Stolojan, "garantat Băsescu"

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 10 iunie 2004

MAKE

Cică la judeţene, democraţii însumaţi cu liberalii au egalat sau chiar au întrecut PSD-ul. Specialiştii susţin că votul pentru consiliile judeţene este un vot politic, pentru că exprimă opţiunea faţă de partide, iar nu faţă de persoanele de pe liste. De aceea, rezultatele voturior pentru consiliile judeţene sînt semnificative pentru alegerile parlamentare care urmează în toamnă, avînd mecanisme elective asemănătoare. Ceea ce înseamnă că, dacă alegerile parlamentare ar fi avut loc duminica asta, atunci PD plus PNL ar fi ieşit bot-la-bot cu PSD. Uluitor!

Oricît de critic am fost cu PSD-ul şi cu rezultatele guvernării sale, oricît de sceptic am fost cu rezultatele sondajelor, nu mi-aş fi imaginat niciodată că PSD se poate prăbuşi aşa de abrupt şi că populaţia va propulsa opoziţia într-atît!

Săracu' Adrian Năstase, a avut dreptate să ceară alegeri anticipate! A simţit...

Premierul a ştiut că anii 2003 şi 2004 vor fi lipsiţi de realizări politice de talia admiterii în NATO şi că, în schimb, nu va putea să prezinte îmbunătăţiri economice decît pe hîrtie, dar nu şi în buzunarele cetăţenilor. De altfel, Adrian Năstase nu le are cu economia şi o şi recunoaşte. Acum, cînd a promis dublarea salariilor şi pensiilor, nu şi-a ilustrat lipsa de competenţă în economie, ci disperarea politică.

Rezultatele alegerilor l-au înspăimîntat pe premier. Să ai în mînă întreg aparatul de stat, să ai în mînă mass-media, să ai în mînă bani cu ghiotura, să ai în mînă institutele de sondare, să ai în mînă analişti politici dintre cei mai prestigioşi şi o echipă de campanie electorală valoroasă... să ai toate aceste atuuri în mînă şi să te bată marinarul zbanghiu cu o cacialma? Este înspăimîntător!

Şi groaza îi creşte cînd îşi imaginează ce s-ar întîmpla dacă BEC ar fi comunicat rezultatele reale, cele care trebuiau aduse la cunoştinţa publicului în douăzecişipatru de ore de la sigilarea urnelor, şi dacă n-ar fi muncit la greu încă patruzecişiopt de ore peste termenul legal, reuşind să stabilească incredibile diferenţe, chiar şi de cîte 10 puncte procentuale faţă de exit-poll (profesioniştii susţin că maximum de eroare al unui exit-pol este de 1%).

În 29 aprilie, la ultimul sondaj IMAS, privind popularitatea partidelor, PSD era creditat cu 48,2%. Puţin şi nemulţumitor în raport cu pretenţiile premierului. Votul pentru PSD la consiliile judeţene a coborît, însă, cu 15 puncte procentuale faţă de acel sondaj. Între momentul sondajului şi cel al alegerilor s-au scurs două luni. Se pune întrebarea: există posibilitatea reală ca un partid cu prezenţă atît de solidă în viaţa noastră social-politică-economică să se fi prăbuşit în preferinţele electoratului cîte 7-8 puncte procentuale în fiecare dintre aceste două luni din urmă?

Răspuns: Da, posibilitatea există. Dacă l-ar fi prins pe Adrian Năstase cu mîna sub fusta Monicăi Lewinsky (aici cred că greşesc, asta i-ar fi sporit popularitatea) sau, mai fantezist, cu mîna plină de şpaga de la "Alro", sau de la "Sidex", sau de la "Tutunul Românesc", sau de la... Sau, într-o altă fantezie, dacă l-ar fi prins pe Mircea Geoană mînă-n-mînă cu Mihai Tănăsescu de la finanţe şi cu finul Adrian Sîrbu... Sau dacă l-ar fi prins pe Dan Ioan Popescu într-o şi mai gogonată fantezie...

Dar, nimeni n-a prins pe nimeni cu nimic, în astea două luni, căci realitatea nu este fantezie. Şi atunci, cum să se prăbuşească PSD într-atît?! A fost primăvară, vremea e frumoasă, inflaţia scade mereu, greve nu-s, şomajul se diminuează, înregistrăm o creştere economică de invidiat... Cum să explici această diferenţă de cincisprezece puncte procentuale?!

Cum să explici progresul alianţei PNL-PD de la 25,3%, în sondajul din 29 aprilie, la o pondere de aproximativ 33% în votul de acum? Între timp, au făcut ceva remarcabil Traian Băsescu sau Teodor Stolojan? Au prezentat ei vreo strategie superioară celei PSD? Au venit ei cu vreun program economic girat de investitori serioşi? Nu! Nimic!

Să fi avut sondajele rolul să manipuleze populaţia, mizînd pe efectul de antrenare? Mi-e greu să o afirm: nu sînt sociolog şi în schimb, sînt solidar cu sociologii, absolvind o şcoală înrundită cu a lor, din aceeaşi clădire. Dar ce altceva aş putea gîndi?!

Dacă am lua de bune sondajele, atunci ar trebui să trasăm uluitoarele evoluţii ale partidelor în preferinţele electorale. Căci egalitatea dintre PD-PNL, de o parte, şi PSD de cealaltă, este doar aparent o egalitate - ea rezultă din curbe evolutive care ne indică tendinţa pentru toamna electorală care vine: PSD este în cădere liberă, în timp ce PD-PNL se află într-o ascensiune ameţitoare. Rezultă că alegerile locale le-au surprins în chiar momentul intersecţiei curbelor evolutive în preferinţele electoratului, exact cînd schimbau locurile. Adică (dacă am crede în sondaje), în toamnă s-ar putea să avem un Parlament stăpînit de alianţa PD-PNL.

Ar fi de ajuns dacă, pînă atunci, Băsescu ar construi pasajul de la Gara Basarab. Nu cine ştie ce - ia, un pod, colea, pe care să treacă o maşină. Dacă n-are bani pe loc, îi poate scoate din buzunarul propriu - un podeţ, o bîrnă măcar, pe care să treacă o capră.

Toată ţara ar vedea-o! Cu un bobîrnac, Băsescu pare că-l poate da pe Năstase de-aberbeleacul. Nu rămîne decît să-l ştampileze pe Teodor Stolojan - "Garantat Băsescu" -, ca să-l vedem pe liberal preşedinte.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb