Oficialii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă că, în-ce-pînd din această lună, cei interesaţi îşi depun ofertele de proiecte pentru zonele calamitate. APDRP va finanţa 235 de proiecte SAPARD în domeniu, în valoare de 139 de milioane de euro. Vor primi sprijin financiar 100% nerambursabil 164 de localităţi calamitate (fondurile provin din contribuţia Uniunii Europene (75%) şi a Guvernului României (25%). Uniunea Europeană va suporta pentru proiectele din comunele care au toate satele din componenţa lor afectate de inundaţii în proporţie mai mare sau egală cu 5%, o contribuţie de 85%, Guvernul României urmînd să completeze restul de 15%. Pentru sprijinirea proiectelor calamitate a fost diminuată valoarea alocărilor financiare pentru noile măsuri acreditate. Printre aces-te din urmă măsuri se numără următoarele: 3.2- Constituirea grupurilor de producători, care beneficiază de o alocare de 2.739.975 de euro, şi Măsura 3.3- Metode agricole de protejare a mediului, cu 3 submăsuri pilot: conservarea solului şi protecţia eroziunii; conservarea bio-diversităţii prin practici agricole tradiţionale şi agricultură ecologică.
Valoarea proiectelor pentru toate măsurile acreditate de (APDRP) pînă în acest moment este de 750 de milioane de euro, din care s-au plătit pînă acum aproximativ 500 de milioane de euro. Agenţia a contractat în total 2.224 de proiecte. Începînd din luna ianuarie 2003 şi pînă acum au fost depuse 4.093 de cereri de finanţare. Dintre aces-tea, 1.354 de proiecte pentru Măsura 2.1-Infrastructura rurală (pentru care s-au plătit 371,48 milioane de euro); 827 pentru Măsura 3.1 -investiţii în exploataţiile agricole (pentru care agenţia a plătit 40 de mili-oa-ne de euro); 526 pentru Măsura 3.4- investiţiile în turismul rural, ateliere meşteşugăreşti, acvacultură şi alte activităţi de diversificare economică (pentru care plăţile agenţiei au însumat 8,22 milioane de euro); 248 pentru Măsura 1.1- Industria agroalimentară (72 milioane de euro); 12 pentru Măsurile 4.2-Asistenţa tehnică şi 7 pentru Măsura 4.1- Pregătire profesională (ambele în-sumînd 6 milioane de euro).
Domnul Samoilă Szabó, directorul general al APDRP, a subliniat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că, acum, predomină proiectele de investiţii private şi rurale, în defavoarea celor de infrastructură. Domnia sa a declarat că au fost consumate fondurile aferente anilor 2000-2005, iar măsura de alocare pe 2006 este în curs de semnare. Referitor la ritmul alocării plăţilor, domnul Szabo a declarat: "Avem o oarecare întîrziere în ritmul alocării plăţilor, cauza fiind ritmul redus din 2004. La ora actuală ritmul de depunere a cererilor a crescut, trendul fiind as-cendent. Încercăm să nu mai acordăm termene de prelungire de plată pentru a grăbi ritmul". Sapard trebuie să facă faţă unui număr foarte mare de cereri de finanţare deoarece proiectul se apropie de sfîrşit. "Întrucît cererile vor fi primite doar pînă în decembrie, sumele disponibile scad pe lună ce trece", spune reprezentantul Agenţiei.
În privinţa măsurilor nou- acreditate, cea mai importantă este Măsura 3.5- Silvicultura (care beneficiază de o alocare financiară nerambursabilă de 40,57 milioane de euro). O altă submăsură care va beneficia de susţinere financiară este în sectorul de Gospodărire şi se adresează numai proprietarilor şi asociaţiilor de proprietari de păduri care trebuie să aibă în administraţie o suprafaţă de minim 100 de hectare (proiectele cu o valoare minimă eligibilă de 6.000 de euro şi valoare maximă de 800.000 de euro).
O altă măsură acreditată este 1.2-Laboratoare sanitar-veterinare, fitosanitare şi de siguranţă a alimentelor, Măsură de finanţare nerambursabilă care are o sumă alocată de 41,19 de milioane de euro şi o valoare totală eligibilă cuprinsă între 50.000 şi 2.000.000 de euro.