La data de 1 iulie 2009 a intrat în vigoare constatarea amiabilă, procedură ce are ca rol o simplificare a procesului de daune pe RCA în urma accidentelor de circulaţie. În pofida temerilor iniţiale, din partea asigurătorilor, pe de o parte, şi ale şoferilor, pe de cealaltă
parte, după un an de zile, această procedură a început să fie mai bine înţeleasă şi să fie utilizată pe scară largă. De altfel, peste 50% din accidentele uşoare au fost soluţionate în ultimul an prin utilizarea acestei proceduri, arată un comunicat remis redacţiei.
"Introducerea constatării amiabile în practica rutieră din România nu a fost lipsită de controverse. După cum bine ştiu atât cei ce au lucrat la implementarea sa, cât şi cei care s-au opus procedurii, drumul acesteia prin structurile legiuitoare a fost unul lung şi
anevoios, principalul contraargument fiind o escaladare a fraudei" declară Alexandru CIUNCAN, Coordonatorul campaniei de educare şi informare în asigurări lansate de Media XPRIMM.
"Pe de altă parte, constatul amiabil a câştigat foarte repede teren în rândurile şoferilor.
Mai mult, procedura nu este una impusă, ci opţională. Astfel, şi în ţările europene unde această variantă este practicată, legea nu înlătură posibilitatea de a apela la organele de Poliţie pentru protocolarea accidentului", adaugă Alexandru CIUNCAN.
Conform datelor CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, până la sfârsitul lui martie, după primele 9 luni de la implementarea constatului amiabil, peste 55% din numărul dosarelor deschise pe RCA s-au bazat pe această procedură.