15 români care au participat la infracţiuni cibernetice, au pledat vinovaţi în SUA

A.D.
Miscellanea / 17 iunie 2020

15 români care au participat la infracţiuni cibernetice, au pledat vinovaţi în SUA

Departamentul de Justiţie din Statele Unie a anunţat că 15 persoane, toţi cetăţeni români, au pledat vinovate pentru că au participat într-un sistem organizat transnaţional de mai multe milioane de dolari pentru fraudarea unor persoane din Statele Unite prin fraude comise la licitaţii online, scrie Radio Europa Liberă.

Printre ei sunt menţionaţi proprietarul unui bitcoin exchange (nr. platformă pentru vânzarea şi cumpărarea de monede virtuale tip bitcoin) din România şi un hacker care a pledat vinovat într-un caz separat de înşelăciune electronică.

Mai exact, membrii organizaţiei infracţionale din România au postat reclame false pe site-urile populare de licitaţii şi vânzări online - cum ar fi Craigslist şi eBay - pentru bunuri cu costuri ridicate (de obicei vehicule) care nu existau de fapt. Membrii conspiraţiei convingeau victimele din SUA să trimită bani pentru bunurile publicitate prin realizarea unor naraţiuni convingătoare, de exemplu, prin însuşirea unui identităţii unui militar care trebuia să vândă obiectul anunţat înainte de plecarea în misiune.

Într-un comunicat de presă, Departamentul de Justiţie prezintă patru români care au pledat vinovaţi în faţa unui magistrat din Kentucky şi rolul jucat de ei în schema de fraudă la nivel internaţional.

Este cazul lui Bogdan-Ştefan Popescu, în vârstă de 30 de ani, care a pledat vinovat pentru infracţiunea de participare la un grup organizat de camătă. Conform documentelor inculpării, Popescu opera o spălătorie auto din Bucureşti unde a gestionat alături de restul inculpaţilor organizarea grupului infracţional. El instiga alţi co-inculpaţi să obţină criptomonede prin scheme de fraude online pe care ulterior le schimba în bani pe care îi transfera în conturile bancare ale angajaţilor sau ale unor rude.

Potrivit documentelor din instanţă, pe lângă furnizarea serviciilor de spălare a banilor, Popescu a coordonat, de asemenea, obţinerea instrumentelor utilizate pentru fraudarea cetăţenilor americani, cum ar fi fotografiile pentru reclamele false, precum şi numele de utilizator şi parolele pentru serviciile de anonimizare a adreselor IP. Popescu a asistat, de asemenea, membrii conspiraţiei, conectându-i cu alţi membri care ar putea furniza servicii de call center - mai exact, care ar înlocui la telefon reprezentanţii serviciului clienţi eBay.

Liviu-Sorin Nedelcu, în vârstă de 34 de ani, din România, a pledat vinovat la 11 iunie 2020, pentru participare la grupul infracţional organizat. Potrivit documentelor judecătoreşti, Nedelcu a lucrat împreună cu alţii pentru a posta reclame online pentru bunuri. Pentru a menţine aspectul de legitimitate, Nedelcu a creat entităţi fictive prin care intenţiona să vândă vehicule. Odată ce Nedelcu şi restul inculpaţilor au convins victimele să achiziţioneze mărfuri publicitate false, au trimis victimelor facturi pentru plată care păreau a fi de la vânzători legitimi, precum eBay Motors. La primirea plăţii, Nedelcu şi restul inculpaţilor s-au angajat într-o schemă sofisticată de spălare de bani pentru a converti plata victimei în bitcoin.

Vlad-Călin Nistor, 33 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020. Conform documentelor, Nistor a fost fondatorul şi proprietarul Bitcoin Coinflux Services SRL cu sediul în România. El a schimbat criptomoneda în monedă locală în numele membrilor conspiraţiei din România, ştiind că reprezintă veniturile activităţii ilegale. Conform documentelor, de exemplu, Nistor a schimbat peste 1,8 milioane de dolari bitcoin pentru co-inculpatul Bogdan Popescu.

Beniamin-Filip Ologeanu, 30 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020. Potrivit documentelor judecătoreşti, Ologeanu a lucrat împreună cu alţii în conspiraţie pentru a posta reclame pentru mărfuri pe site-uri de licitaţie, inclusiv eBay şi site-uri de vânzări, inclusiv Craigslist. Odată ce Ologeanu sau ceilalţi inculpaţii au convins victimele să cumpere şi să furnizeze plata pentru articole postate în mod fals, Ologeanu a cerut altor participanţi la infracţiuni din Statele Unite pentru a converti plata victimei în alte forme de plată şi a transfera o parte din aceasta către Ologeanu în bitcoin. Ologeanu a obţinut, de asemenea, încasări din fraudă de la alţi inculpaţi, de obicei sub formă de carduri de debit preplătite, pentru a fi spălate de inculpaţi din SUA.

Potrivit documentelor, membrii reţelei au creat conturi online fictive pentru a posta aceste reclame şi pentru a comunica cu victimele, folosind adesea identităţile furate ale unor cetăţeni americani pentru a face acest lucru. De asemenea, au livrat facturi victimelor care poartă mărci comerciale ale unor companii de renume pentru a face ca tranzacţia să pară legitimă. Membrii organizaţiei înfiinţează, de asemenea, call center-uri, care înlesnesc relaţia cu clienţi, oferind spaţiu pentru a adresa întrebări şi a atenua îngrijorarea cu privire la reclame.

Odată ce victimele au fost convinse să trimită sumele pentru plata bunurilor, participanţii la conspiraţie s-au angajat într-o schemă complicată de spălare a banilor, în care asociaţii din SUA ar accepta fonduri pentru victime, ar converti aceste fonduri în criptomonede şi vor transfera venituri sub formă de criptomonedă către spălătorii de bani din străinătate.

"Infractorii cibernetici moderni se bazează pe tehnici din ce în ce mai sofisticate pentru a înşela victimele, adesea ascunzându-se în spatele unor afaceri legitime", a declarat procurorul general adjunct, Brian A. Benczkowski, din Divizia penală a Departamentului Justiţiei.

"Aceste capete de acuzare demonstrează că Statele Unite vor ţine cont de întreprinderile criminale străine şi interne şi de activiştii lor, inclusiv de schimburile de bitcoin frauduloase, care leagă publicul american", a completat oficialul.

Cei 15 inculpaţi care au pledat vinovaţi în acest caz nu au fost încă condamnaţi. Alţi doi inculpaţi din dosar sunt programaţi pentru judecată începând cu 14 septembrie 2020, în faţa unei instanţe din Kentucky. Alţi trei sunt fugari.

În cadrul cercetărilor din acest dosar au mai fost recunoscute şi alte infracţiuni comise de către români. De exemplu, pe lângă faptul că a pledat vinovat în acest caz, la 13 ianuarie 2020, Adrian Mitan a pledat vinovat şi pentru participare într-un grup specializat în spălare de bani, sume care rezultau din infracţiuni online, inclusiv un sistem de atac de tip phishing cu carduri de credit, conceput pentru a fura bani de la cetăţeni americanil.

Conform documentelor judecătoreşti, Mitan a obţinut fraudulos informaţii despre cardurile de plată ale clienţilor din SUA, a pătruns ilegal în sistemele electronice ale întreprinderilor americane şi apoi a efectuat un atac asupra sistemelor lor de vânzare cu scopul de a fura informaţiile despre cardul de plată rămas. Apoi, Mitan a îndrumat persoane specializate în spălare de bani să creeze carduri de plată clonate cu informaţiile furate, care erau folosite pentru extragerea de bani din conturile clienţilor. Aceste sume din înşelăciuni frauduloase au fost apoi returnate lui Mitan sub formă de bitcoin, anunţă sursa.

Autorităţile americane au fost sprijine în cadrul anchetei de către specialişti din Poliţia Română şi de către procurorii DIICOT.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Baietii astia se intorc negri din SUA... le urez sanatate !

    De ce nu mai exista trasul in teapă,cat mai lent?, In piete publice!

    Si bătaia cu jordita la oute, cum era la Reghin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb