Rezervele valutare ale statelor emergente au trecut de 3.000 de miliarde de dolari

E.D.
Macroeconomie / 18 iulie 2014

Statele în curs de dezvoltare au acumulat, prin intervenţii pe piaţa valutară, atât de mulţi dolari încât rezervele lor externe combinate au trecut pentru prima dată în istorie pragul de 3.000 de miliarde de dolari, arată datele publicate ieri de Bloomberg.

Rezervele valutare ale Coreei de Sud au atins luna trecută nivelul record de 367 miliarde de dolari, în timp ce rezervele Indiei au atins la începutul acestei luni cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani, 316 miliarde de dolari. Rezervele valutare ale Indoneziei au atins şi ele în luna iunie nivelul de 108 miliarde de dolari, dublu faţă de nivelul înregistrat la finele lui 2008. De asemenea, rezervele valutare ale Columbiei au atins un nivel record iar rezervele Rusiei au crescut pentru prima dată în luna iunie după opt luni de scădere.

Primele 12 state emergente cu cele mai mari rezerve valutare, exceptând China, au adăugat 49 de miliarde de dolari numai în lunile aprilie, mai şi iunie. China nu este inclusă în calculele Bloomberg deoarece rezervele sale valutare de 3.990 miliarde de dolari sunt mai mari decât ale tuturor statelor emergente combinate. Cu toate acestea, Banca centrală a Chinei a informat însă că rezervele sale s-au majorat cu 42 de miliarde de dolari în al doilea trimestru.

Rezervele mai mari ajută guvernele statelor emergente să-şi apere monedele de turbulenţele înregistrate la mijlocul anului trecut. În plus, statele emergente acumulează dolari înainte ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile, ceea ce va reduce avantajul de care se bucură în prezent activele lor.

'O parte din aceste state îşi refac rezervele pe care le-au pierdut anul trecut', a declarat Viktor Szabo, analist la Aberdeen Asset Management Plc. 'O parte nu doresc o apreciere prea mare a monedelor lor. Există o oportunitate şi o dorinţă de a acumula rezerve', a mai spus Viktor Szabo.

Însă această oportunitate ar urma să se termine în curând în condiţiile în care statele în curs de dezvoltare se pregătesc de o majorare a dobânzilor la nivel global precum şi de sfârşitul stimulentelor monetare care au avut un efect pozitiv pentru activele lor. În timp ce analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca prima majorare a dobânzii de referinţă în SUA să aibă loc în al doilea trimestru al anului următor, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat zilele trecute că acest cost al creditului ar putea creşte mai repede decât se aşteaptă investitorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb