17 AMR Contractura lui Sobolewski

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 4 august 2017

Actualul Director general al Bursei de Valori, Ludwik Sobolewski, dedicându-se complet Bursei; în zi de lucru (20 iunie 2017), la orele de program, îndeplinind misterioase sarcini de serviciu, pe stradă. Despre oricine altcineva, am fi spus că chiuleşte.

Actualul Director general al Bursei de Valori, Ludwik Sobolewski, dedicându-se complet Bursei; în zi de lucru (20 iunie 2017), la orele de program, îndeplinind misterioase sarcini de serviciu, pe stradă. Despre oricine altcineva, am fi spus că chiuleşte.

MAKE

Polonezul s-a-ncleştat de scaunul bucureştean.

Polonezul are o contractură.

E de la contract, mă înţelegeţi, polonezul are o contractură, că-i expiră contractul - e bună, nu!

Hai să-i mai dau şi-o parafrază după clasicul în viaţă Mircea Badea:

"Ştiţi de ce Ludwik Sobolewski nu face nimic pentru Bursa de Valori Bucureşti? Pentru că este directorul general al Bursei de Valori Bucureşti şi asta-i ocupă tot timpul."

Parafraza se suprapune penibil peste preocupările clipei de acum ale acestui domn, în foame nestăvilită de SF, care nu înseamnă Science Fiction, ci SForării şi SForţări să-şi rostogolească contractul pe încă patru ani, chestie care-l absoarbe, cu accente de disperare şi ilicit.

Sobolewski mai are 17 zile de contract cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

După care, he!, he!, Sobolewski devine liber de contract!

Poate-l ia Gigi Becali, la Steaua (echipa asta nu există, he!,he! - şi asta-i bună!).

Contractura lui Sobolewski mă cam bucură, he!, he!

Faţă de alţii care doresc plecarea lui Sobolewski de la BVB, eu am un motiv în plus.

Dar nu vi-l spun acum, ci la urmă.

Mai întâi vă chinui.

A. În primul rând, cam doresc plecarea lui Sobolewski, din aceleaşi motive pentru care nu i-am prea dorit sosirea: nu-l poţi lua de bun pe unul, care a fost dat afară în şuturi, de la altul.

Se zice că de la Bursa de la Varşovia a fost dat afară în urma unui scandal de corupţie şi imoralitate; odată sosit la Bucureşti, Sobolewski nu a lămurit niciodată chestiunea, în mod public, deşi a avut patru ani la dispoziţie.

În schimb, a confirmat mereu că are probleme de moralitate, una dintre ele manifestându-se foarte public: în august 2014, prin cine ştie ce maşinaţiune, Sobolewski s-a cocoţat preşedinte la Poşta Română, încălcând prevederile contractului semnat cu BVB, unde s-a angajat să-i dedice fiecare secundă din cele 24 de ore.

Imoralitate şi ilicit, dar cum nimeni de la BVB nu s-a sesizat, a rezultat că BVB este o afacere mai puţin publică decât avea pretenţia comunitatea pieţei şi guvernanţa corporativă, ceva de genul "Ce te bagi?, e treaba noastră!"

Bine băieţi!...

Imoralitatea s-a manifestat şi în tăinuirea contractului semnat de Sobolewski cu BVB, deşi Sobolewski, în calitate de reprezentant al BVB, pretinde transparenţa societăţilor listate, iar BVB este societate listată.

Când ziarul BURSA a pus mâna pe contract şi l-a publicat (în exclusivitate, nene!, am descuiat şapte lacăte, cu iarba fiarelor), lui Sobolewski i-au sărit bretelele din pantaloni, pentru că întreaga comunitate a pieţei a constatat imoralitatea clauzelor prin care este răsplătit fie pentru realizări iluzorii, obţinute din comparaţii viciate, fie pentru rezultate care nu sunt ale muncii sale.

Iar, când a fost răsplătit cu acţiuni BVB şi BURSA a semnalat conflictul de interese şi caracterul ilicit al operaţiunii, Sobolewski nu s-a sfiit să-şi construiască o neverosimilă argumentaţie că el nu ar face parte din personalul Bursei de Valori Bucureşti, chichiţa care l-a ajutat să susţină că operaţiunea este curată, fiind susţinut în asta şi de juriştii BVB.

Aici mă hotărăsc să pun capăt primei explicaţii pentru care cam doresc plecarea lui Sobolewski.

B. În al doilea rând, plecarea lui Sobolewski ar fi dezirabilă deoarece cred că, pentru el, nu-i mare diferenţă între fotbal şi piaţa de capital: amândouă se învaţă pe maidan.

Sobolewski nu a depăşit niciodată acest nivel de know how, fapt observabil în lipsa oricărui progres al pieţei în mandatul lui, dar observabil nu doar în ceea ce nu a făcut, ci şi în ceea ce a făcut:

1) S-a concentrat la îndeplinirea unor obiective, îndepărtarea aşa-ziselor "Opt bariere" din calea dezvoltării pieţei, care, de fapt, nu erau nici măcar nişte mofturi ale eventualilor investitori străini, ci reprezentau doar suspiciunea că ei ar face mofturi, dacă ar catadicsi să se uite la piaţa noastră; după ce barierele au căzut, bravo Sobolewski!, nimic.

Adică, nimic.

Nu stătea nimeni la barieră.

Imaginaţi-vă investitorii străini în jurul unei mese chinezeşti - este rotundă, se învârte şi farfuriile cu feluri de mâncare aşezate pe ea, se rotesc, ajungând fiecare, în dreptul fiecăruia; când vine farfuria cu Varşovia, câte unul îşi bagă beţele în ea şi alege nişte castravete, când vine farfuria cu Budapesta, altul îşi ia nişte găluşte, ei bine, când vine farfuria cu Bucureştiul, wow!, wow!, gulp!, gulp!, opreşte-te nene!, alo!, mai lasă, frate, şi la alţii!

Am vrea noi.

Nimic.

Nici un bob de orez.

Grămada, cu vârf, neatinsă; când se ridică să plece, nici unul nu o cere la pachet, pentru acasă.

Nu-i bună de nimic, nici pentru azil sau orfelinat.

2) Milogeala la Guvern să privatizeze prin BVB, o putea face oricare prost (desigur, cu excepţia lui Lucian Anghel) şi nu era nevoie să-l angajăm pe "masculul alpha" să stea în genunchi, cu mâna-ntinsă la diverşi premieri - premierii se schimbă, imploraţia continuă, tremurător.

La Varşovia, Sobolewski a fost "masculul alpha".

Aici este "Fetiţa cu chibrituri", de Hans Christian Andersen.

Stă în genunchi, în zăpadă şi aprinde chibrituri: "Dă-mi şi mie!"

Este salutul polonez de întâmpinare a noului premier, din partea Bursei de Valori Bucureşti: a început cu Victor Ponta, în 2013, a continuat cu Gabriel Oprea (ştiaţi că a fost premier interimar, de două ori, în 2015?), apoi, din nou Victor Ponta - "Dă-mi şi mie!" -, după care s-a întors Oprea - "Băi, n-auzi?!, dă-mi şi mie!" - şi din nou, Ponta - " Tinere, mă vezi, sunt acelaşi Sobolewski cu mâna-ntinsă, dă-mi şi mie!" - dar, degeaba, pentru că-n noiembrie 2015, s-a-mpiedicat de el, la uşa Guvernului, Sorin Cîmpeanu, pentru 12 zile - "Să facem cunoştinţă, mă cheamă Sobolewski, dă-mi şi mie!" - şi a venit Dacian Cioloş - "Ah, tu care dai la toţi străinii, dă-mi şi mie, sunt polonez, prietene, nu-s român!" -, urmat, după doi ani, de Sorin Grindeanu - "E-adevărat că-s polonez, dar o fac pentru români, dă-mi şi mie!" - şi acum, Mihai Tudose - "Salut Tudose, dă-mi şi mie, nu fii neam de traistă!".

Mi se zguduie umerii, mă îneacă plânsul.

"Dă-mi şi mie Hidroelectrica!"

Şi dacă ţi le dau, ce?!

Nu, am să repet întrebarea: ce, dacă Statul ţi-ar aduce Hidroelectrica la Cotă, ce s-ar întâmpla?

Ar avea brokerii o săptămână de lucru?

Şi după aia?

În realitate, după aia, nimic.

În fundamentele pieţei, nici o schimbare, n-ar creşte numărul investitorilor autohtoni, economiile din bănci nu ar fi atrase în piaţă, companiile private nu ar fi stimulate să se înscrie la cotă, iar economia românească nu ar beneficia de nici un fel de aport din partea pieţei de capital.

Şi încă ceva: pasivitatea comunităţii pieţei de capital ar mai primi ceva combustibil să se perpetueze.

Rien.

Nothing.

Canci, de la ţigănescul "kanè", pronunţat monosilabic.

Dar, dacă aprindem un băţ de chibrit, degeraţi cum suntem, am putea visa cele ce urmează.

3) Păi, dacă ne-ar lista Hidroelectrica, atunci,- ahhhhhhhh!, mărgăritarul cel fără de preţ al sfintei Varvara! -, nu că s-ar schimba ceva în fundamentele pieţei noastre greşit concepute şi administrate, ci, după toate socotelile, am îndeplini criteriul lichidităţii aşa cum este el calculat de agenţia FTSE, care ne-a aşezat Bursa pe lista de observare, în vederea unei eventuale promovări, de la statutul de piaţă de frontieră, la cel de piaţă emergentă, iar dacă obţinem statutul de piaţă emergentă, atunci - ahhh!, sfânta Varvara! -, atunci să te ţii, cum or să năvălească investitorii străini peste BVB, săracii, va trebui să le dăm peste mâini şi să le punem piedică, să nu ne înăbuşim sub muntele de bani care ne-ar îngropa.

Nu.

Ăsta-i visul Fetiţei cu chibrituri.

Poate ţine la acei brokeri care s-au învăţat să stea în fund pe scaun şi să aştepte să le vină clientul, pentru că, oricum, dacă vrea cineva să vândă sau să cumpere acţiuni, atunci trebuie să treacă pe la broker (iaca, nu mai vine, pentru că nu vinde şi nu cumpără, pentru că s-a sfârşit de mult cuponiada).

Poate ţine la acei brokeri care-şi primesc salariile degeaba, că ei nu fac nimic toată ziua şi toată săptămâna, dar proprietarul şi-a făcut socoteala că-i trebuie o casă de brokeraj, pe lângă o bancă, un fond de investiţii şi o societate de asigurări.

Poate ţine la cei care cred că afacere înseamnă să dai un telefon şi să dai şpagă.

Poate ţine la proşti.

Ia, puneţi-vă în pielea investitorilor!

Ce-o să faceţi, veţi spune, aha, FTSE spune că BVB a devenit piaţă emergentă, gata, vărsaţi banii la Bucureşti?

Nu, Bucureştii, din păcate, nu s-au născut anul trecut, ci de 22 de ani şi deja sunt cunoscuţi şi sunt cunoscuţi ca piaţă penibilă, în frunte (nu cu Lucian Anghel, pe care doar ziarul BURSA îl bagă în seamă, semnalând că, undeva, în locul acelei pete albe, ar trebui să fie cineva numit preşedinte la BVB) cu Ludwik Sobolewski, care nu doar noi ştim că nu-i de încredere.

Dar să zicem că anunţul ar crea ceva emulaţie printre câţiva investitori străini; ei nu-şi vor găsi adâncimea, în acest lighean care este BVB, pentru că autohtonii n-au fost atraşi în contraparte - când se vor retrage, la prima adiere mai rece, rămânem cum suntem.

De haram au venit, de haram or să şi plece.

Şi ca să curmăm orice dezbatere, ştiaţi că poanta asta cu piaţa emergentă şi FTSE ne-a stat la îndemână încă din 2013, dar BVB a refuzat-o?

Mare tragedie!

Ehei!, unde am fi fost, dacă am fi speculat oferta FTSE, de la început?!

Păi, probabil că tot aici, unde suntem.

C. Astea două capitole de motive pentru care cred că ar trebui să înceteze contractul BVB cu Ludwik Sobolewski, le socotesc rezonabile pentru oricare om normal din piaţă, nu că ăia care n-ar fi de acord ar fi anormali, ci cred că, eventual, aceia nu sunt animaţi de dorinţa de bine pentru piaţa noastră de capital.

Abia acum, în al treilea rând, vă spun ce motiv în plus am eu, MAKE de la ziarul BURSA, să-l văd plecat pe Ludwik Sobolewski, de la BVB.

Sobolewski persecută ziarul BURSA.

Sobolewski defăimează ziarul BURSA, în scris, către terţe părţi.

Domnule Ludwik Sobolewski, sper să nu-ţi fie prelungit contractul cu BVB şi sper să pleci cu totul de la BVB.

Pentru că, dacă ai rămâne, ar trebui să mă preocupi şi nu mi-ar face nici o plăcere să fac ceva care nu merită.

POST SCRIPTUM

Acest articol a fost testat, mai întâi, în condiţii de laborator, fiindu-i administrat unei persoane care nu are nici o idee de piaţă de capital.

Reacţia cititorului a arătat că duritatea articolului i-a stârnit mila pentru Sobolewski, ceea ce, evident, nu urmărisem şi m-a surprins.

După o matură chibzuinţă, am conchis că nu-i rău - compasiunea este un sentiment creştinesc.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Daca Romania nu are o piata comerciala functionala, pentru ca majoritatea societatilor comerciale mari sunt cu capital majoritar de stat, nu poate avea o bursa de valori functionala. E normal ca orice director general al BVB sa stea 'în genunchi" in fata premierului si si sa spuna "Dă-mi şi mie!".

    1. Nu domnule Moftangiu, nu este normal ca un DG al BVB sa stea in genunchi si sa cerseasca de la Premier, societati la cota. Alta este treaba lui. Un DG al BVB trebuie sa faca ceea ce a facut Farmache si Tanasescu, adica sa mearga la societati cu potential de a fi listate si sa le aduca la cota. Asa a fost adusa si Banca Transilvania si stiu précis ca cei doi am mers la Cluj si au participat la CA-ul in care s-a hotarit listarea. Si au mai fost si alte societati aduse tot asa . Asta trebuie sa faca un DG al BVB domnule Moftangiu, nu sa stea in genunchi cu mina intinsa. Asta il degradeaza si ca om, nu numai ca conducator. Farmache cel putin avea un anume sarm personal, Sobolewsky nu are nimic. Contraziceti-ma daca aveti argumente. Nu ma supar. Bravo Make

      Iti multumesc pentru rabdarea cu care imi explici.

      Nu. 

      Trebuie sa-ti definesti termenul de "bursa de valori functionala", ca sa intelegi in ce consta eroarea de conceptie careia ii dai glas. 

      Cit timp atribui acestui termen un inteles vag, intuitiv, desigur, pare logic sa fie nevoie de societati ale caror afaceri sa aiba magnitudine. 

      Caracterul functional al unei burse de valori se manifesta, concomitent, pe trei paliere, fara sa poata fi numita "functionala", daca nu-si joaca rolul pe vreunul dintre aceste paliere: 

      1) palierul individual: investitorii/actionarii intra/ies lesne in/din afaceri (faptul are consecinte in valorificarea economiilor si incurajarea lor, in nivelul de trai, in consum si coborirea inflatiei); 

      2) palierul microeconomic: dirijeaza capitalurile catre afacerile care o merita, viabile, bine conduse, profitabile (faptul are consecinte in constituirea unui consistent segment social entuziast economic, stabilizeaza ierarhia valorilor morale, orientindu-le spre munca si initiativa, hranind speranta); 

      3) palierul macroeconomic: politicile economice (fie ca este vorba despre guvern, fie despre mari companii) obtin informatie in timp real, ca sa-si fundamenteze, strategii, tactici, orientari. 

      Repet, nu poti avea o bursa functionala daca ea nu functioneaza concomitent pe aceste trei paliere, dar, este adevarat ca, fiind conexe, cele trei paliere se antreneaza reciproc, astfel ca, daca functioneaza pe unul dintre ele, atunci, probabil ca genereaza conditii sa functioneze toate. 

      BVB nu a fost functionala niciodata, ca bursa, pentru ca nu a functionat pe nici unul dintre paliere. 

      Acesta este momentul sa te intreb: sesizezi ca functionalitatea bursei nu este determinata de dimensiunea afacerilor societatilor listate, ci invers? 

      Ceea ce inseamna ca normalul nu este ca bursa sa stea in genunchi in fata guvernului, decit daca directorul ei general, care practica milogeala, este incompetent si autosuficient.

      Nu-i paradoxal sa fii atit de arogant, stind ingenunchiat?! 

      ....D-le ..poreclit probabil Moftangiu...pai Sobolevski nu s-a dus la Guverne....EL doar prin presa a comunicat cu Guvernele....O persoana responsabila pe o astfel de functie trebuie sa-si mute +prezenta" la usa Guvernului sau dupa caz la oricare alta institutie ( te da afara pe o usa ...intri prin cealalta usa...) Comentam EU in una din articolele anterioare ca acest "individ" ar trebui sa=si asume niste obiective pentru un eventual nou mandat ...iar daca nu lre realizeaza sa-si traga consecintele atat ca ocuparea functiei cat si financiare.

      Asa doar ca Anghel ...identic....Sobolewski....nu facem nimic....Va dati seama sa "stai" TU pe o functie cu 7000 de Euro + bonus....pentru asta ar trebui sa lucre si in schimbul de noapte...sa stea la usile Guvernelor de dimineata de la ora 5........ 

      I-am facut calculul rasplatilor pe cei patru ani si ies cam 1,7 milioane de euro, brut.

      Am socotit netul din minte - cam 250 de mii de euro, pe an, adica, circa 21 de mii de euro, pe luna.

      El nu-i prost si poate ca nici Lucian Anghel...poate impart...  

      Make: .... este adevarat ca, fiind conexe, cele trei paliere se antreneaza reciproc,

      Era mai "inspirat" ... este adevarat ca, fiind conexe, cele trei paliere se angreneaza reciproc, .... 

    Domnule Make, nu pot sa nu constat dragostea netarmurita fata de actiunile/inactiunile meseriasului de la BVB, "o iubire alb-albastra' asa.

    Si imi doresc si eu ca individul sa fie "premiat" cu o vacanta definitiva, pe la Poznan devexemplu. Si nu pentru ca-i polonez, imi plac polonezii, Adam Malysz este "un bun polonez", parafrazand si eu un alt clasic in viata. 

    Cand sefii din ANAF, cand seful din Consiliul Fiscal, nu mai sunt in consiliul de administratie la BANCI si FIRME MULTINATIONALE, atunci putem spune ca ANAF isi poate face treaba,,,,cum sa controleze ANAF cec bank cand dl. Dudas de la legislatie ANAF este in consiliul de administratie CEC BANK.....sa imi spuna cineva cum,,,,,,ce se intampla este marca BNR,,,,au bagat oameni din functiile statului in consiliile de administratie la banci si firme multinationale,,,si acum se dau cap in cap.

    Domnule Make... dumneavoastra va trimiteti oamenii sa urmareasca fiecare miscare a lui Sobolewski?

    1. Domnule anonim, te deranjeaza ca noi muncim, dar nu te deranjeaza ca Sobolewski chiuleste.

      Ciudat cod moral.

      Se numeste imoralitate. 

      S-o fi dus sa isi ia o cafea de la vreun aparat din ala de la colt de strada,la 2 lei paharul :)Cred ca se intorcea cu pasi grabiti in incinta cladirii de langa biserica Armeneasca

      Asa trebuie sa fie, drumul era relativ lung, de mers pe jos, din Dorobanti, desi avea o tinuta lejera.

    Make, un autor care se respecta si care scrie un articol intr-un ziar de talia BURSA, isi respecta preopinentul si nu foloseste expresia polonezul cand il critica. 

    Polonezul, romanul ...... se pot folosi atunci cand afirmi ceva laudativ (sau nu critici) ; nici noua nu ne place sa auzim/citim despre "romanii" din strainatate taxati in stil "polonezul".

    1. Nu-i de ajuns ca i-am spus "domnul" Sobolewski?

      Asta a fost un efort care m-a epuizat. 

      Iata ca ai spus si un adevar; ai dreptate, esti epuizat!. 

    Make a ajuns in postura: el si-o zice (scrie), el si-o rade........... 

    1. Nu, iata, rid de ceea ce spui tu.

    Am primit confirmarea; nu Sobolewscki este persoana din poza. 

    1. Minti.

      vorbesc la reprezentanta Levi Strauss, cu asa aparitie mondena primeste un contract mai puternic decat la BVB. Alfa Male, not only on the floor, also on the street...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb