11 arestări preventive în dosarul MediaPro

Elena Deacu
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 8 decembrie 2014

11 arestări preventive în dosarul MediaPro

UPDATE 15:57 Orlando Nicoară, la DIICOT pentru că vrea să plece în vacanţă în străinătate

Fostul director general al Mediafax Group, Orlando Nicoară, ne-a declarat că a fost chemat, în urmă cu puţin timp, la sediul DIICOT, privind o cerere a sa de a pleca temporar din ţară, în vacanţă.

Orlando Nicoară ne-a mai spus că avocatul său a depus o cerere la DIICOT în care se arată că fostul şef al Mediafax Group intenţionează să plece, joi, în vacanţă în străinătate, fiind urmată procedura în astfel de cazuri, în care sunt vizate persoane urmărite penal.

Orlando Nicoară a mai arătat că este urmărit penal în dosarul MediaPro şi a amintit că şi-a dat demisia încă din octombrie din funcţia de director general al Mediafax.

Potrivit unui mesaj publicat astăzi de Nicoară pe blogul său personal, plecarea nu are nicio legătură cu cele două evenimente care afectează Mediafax Group

"Mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie", scrie fostul oficial al grupului.

---

Un număr de 11 persoane acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul MediaPro au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după cum au hotărât, sâmbătă, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, ne-au declarat surse judiciare.

Printre aceştia se numără Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena-Lucia Adăscăliţei, Elena Niţă, George-Laurenţiu Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu, toţii find acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani sau de complicitate la cele două infracţiuni. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 6.000.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Cei 11 au fost reţinuţi, vineri seara, pentru 24 de ore, în urma unor audieri care au durat câteva ore, ei fiind prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Decizia judecătorilor de arestare preventivă nu este definitivă şi poate fi contestată.

Tot vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au audiat şi alte persoane în acest dosar, printre care şi Andrei Boncea, soţul cântăreţei Loredana Groza, dar acesta nu a fost reţinut, ne-au spus sursele citate.

Aceste arestări survin după ce, joi, peste 40 de persoane s-au prezentat la audieri în dosarul de evaziune fiscală care vizează grupul MediaPro. Tot joi, în acelaşi caz, au avut loc percheziţii în Capitală şi încă patru judeţe, ne-au declarat surse judiciare.

Totodată, sursele ne-au precizat că această anchetă are legătură cu percheziţiile desfăşurate în luna iulie a acestui an, când unsprezece persoane au fost reţinute, cu suspiciunea că, în perioada 2009 - 2014, inculpaţii au conceput şi implementat mai multe circuite financiare, în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că, în perioada 2009-2014, Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi comerciale de profil "media", cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor societăţi şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip "fantomă".

"O parte din sumele înscrise în facturile sus-menţionate erau transferate în conturile bancare ale societăţilor emitente (reprezentând < comisionul > pentru < serviciile de facturare prestate de aceste societăţi > şi, eventual, TVA - de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora), iar pentru restul sumelor erau întocmite chitanţe fictive, fără ca sumele înscrise în acestea să fie ridicate efectiv din casieria celor trei societăţi comerciale de profil media, servind, în realitate, la remunerarea suplimentară a unor angajaţi din cadrul acestora", arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 15.000.000 lei.

Un nou dosar de evaziune fiscală pentru Mediafax Group, în care Orlando Nicoară este urmărit penal

Un nou dosar de evaziune fiscală a fost deschis la adresa Mediafax Group, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Ministerului Public începând urmărirea penală pe numele directorului general Orlando Nicoară şi a preşedintelui CA Roxana Grigoruţă.

"Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este înregistrat un dosar penal în care, prin ordonanţa din data de 2 decembrie 2014, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de SC MEDIAFAX GROUP SA, Grigoruţă Roxana Dorina şi Nicoară Ilie Orlando, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală", potrivit procurorilor de la Parchetul General, citaţi de sursazilei.ro.

Orlando Nicoară a confirmat, sâmbătă, pe pagina sa de socializare, faptul că este urmărit penal într-un nou dosar deschis la grupul de presă menţionat mai sus, postând următorul mesaj: "Da, e adevarat şi da, sunt bine. Thx pt mesaje/suport".

Totodată, Orlando Nicoară a transmis că părăseşte compania, după opt ani de activitate, confirmând, astfel, informaţiile care au circulat în urmă cu o lună pe marginea acestui subiect.

Orlando Nicoară ar fi transmis email-uri colegilor săi, anunţându-şi plecarea şi subliniind că miercuri, 10 decembrie, va fi ultima sa zi de lucru în trustul lui Adrian Sârbu.

"Săptămâna aceasta este ultima pe care o petrec alături de voi, miercuri fiind ultima mea zi în calitate de director general al Mediafax Group/ Mediafax. Vă mulţumesc pentru cei opt ani, vă mulţumesc pentru ultimii +3 ani de Mediafax Group, ani în care am construit multe lucruri împreună. Meritul pentru toate succesele este al vostru, eşecurile şi nerealizările sunt ale mele. Sper să rămâneţi un grup unit, să construiţi mai bine decât aţi făcut-o sub conducerea mea şi să ţineţi capul sus pentru că sunteţi una dintre cele mai mişto echipe de pe piaţa în care activăm. Voi rămâne cel mai mare fan al vostru şi al produselor pentru care lucraţi, o să vă urmăresc de la distanţă şi o să vă ţin pumnii. Îi mulţumesc Roxanei (n.r. Grigoruţă) pentru tot şi lui A.S. (n.r. Adrian Sârbu) pentru încrederea pe care mi-a acordat-o acum mai bine de opt ani. Le mulţumesc colegilor din management pentru efort, susţinere şi înţelegere. Sărbători fericite şi să aveţi un an mai bun decât acesta!", este mesajul lui Orlando Nicoară, preluat de reportervirtual.ro.

În dosarul de evaziune fiscală deschis pe numele Mediafax Group, în luna aprilie au fost făcute mai multe percheziţii de către IGPR la trustul Media Pro, vizând o serie de tranzacţii suspecte, derulate până în august 2013 - perioadă în care Pro TV şi Media Pro Pictures erau conduse de Adrian Sârbu, din poziţia de CEO al acţionarului majoritar CME Media Enterprises B.V. - Olanda.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa nu treaca o zi macar fara cel putin un porc dus la cutit!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb