Guvernul a aprobat, ieri, organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale în data de 10 noiembrie. Anunţul privitor la data alegerilor a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă, înaintea şedinţei Executivului, care a precizat: "Ulterior vom adopta pachetul de reglementări privind organizarea scrutinului, în conformitate cu modificările din Parlament, şi anume votarea pe mai multe zile în secţiile din străinătate, votarea pe mai multe zile şi implementarea votului prin corespondenţă".
Conform hiotărârii adoptată de Guvern, în cazul în care va exista un al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui ţării, acesta va avea loc în 24 noiembrie.
Dintre formaţiunile politice parlamentare, până acum, numai PNL şi-a anunţat candidatul la preşedinţie: Klaus Iohannis, care a precizat, la rândul său, încă din aprilie 2018 că intenţionează să obţină al doilea mandat la Palatul Cotroceni.
În această lună, principalul partid al coaliţiei de guvernare, PSD, măsoară în sondaje mai mulţi posibili candidaţi, printre care se află Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Ecaterina Andronescu. Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. Viitorul candidat al social-democraţilor ar urma să fie anunţat la începutul lunii august.
Partenerul de guvernare al PSD, ALDE şi-ar dori un candidat comun cu social-democraţii şi acesta să fie preşedintele Senatului, Călin Popes-cu-Tăriceanu. Părerea celor de la ALDE se pare că nu are foarte mulţi adepţi în PSD, unde liderii momentului susţin că partidul cel mai mare din ţară trebuie să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale. Părerea social-democraţilor se află în contradicţie şi cu aceea a formaţiunii Pro Româ-nia, condusă de fostul premier şi fostul lider social-democrat Victor Ponta, care a dorit un candidat comun cu ALDE şi PSD.
Alianţa 2020 USR-PLUS a anunţat că va stabili, până la sfârşitul acestei luni, candidatul la prezidenţiale. Dacă la începutul primăverii, actualul deputat european Dacian Cioloş era văzut drept prezidenţiabilul acestei alianţe, după alegerile europarlamentare din 26 mai, Dan Barna, liderul USR, este cotat cu şanse mai mari în cursa prezidenţială, fiind văzut de mai mulţi analişti politici ca unicul candidat capabil să îl învingă într-un al doilea tur de scrutin pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis.
De altfel, această tendinţă este reliefată şi de recentele sondaje de opinie ce arată că liderul USR, Dan Barna, ar obţine mult mai multe voturi decât liderul PLUS, Dacian Cioloş. Probabil că ace-s-te sondaje i-au atras atenţia şi lui Cioloş, care a declarat că Alianţa 2020 USR-PLUS trebuie să propună electoratului un tandem preşedinte-premier pentru alegerile din luna noiembrie. Cei de la PLUS îşi vor stabili candidatul la prezidenţiale la congresul care va avea loc sâmbătă, 13 iulie.
Partidul fostului preşedinte Traian Băsescu, PMP, nu şi-a desemnat încă un candidat pentru prezidenţiale, aşa cum nu a făcut-o nici UDMR, formaţiune parlamentară condusă de Kelemen Hunor.
Menţionăm că, în afara partidelor parlamentare şi-au mai anunţat candidatura la prezidenţiale jurnalistul Radu Moraru, independenta Mădălina Baroncea şi fos-tul consilier de stat Ramona Ioana Bruynseels (fostă Lohan), ce este propusă de Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal (PPUSL), formaţiune politică înfiinţată de Dan Voiculescu şi care este condusă de fostul primar al Sectorului 3, Cristian Popescu (Piedone), cel care a fost cercetat pentru neglijenţă în serviciu în legătură cu autorizarea activităţii la Clubul Colectiv, în condiţiile tragediei din 30 octombrie 2015.