor a fost avizat ieri de Guvern. Procedurile juridice vor fi simplificate, iar medierea va juca un rol primordial în litigii.În prezent, pe rolul instanţelor din România sunt peste trei milioane de procese. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este iniţiatorul proiectului de lege denumit "Mica reformă din Justiţie"

Litoralul românesc: furturi all-inclusive

În cort, pe plajă sau chiar în camera închiriată, turiştii se trezesc fără bani, telefoane sau alte bunuri. Poliţiştii spun că zilnic se reclamă cel puţin un furt, însă cele mai multe rămân nedeclarate. Nici cei care închiriază camere nu au scăpat. O femeie s-a trezit că din apartamentul rezervat de trei tineri i-a dispărut aparatura şi o parte din mobilă.

Şi bicicletele merg cu metroul!

Bucureştenii au acces, de astazi cu bicicletele în garniturile de metrou numai în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale. Reprezentanţii Metrorex au decis de asemenea, că cei cu biciclete să folosească doar vagoniul din faţă, în direcţia de mers, iar bicicletele vor trebui asigurate de posesor pentru a nu afecta siguranţa călătorilor.

Silvio Berlusconi, protectorul "Cupolei P3"?

Dosarelor de corupţie ce-i au ca protagonişti pe apropiaţii lui "Berlu" li se adaugă dezvăluiri despre existenţa unei structuri paralele de putere ce ar dubla instituţiile statului. În urma recentelor scandaluri politico-financiare ce ţin zilnic prima pagină a ziarelor, cota de încredere a premierului italian a ajuns la un minim istoric, de numai 39%.

Rusia i-a pus gând rău lui Alexandr Lukasenko

În ultimul timp, tensiunile dintre Rusia şi Belarus s-au adâncit, iar Moscova şi-a propus să-l debarce pe Aleksandr Lukaşenko din fruntea statului, scrie cotidianul britanic " The Independent". Până acum, se aştepta ca Lukaşenko să câştige următoarele alegeri prezidenţiale din Belarus, programate pentru luna februarie 2011. În ultimele săptămâni însă, preşedintele Belarus s-a implicat într-un război mediatic cu Rusia, pe care presa occidentală estimează că îl va pierde.

Război cibernetic turco-israelian

Supăraţi din cauza capturării de către Israel a navei turceşti ce intenţiona să spargă blocada Fâşiei Gaza, hackerii turci au pornit un război cibernetic împotriva site-urilor israeliene. Ei au reuşit să acceseze 2.100 de site-uri şi să obţină ID-urile, parolele şi adresele de mail a 122.000 de israelieni, mulţi dintre ei angajaţi la importante corporaţii financiare, ministere şi chiar societăţi ce se ocupă de securitatea informaţiilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce bănci din Europa au picat testul de stres

Printre cele şapte instituţii financiare care vor avea nevoie de o infuzie de capital se numără şi ATEBank din Grecia, prezentă şi la noi în ţară. Una dintre cele şapte bănci europene care au eşuat la testul de stres este prezentă şi în România. Este vorba despre banca grecească ATEBank, care este, din anul 2006, acţionarul majoritar al ATE Bank România. Alături de banca elenă, lista neagră o mai cuprinde pe cea germană Hypo Real Estate, dar şi alte cinci instituţii financiare din Spania: Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim şi Cajasur, informează bbc.co.uk.

Capital necesar de 3,5 miliarde euro

Potrivit autorităţilor financiare din UE, cele şapte bănci cu probleme au nevoie de un capital suplimentar de 3,5 miliarde de euro. Suma este cu mult sub cea pe care o estimau analiştii economici. Ei se aşteptau ca testele autorităţilor UE să evidenţieze un necesar de finanţare în plus pentru băncile europene cuprins între 30 şi 90 de miliarde de euro. Raportul comitetului care a desfăşurat analiza, publicat ieri-seară, a arătat că cele 91 de bănci analizate ar putea suporta pierderi potenţiale în valoare totală de 566 miliarde de euro, în cazul în care situaţia economică şi financiară s-ar deteriora, potrivit ediţiei electronice a "Wall Street Journal".

SUA, cu mult înaintea Europei

Probele de rezistenţă pentru băncile europene au fost elaborate după modelul celor la care au fost supuse 19 instituţii de creditare americane de către autorităţile de reglementare de peste Ocean. Deşi au fost considerate destul de controversate la acel moment, testele sunt privite acum ca un punct de cotitură în evoluţia crizei, potrivit "Wall Street Journal". În consecinţă, în prezent, SUA sunt mult înaintea Europei în ceea ce priveşte însănătoşirea sistemului bancar. Cele mai mari bănci din SUA care au primit ajutor de la stat şi-au returnat deja împrumuturile către guvern.

România nu recunoaşte Kosovo. Până când?

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi-a reafirmat ieri, într-un comunicat, poziţia cu privire la nerecunoaşterea statalităţii Kosovo, la o zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a decis că Priştina nu a încălcat legislaţia internaţională prin declaraţia unilaterală de independenţă de pe 17 februarie 2008. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că este necesară o "analiză în detaliu" a avizului consultativ al CIJ privind declaraţia de independenţă şi reiterează angajamentul constant al României privind respectarea strictă a dreptului internaţional.

Băsescu, la discuţii cu premierul maghiar, în Secuime

După sprijinul dat în Secuime la alegerile de anul trecut, premierul maghiar, Viktor Orban, se întâlneşte din nou astăzi cu preşedintele Traian Băsescu, la Băile Tuşnad. Discuţiile vor avea loc la Universitatea de Vară Tusványos, unde cei doi sunt invitaţi să le vorbească participanţilor. Spiritele au fost deja încinse de joi, când vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, i-a încurajat pe maghiari să ceară "în stradă" autonomia Ţinutului Secuiesc, după ce Curtea de la Haga a dat un semnal pozitiv pentru autonomia Kosovo.

Boc şi-a făcut consiliu al înţelepţilor de 100.000 de euro

Ca să poată stabili ce taxe să mai introducă şi cum să arate politica fiscală din 2011, guvernul a mai scos din buget, la începutul lunii, aproape 110.000 de euro, din Fondul de Rezervă. Banii sunt destinaţi Consiliului Fiscal, instituţie nou-înfiinţată peste toate restructurările anunţate, pentru a-i pune pe masă premierului o politică fiscală începând cu 2011.

Investiţiile străine, la jumătate în 2009

Analiştii economici susţin că tendinţa se va păstra şi în acest an, mai ales pe fondul instabilităţii fiscale. Guvernanţii sunt însă optimişti. Investiţiile străine directe atrase de România în acest an vor fi mai mici decât cele de anul trecut, în condiţiile în care datele din primele şase luni indică încă o recesiune, estimează reprezentanţii investitorilor străini. Prognoza este însă contrazisă de autorităţi, care mizează pe atragerea unui flux cel puţin egal cu cel din 2009.

A doua suspendare a lui Băsescu de Florian Bichir

E secretul lui Polichinelle că, în vremuri de criză, orice partid sau personalitate aflată la putere se erodează. Devine o victimă a nemulţumirii oamenilor, un paratrăsnet al nemulţumirii populare.Ghinionul lui Traian Băsescu este că ultimul său mandat de preşedinte se suprapune cu, poate, cea mai teribilă criză economică care a lovit vreodată România. Dacă nu exista acestă recesiune, probabil, Traian Băsescu se bucura de o popularitate constantă şi se putea retrage ca un "guru", devenind un fel de Ion Iliescu pentru PDL.

Cum scapi de povara contractelor obligatorii

Daca ai cumparat un mobil la oferta cu 100 de lei si costa la liber 500 de lei, ca să scapi de contractul cu operatorul de telefonie plăteşti o despăgubire de 400 de lei. La ce trebuie să fii atent atunci când îţi reziliezi contractul de telefonie mobilă, internet sau cablu TV? Mihai Titichi, şeful serviciului juridic al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, spune că potrivit noii legi, pur şi simplu ceri întreruperea.

CV: milionar, fost pilot pe F16, cu patru cetăţenii

Niels Schnecker ştie nouă limbi, are centura neagră la Kung Fu şi a vizitat 124 de ţări. De mai bine de zece ani apare la televizor, pe te miri ce post, de la Antene, peB1, ProTV,RealitateaTV sau chiar la Acasă, dându-şi cu părerea despre economie, politică sau evenimente sociale. E colonel, în retragere, al US Air Force, avocat, expert în macroeconomie, are centura neagră în Kung Fu şi e milionar în dolari.

Sfârşit de epocă: apusul ciobanilor miliardari din Poiana Sibiului

Miturile despre averile poienarilor au făcut înconjurul României, dar vremurile de glorie s-au cam dus. Pentru bacii secolului XXI, bogăţia rămâne un subiect tabu. În Poiana Sibiului, satul celor mai bogaţi ciobani din România, nu există nicio oaie. Nu prea sunt nici găini, porci sau vaci, iar pe timpul verii nu e nici ţipenie pe străzi. Aproape toate casele, mari şi frumoase, par a fi proaspăt vopsite. Sunt ca hainele ţărăneşti de sărbătoare: spălate, călcate şi aranjate des, dar purtate rareori. Tot aşa, ciobanii poienari stau în casele astea doar câteva săptămâni pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb