1 aprilie - start pentru solicitarea şomajului tehnic

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 1 aprilie 2020

Violeta Alexandru

Violeta Alexandru

Titlul articolului nu este o păcăleală. Începând de astăzi, companiile şi întreprinderile mici şi mijlocii, care au fost afectate de criza din sănătate şi de măsurile impuse prin starea de urgenţă şi ordonanţele militare şi care au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor, pot depune la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă solicitările privind plata şomajului tehnic de la bugetul de stat. Până în acest moment, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, peste 500.000 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic, şi se estimează că în perioada următoare încă 500.000 vor avea aceeaşi soartă. Conform ministrului de resort, Violeta Alexandru, plata şomajului tehnic pentru toate aceste persoane înseamnă un efort bugetar de 4 miliarde lei, la care se va adăuga un sprijin şi din fondurile europene.

În privinţa modului de obţinere a ajutorului de stat pentru acoperirea şomajului tehnic, este de menţionat că toate documentele vor fi depuse online şi că, pe perioada stării de urgenţă, inspectorii de muncă nu vor face controale. Se va merge pe încredere, mai ales că fiecare angajator trebuie să trimită şi o declaraţie pe proprie răspundere. După perioada de criză, vor fi făcute verificări prin sondaj.

Angajatorii trebuie să depună, electronic, o cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi lista angajaţilor pentru care solicită fondurile guvernamentale, anterior înregistrându-i în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic.

La agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială se vor prezenta cei care au alte forme de angajare decât contractul individual de muncă, respectiv cei care lucrează prin PFA, prin forme de lucru tip întreprindere individuală, prin contracte de muncă pe drepturi de autor, dar şi cluburile sportive care au angajaţi în altă formă de muncă decât contractele individuale, precum contractele de activitate sportivă.

Toate aceste categorii vor depune electronic o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere. În cazul cluburilor sportive se va ataşa şi lista sportivilor pentru care solicită fonduri.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a spus: "Niciuna dintre aceste categorii nu va prezenta Certificat de Urgenţă. Guvernul, având în vedere evoluţia lucrurilor în România, a înţeles să elimine orice barieră birocratică şi să rezume comunicarea cu cei care solicită fondurile la următoarele documente: o simplă cerere, o declaraţie pe proprie răspundere şi, acolo unde este cazul, la AJOFM cu precădere, lista angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, respectiv la AJOPIS cluburile sportive vor depune lista sportivilor pentru care au forme contractuale tip contracte de activitate sportivă".

Declaraţia ministrului Muncii a fost confirmată şi de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri care a informat ieri că nu este necesară eliberarea certificatului de situaţie de urgenţă pentru obţinerea şomajului tehnic pentru salariaţii angajatorilor care îşi reduc sau îşi întrerup activitatea, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus.

Într-un comunicat de presă remis Redacţiei, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri arată: "Guvernul a stabilit, prin OUG 32/26.03.2020 privind modificarea şi completarea OUG 30/2020, că Certificatele de Situaţie de Urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic pentru salariaţii angajatorilor care îşi reduc sau îşi întrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2".

Conform documentului, şomajul tehnic va fi obţinut în urma depunerii, de către angajator, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie, asumată de reprezentantul legal al angajatorului.

Certificatele de Situaţie de Urgenţă au ca scop susţinerea operatorilor economici în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea, în condiţiile legii, de facilităţi de creditare, măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar şi social asupra activităţii acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2: amânarea la plată pentru serviciile de utilităţi, invocarea de forţă majoră (doar pentru IMM-uri).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Atentie cu 1 Aprilie!.

    1. O gluma buna

    O sa avem direct someri voi credeti ca patronii se vor complica cu birocratia , va inselati! Aveti rabdare ca vorbim in mai si iunie 1 milion de someri din start!

    Sa vedeti ce de patroni aduc bani de acasa, vrajeala, direct someri! Dupa 16 aprilie nimic nu-i mai obliga sa-i tina!

    BRD a taiat dividendele, deja se pregatesc de furtuna, o sa imprumute statul la greu ca statul mai mult de 90 de zile fara sa produca nimeni nu rezista!

    Dacia producea 10 % acum e inchisa si cu ia toata orizontala! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb