Ţara noastră nu este de acord cu plafonarea plăţilor directe şi respinge ideea cofinanţării din surse naţionale a sumelor plătite pe suprafaţa agricolă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), publicat astăzi pe site-ul instituţiei.
Ţara noastră nu este de acord cu plafonarea plăţilor directe şi respinge ideea cofinanţării din surse naţionale a sumelor plătite pe suprafaţa agricolă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), publicat astăzi.
Punctul de vedere a fost exprimat de către Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, în cadrul Consiliului European AGRIFISH, care a avut loc la Bruxelles în data de 29 ianuarie 2018, primul eveniment organizat pe parcursul preşedinţiei Bulgariei.
Alexandru Potor a declarat: "În cadrul înaltului for european am transmis faptul că, în perioada următoare de programare, zonele rurale trebuie să continue a fi finanţate corespunzător, pentru a ajunge la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din alte state membre. Am observat cu satisfacţie faptul că mai multe state membre împărtăşesc poziţia noastră, în special privind nevoia atingerii convergenţei externe a plăţilor pentru fermieri. Cu toate acestea am asistat şi la exprimarea unor opinii care resping egalizarea plăţilor directe între statele membre, în mod notabil Olanda, care a invocat niveluri diferite de la o ţară la alta în ceea ce priveşte costul inputurilor, preţul terenurilor şi al forţei de muncă".
Totodată, oficialul român a atras atenţia asupra situaţiei dificile din sectorul zahărului atât în România, cât şi la nivel european.
Referitor la subiectele abordate în cadrul reuniunii, Alexandru Potor a precizat:"Am atras atenţia asupra situaţiei dificile a sectorului zahăr, după eliminarea mecanismului cotelor, şi influenţele negative pe care le suportă fermierii noştri. În mod special, ultimele informaţii asupra posibilei închideri a unor fabrici de procesare a sfeclei de zahăr în vestul României ne confirmă îngrijorarea. Am solicitat Consiliului AGRIFISH să ia notă de această situaţie şi, împreună, să încercăm găsirea unor soluţii pentru susţinerea acestui domeniu la nivel european".
Pe de altă parte, în viziunea autorităţilor române, sectorul laptelui a cunoscut o relativă revenire după şocurile anilor trecuţi, dar rămâne foarte sensibil din cauza acumulărilor uriaşe de stocuri de lapte praf degresat, de aproximativ 380.000 de tone. "Acestea pot dezechilibra piaţa, şi în aceste condiţii România încurajează toate măsurile care pot fi adoptate la nivel comunitar, având ca efect reducerea cât mai rapidă a stocurilor", se arată în comunicatul MADR.
Consiliul European AGRIFISH de la Bruxelles a vizat ca puncte de discuţie Comunicarea Comisiei intitulată 'Viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii', situaţia de pe piaţa zahărului, a cărnii de porc şi a laptelui. Un alt subiect supus dezbaterii a fost analizarea oportunităţii derulării unor studii şi teme de cercetare în vederea prevenirii şi controlului pestei porcine africane în Uniunea Europeană.