În urma afirmaţiilor apărute în spaţiul public, cu privire la problemele de solvabilitate ale Euroins, Еurohold Bulgaria AD, proprietarul Euroins Insurance Group AD (EIG), anunţă, într-un comunicat de presă remis astăzi redacţiei, că a consolidat recent poziţia financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerinţa de Capital de Solvabilitate) de 160% şi un MCR (Cerinţa de Capital Minim) de 300%.
În 2022, Euroins România a achitat despăgubiri pentru 160.000 de dosare de daună pentru accidente produse în România şi în străinătate, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei.
Euroins România are acorduri de plată directă cu peste 1.000 de service-uri auto din România, cărora termenul mediu de plată este între 5 şi 10 zile, mult mai rapid decât obligaţia legală de plată în 30 de zile.
Aproape 80% dintre acţiunile în instanţă în care este implicată societatea Euroins România sunt îndreptate împotriva unui număr foarte mic de service-uri şi clienţi ai acestora, şi toate au ca obiect de litigiu operaţiuni de reparaţii facturate la valori de peste 3 ori peste preţurile medii de piaţă.
"Ne exprimăm îngrijorarea şi surprinderea faţă de nesiguranţa creată în ultimele săptămâni de diverse situaţii şi elemente speculate în spaţiul public şi care afectează negativ nu doar Grupul şi filiala noastră din România, ci şi întreaga industrie de asigurări din România. Într-un stat european guvernat de legi naţionale şi europene, este regretabil că unul dintre jucătorii cheie hotărâţi să contribuie la stabilitatea pieţei asigurărilor, cu asemenea indicatori financiari, a devenit ţinta speculaţiilor din cauza neajunsurilor create de doar câteva persoane care, prin practicile lor, au afectat şi continuă să afecteze pe toţi şi mai ales pe cetăţeni. Suntem încrezători că autorităţile statului român au capacitatea de a discerne şi analiza toate acţiunile întreprinse de compania noastră încă de la intrarea pe piaţa românească în 2007 pentru a întări şi consolida Euroins", a declarat Kiril Boshov, preşedintele Consiliului Director al Eurohold, acţionarul Euroins Romania SA.
În 2022, Euroins România a plătit peste 300 de milioane de lei reprezentând impozite şi contribuţii către diferite autorităţi şi instituţii, inclusiv aproape 70 de milioane de lei reprezentând finanţare (contribuţie specială) acordată FGA pentru acoperirea pagubelor cauzate de falimentul City Insurance.
Euroins România a semnat recent un nou acord de reasigurare cu EIG Re EAD, un reasigurător cu 20 de ani de experienţă care face parte din EIG Group, ceea ce reprezintă o măsură comună pentru toate marile grupuri de asigurări, dintre care unele operează şi pe piaţa românească. EIG RE face parte, de asemenea, din Grupul Eurohold, care are venituri anuale de peste 3 miliarde de euro şi active de 2 miliarde de euro. Valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).
În ceea ce priveşte auditurile în curs de desfăşurare pentru activitatea de reasigurare a Euroins România, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) efectuează propriul audit, în timp ce acţionarii (BERD şi Eurohold) au angajat una dintre cele mai mari companii actuariale din lume pentru a efectua un audit independent al activităţii de reasigurare.
Eurohold consideră că în contextul general actual, întrucât operam cu toţii pe o piaţă matură, ar fi o opţiune înţeleaptă pentru orice companie de asigurări să se abţină de la creşterea preţurilor în lipsa unor motive raţionale temeinice, pentru a încerca să protejeze cât mai bine consumatorii români. În acest sens, atitudinea unor persoane şi publicaţii, care creează dezbateri artificiale pe piaţă, este surprinzătoare, deoarece acţionează spre creşterea insecurităţii consumatorilor şi a preţurilor primelor RCA, ceea ce poate duce la o criză economică fără temei real.
În concluzie, conducerea Eurohold îşi exprimă respectul faţă de toate autorităţile române, autorităţile de reglementare şi piaţa în ansamblu. Conducerea holding-ului este preocupată de acţiunile mai multor experţi din sectorul asigurărilor şi de competenţa şi profesionalismul acestora. Conducerea Grupului speră ca astfel de experţi, care încearcă să destabilizeze piaţa asigurărilor din România prin interpretări personale, să suporte rigorile legii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.03.2023, 14:04)
Prin cresterea politelor rca?!