Investiţii ce depăşesc 500 de milioane de dolari, 97% din producţie exportată pe cinci continente şi sprijin continuu pentru comunitate
Tenaris - lider global în producţia şi furnizarea de ţevi din oţel şi servicii pentru industria globală a energiei, aplicaţii industriale şi cu emisii scăzute de carbon - marchează 20 de ani de prezenţă în România cu repere importante care includ investiţii, livrări la export în toate zonele lumii şi sprijin pentru comunitate, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, Tenaris, cu cei peste 1.900 de angajaţi, îşi face simţită prezenţa prin amprenta sa care cuprinde fabrica de ţevi din Zalău, oţelăria din Călăraşi şi fabrica de prăjini de pompare din Câmpina, centrele de servicii din Ploieşti şi Cluj-Napoca, 3 centre de colectare fier vechi şi birourile comerciale din Bucureşti.
"Cu această fundaţie solidă, viitorul este promiţător atât pentru prezenţa noastră în România, cât şi pentru dezvoltarea industrială a ţării, din care suntem mândri să facem parte", a declarat Mihaela Popescu, Area Manager East Europe, North Sea & Sub-Saharan Africa al Tenaris, adăugând: "vom continua să investim şi să inovăm, în conformitate cu angajamentul nostru pe termen lung".
Printr-un proces continuu de investiţii, care depăşesc 500 de milioane de dolari în 20 de ani, în tehnologie, în angajaţi şi în comunităţile din care face parte, Tenaris a transformat fosta fabrică Silcotub din Zalău şi oţelăria din Călăraşi într-o operaţiune de nivel mondial în cadrul sistemului său industrial, deservind nu doar industria românească de petrol şi gaze, ci şi exportând global peste 97% din producţie.
În România, Tenaris, cu o cifră de afaceri de 836 de milioane de dolari în 2023, a devenit un jucător esenţial, cu produse şi servicii utilizate atât în domeniul energetic, cât şi în industrie, unde aplicaţiile sunt variate. Compania şi-a construit o prezenţă importantă, spre exemplu, şi în industria auto, unde furnizează atât ţevi, cât şi componente.
Punând un accent deosebit pe sustenabilitate, în ultimele două decenii, Tenaris a făcut, de asemenea, paşi importanţi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Prin încorporarea celor mai bune tehnologii disponibile şi optimizarea consumului de energie, compania a reuşit să reducă emisiile de CO2 echivalent, poziţionând oţelăria din Călăraşi în top 15 oţelării care au cele mai scăzute emisii din lume. În plus, au fost implementate programe riguroase de gestionare a deşeurilor, care promovează circularitatea. Aceste iniţiative au minimizat substanţial cantitatea de deşeuri industriale, prin strategii de reciclare şi reutilizare, atingând o rată de recuperare de 92%. Compania a mai făcut un pas în acest domeniu, demarând un proiect în Călăraşi - care urmează să fie finalizat în decembrie 2024 - pentru a produce energie din surse regenerabile, cu o putere nominală de 20 MW.
Tenaris este, de asemenea, un partener esenţial al comunităţii sale, pe care a sprijinit-o continuu de-a lungul celor 20 de ani de prezenţă în România, cu un accent deosebit pe educaţie, investind peste 1 milion de dolari pe an în programele sale, cum ar fi acordarea de burse prin Programul de Burse Roberto Rocca cu peste 2.250 de elevi de liceu şi studenţi beneficiari, dotarea liceelor tehnice, organizarea de stagii industriale, şcoli de vară, cursuri de formare pentru profesori, consilierea în carieră a elevilor şi organizarea de acţiuni de voluntariat dedicate unităţilor de învăţământ.
Componenta culturală reprezintă, de asemenea, un demers comunitar relevant, concretizat prin organizarea Festivalului de Film Cinelatino, lansat în 2013, care a ajuns la 34.000 de participanţi.
Pentru a sărbători 20 de ani de prezenţă în Zalău, Tenaris organizează o zi a porţilor deschise, în data de 16 iunie, pentru angajaţii săi şi familiile acestora.