Salvaţi Roşia Montană şi Mining Watch România lansează un raport privind interzicerea cianurii în minerit

Adina Lateş
Miscellanea / 11 februarie 2016

Campania Salvaţi Roşia Montană şi reţeaua Mining Watch România prezintă Documentul de poziţie privind interzicerea cianurii în minerit (Observaţii privind oportunitatea adoptării PLX - 429/ 2007).

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, raportul include argumente de mediu, sociale, economice şi juridice în favoarea interzicerii unei tehnologii nocive, extrem de învechite, utilizate de mai bine de 50 de ani în industria prelucrării aurului şi argintului.

Proiectul de lege care vizează amendarea Legii Minelor urmează să fie votat în Camera Deputaţilor primăvara aceasta. În decembrie 2015, plenul Camerei l-a retrimis Comisiei pentru Industrii şi Servicii pentru un nou raport. La momentul de faţă, Comisia a solicitat un nou punct de vedere Guvernului României, în condiţiile în care, cel anterior, data din 2008.

"Minele care utilizează cianuri în Europa, localizate în Suedia şi Finlanda au fost avizate cu mai bine de un deceniu în urmă. România ar fi primul stat european care ar permite pe teritoriul său începerea unor noi exploatări cu cianuri, după 2010. Toate aceste exploatări miniere propuse sunt în zone dens populate. Cu toate acestea, România ar utiliza cea mai mare cantitate de cianuri de pe continent - 1.634t/ an la Certej şi 13.000t/ an la Roşia Montană, comparat cu 300t/ an, cât este folosită în extragerea aurului la Kittila, Finlanda", explică comunicatul citat.

Raportul mai arată că efectele economice ale mineritului cu cianuri sunt un motiv suplimentar pentru interzicerea acestei tehnologii. Minele unde se operază cu cianură sunt un factor de destabilizare pentru alte ramuri economice din regiunile afectate (agricultură, turism, microproducţie). Profiturile înregistrate de companiile miniere nu sunt sigure, datorită preţului foarte volatil al aurului şi al schemelor de optimizare fiscală la care recurg acestea. Nu în ultimul rând, câştigurile acţionarilor sunt întotdeauna situate pe primul plan. În eventualitatea producerii unui accident orice beneficii economice ar fi obţinut statul sunt anulate de costurile mari de refacere a mediului.

Potrivit sursei citate, cele trei proiecte de minerit propuse în România care prespupun utilizarea de cianuri sunt momentan blocate. Hotărârea Consiliului Local din Baia Mare împiedică începerea procesării la uzina Romaltyn; propunerea de la Roşia Montană este oprită deoarece Gabriel Resources a iniţiat o acţiune de arbitraj internaţional, iar propunerea de la Certej va trebui să treacă printr-o nouă procedură de revizuire a acordului de mediu, datorită modificărilor la tehnologia de procesare anunţate în cel mai recent raport tehnic.

"Toate acestea converg către o oportunitate unică pentru proiectul de lege de interzicere a cianurii în minerit; o oportunitate care trebuie fructificată în momente cheie ca acesta. Într-o mare măsură, blocarea celor trei propuneri miniere este rezultatul dorinţei explicite a cetăţenilor, iar sprijinirea intereselor lor legitime ar trebui să constituie o prioritate. În cazul în care nu se vor lua măsuri, opoziţia şi problemele vor persista, iar acest lucru ar putea duce la costuri ridicate, cu repercursiuni asupra stabilităţii şi bunăstării întregii ţări", precizează comunicatul amintit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb