2010, FĂRĂ BURUIENI? Impozitele în agricultură, modificate cu sprijinul fermierilor

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 11 ianuarie 2010

Statul pierde anual sute de milioane de euro din evaziunea fiscală şi din colectarea deficitară a impozitelor din agricultură. În acest an de criză, în care bugetul public, şi, implicit, cel al Ministerului Agriculturii este sărac, autorităţile şi organizaţiile de fermierii - nemulţumite de valoarea fondurilor disponibile - admit, de comun acord, că a venit momentul corectării sistemul de impozitare din sector.

Organizaţiile de fermieri vor avea, săptămâna aceasta, o primă rundă de discuţii cu ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, ca să dezbată problema impozitelor din agricultură.

"Urmează să ne întâlnim săptă-mâna aceasta cu domnul Sebastian Vlădescu să discutăm problema impozitelor în agricultură, sector din care statul nu reuşeşte să colecteze sute de milioane de euro", ne-a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Problema colectării deficitare din agricultură a fost ridicată de ministrul de Finanţe săptămâna trecută, în cadrul dezbaterilor parlamentare pe tema proiectului de buget.

Sebastian Vlădescu a anunţat că nu intenţionează să introducă noi impozite în sector, dar a subliniat că vrea să îmbunătăţească sistemul de colectare şi să rezolve problema exploataţiilor agricole neînregistrate care, după spusele sale, trebuie taxate.

Agricultorii susţin demersul minis-trului şi spun că a venit momentul să se termine cu producţia subterană din sector, iar beneficiarii de subvenţii să rămână doar producătorii care plătesc taxe şi impozite la stat.

Organizaţiile de fermieri propun ministrului de Finanţe, în primul rând, să rezolve problema impozitării explotaţiilor agricole ne-înregis-trate.

"Circa 45% din terenuri agricole ale ţării sunt în exploataţii agricole neînregistrate, acestea generând aproximativ 35% din producţia agricolă a ţării", ne-a spus Viorel Matei. Liderul FNPAR a subliniat că "aceas-tă anomalie trebuie să se termine" şi că "producţia subterană care secătuieşte bugetul de stat cu sute de milioa-ne de euro trebuie să înceteze".

În al doilea rând, fermierii spun că trebuie schimbat sistemul de aplicare al impozitului pe terenurile agricole.

Vlădescu a subliniat că "terenurile agricole trebuie să fie impozitate la valoarea lor", şi a precizat că este necesară impunerea plăţii acestui impozit odată cu renta viageră.

Agricultorii consideră că este necesar ca plata aceastui impozit să fie realizată de către fermierul care a luat terenul în exploatare, nu de proprietar (rentier), care practic, plăteşte impozit dublu: impozitul pe teren şi pe suma încasată de la utilizatorul terenului.

Fermierii vor mai propune ministrului Vlădescu introducerea impozitului pe terenurile agricole nelucrate, măsură care, după spusele lor, ar trebui aplicată concomitent cu cea a acordării de subvenţii doar celor care îşi lucrează pământurile.

"Noi susţinem ideea unui impozit progresiv pentru că nu este normal să se acorde bani de la buget ca subvenţii pentru nişte oameni care efectiv nu-şi lucrează terenurile", ne-a declarat Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar.

Dorobanţu a apreciat că din această cauză "sute de mii de hectare de teren rămân, anual nelucrate", iar producţia agricolă a ţării, implicit încasările bugetare, au de suferit.

Secretarul general al Federaţiei Agrostar ne-a mai precizat că federaţia a discutat cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, problema introducerii unei noi forme de sprijin pentru fermieri, ce urmează să fie notificată Comisiei Europene în scurt timp: "Este vorba de un sprijin financiar acordat de către stat cu care producătorii să poată să achiziţioneze o suprafaţă de până la 500 de hectare de teren pentru producţie. Sprijinul ar urma să fie acordat pe o perioadă de 20 de ani, cu primii trei ani de graţie, la dobânzi acceptabile".

Nu în ultimul rând, Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, ne-a precizat că la Parlament este în lucru un proiect de lege prin care vor fi introduse sancţiuni severe pentru deţinătorii de terenuri care nu-şi întreţin suprafeţele.

"Prin noua lege, pe care o vom întroduce spre dezbatere în februarie, proprietarii de terenuri sau arendaşii vor trebui să asigure întreţinerea şi curăţirea terenurilor, în caz contrar riscând să fie sacţionaţi", a mai avertizat Tabără.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb