2021 vine cu taxe şi impozite mai mari cu până la 300% la Buzău

ANA FELEA
Macroeconomie / 26 decembrie 2020

2021 vine cu taxe şi impozite mai mari cu până la 300% la Buzău

Majorări importante pentru locuitorii municipiului Buzău pe final de an. Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre prin care taxele şi impozitele vor creşte cu sume de la 50% până la 300 %. Pe lângă nemulţumirea contribuabililor care trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru plata dărilor, decizia aleşilor locali a strânit şi ample dispute între formaţiunile politice care formează Opoziţia în Consiliul Local respectiv PNL şi USR Plus.

Din 2021, buzoienii vor trebui să scoată sume importante de bani din buzunare pentru a achita taxele şi impozitele locale. Dările vor fi majorate de anul viitor, şi nu cu un procent oarecare, ci cu sume de la 50 la sută la 300%. Ceea ce înseamnă impozite mai mari cu câteva zeci de lei sau chiar sute de lei, în funcţie de zona în care se regăseşte fiecare locuinţă. Consilierii PNL şi USR-PLUS s-au opus majorării, însă cum PSD are majoritate în Consiliul Local Municipal, proiectul a fost adoptat fără probleme.

Proiectul de hotărâre ce vizează majorarea taxelor şi impozitelor locale a fost supus votului consilierilor buzoieni în şedinţa de pe 22 decembrie. Încă de la prezentarea proiectului, aleşii municipali din Opoziţie s-au arătat împotriva majorării taxelor, mai ales în această perioadă grea pentru toată lumea, în care rata şomajului este în creştere. De pildă, consilierul USR Plus Irinel Cîrstea a venit cu propunerea ca măcar firmele din HORECA, dur lovite de pandemie, să fie sprijinite cu nişte scutiri sau reducei de taxe.

"În 2021 vom avea taxe mai mari cu peste 50% şi mai mulţi şomeri. Ne aşteaptă mărirea taxei de salubrizare şi o taxa mai mare la parcare. Am votat împotriva indexării taxelor şi impozitelor cu rata inflaţiei. Legea nu obliga indexarea cu rata inflaţiei. Am propus mai multe amendamente de micşorare a taxelor pentru producători şi domeniul HORECA, astfel: diminuarea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidenţiale deţinute de persoanele juridice; scăderea cu 50% a taxei de funcţionare pentru HORECA; reducerea cu 50% a taxei pentru terase în perioada 1 aprilie- 31 octombrie; reducerea cu 100% a taxei pentru terase în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Consilierii PSD au votat împotriva acestor amendamente", a scris pe Facebook, Irinel Cîrstea.

Amendamentele aduse de consilierul USR au fost însă respinse la vot, PSD având majoritate în Consiliul Local Municipal. De altfel, deşi consilierii PNL şi USR au votat împotriva majorării taxelor şi impozitelor pe care le vor plăti anul viitor buzoienii, primarul Constantin Toma şi consilierii PSD, cei care au majoritatea în miniparlamentul local, nu au avut nicio problemă în adoptarea proiectului în forma propusă. Ceea ce înseamnă impozite pe clădiri majorate. Cuantumul va diferi în funcţie de zona în care se află locuinţa.

"Impozitele vor creşte cu 50%, dar şi aici în funcţie de zone. Sunt zone centrale şi se impozitează şi în funcţie de acest aspect. Anul viitor riscăm să nu mai facem nicio investiţie şi pe exemplul dat de liberali sumele puse acolo nu sunt sume mari, practic, înseamnă zeci de lei pentru fiecare familie, în condiţiile în care politica privind taxele şi impozitele locale preluată în 2016 am dus-o până în 2020, pentru că nu am avut Consiliul Local de partea mea. Impozitele practicate de domnul Boşcodeală au fost cele mai mici din România, respectiv 0,008 %, în timp ce toate oraşele spre care tindem şi noi- Oradea, Alba Iulia, Braşov, Ploieşti şi Galaţi-sunt la impozitul la nivelul celui aprobat de noi, ieri. Avem nevoie de investiţii. Noi am trăit în ultimii 4 ani mărind gradul de colectare. Din 2016 când am avut 68% , am crescut până la 90%, chiar 94% în cazul firmelor. Acest lucru ne-a asigurat banii necesari pentru investiţii în străzi, circa 150 de străzi am refăcut şi pentru o mulţime de lucrări şi inclusiv pentru a investi 18 milioane de euro în şcoli şi grădiniţe, faţă de anii trecuţi când s-au investit în acest domeniu doar 2 milioane de euro. Este suportabilă această creştere. Vorbim şi de alte oraşe vecine, cum ar fi Galaţi şi Ploieşti, unde populaţia are aceleaşi venituri ca în Buzău", a mai adăugat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Totuşi, potrivit unui calcul făcut însă de consilierii PNL , locuitorii din zona centrală a municipiului vor trebui să scoată cu aproape 100 de lei mai mult din buzunare pentru impozitul pe locuinţă. Lucrurile sunt şi mai grave când vine vorba despre clădiri nerezidenţiale. La această categorie, arată calculele liberalilor, impozitul va fi chiar şi de trei ori mai mare în anul 2021.

"Un proprietar al unui apartament cu 2 camere, în zona B a municipiului Buzău, a plătit în 2020 93 de lei, impozit pe clădire. În anul 2021, din cauza PSD, impozitul va creşte la 151 lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 62 % mai mult. În cazul unui apartament cu 3 camere, din zona A a municipiului Buzău, impozitul pe clădire, în 2020, a fost de 163 lei , iar in anul 2021 impozitul va creşte la 254 lei, majorarea fiind cu 56 %. Mai grav este ceea ce se întâmplă în cazul clădirilor deţinute de persoanele fizice a căror utilizare este nerezidenţială (ex. clădiri, apartamente închiriate). Pentru acestea PSD a votat pentru creşterea de trei ori a impozitului pe clădiri datorat Primariei Buzău ( de la 0.2 % la 0.6 % ) . Astfel , dacă pentru o clădire cu valoare de impozitare de 200.000 lei , în anul 2020 impozitul a fost în cuantum de 400 lei ( 0.2 % din valoarea impozabilă), în anul 2021 impozitul va ajunge la 1200 lei, adică de trei ori mai mult", se arată în comunicatul PNL Buzău.

Pe de altă parte, liberalii au criticat decizia votată în Consiliul Local de 15 aleşi PSD, reprezentanţii Opoziţiei votând împotrivă sau abţinându-se de la vot, semn că nu sunt de acord cu majorarea taxelor.

"PNL Buzău , reprezentat prin consilierii locali, consideră că o asemenea majorare în condiţiile economice actuale este cel puţin sfidătoare pentru locuitorii municipiului, mai ales că rata şomajului la Buzău este cea mai mare din ţară.Buzoienii trebuie să ştie: prin proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor si impozitelor pentru anul 2021, propus a fi aprobat în şedinţa din 22.12.2020 , primarul PSD Constantin Toma dă o lovitură grea persoanelor fizice , în legătură cu impozitul pe clădiri. Astfel, pentru persoanele fizice care deţin clădiri pe care le utilizează rezidenţial, adică pentru locuit, Toma şi consilierii PSD au votat creşterea cotei de impozitare, adică majorarea cu 50 % a impozitului", se arată în comunicatul trimis de PNL.

La rândul lui, Toma Constantin, primarul Buzăului a spus că "Aşa este, am crescut aceste valori din cauza politicii PNL care ne-a avertizat, în ultima rectificare de buget, că primăriile în care există primari PSD nu vor primi niciun ban de la bugetul statului, chiar dacă sunt din surse locale. S-au dat zeci de milioane de lei la fiecare primărie PNL şi niciun ban acolo unde este primar PSD. Deci este o reacţie directă la politica dusă de PNL. Ce spune PNL acum este populist. Încearcă să mai câştige ceva electorat în perspectiva unei guvernări foarte proaste. În momentul asta, practic Parlamentul României va aproba trei Guverne, unul PNL-ist, unul USR-ist şi unul UDMR-ist", a apus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Niste escroci nenorociți - majorează taxele in cel mai de căcat an posibil pentru afaceri și persoanele fizice, de parcă banii ar creste în pom...

    pai o femei de servici din Primaria Galati are 4000 lei/net/luna, o secretara in comuna Cuza Voda din jud. Galati are 4200 lei/net/luna, deci de unde bani pentru bugetarii astia obositi care s cu miile intr o primarie daca Antifrauda, Anaf si asa zisa pandemie au falimentat toate firmele private?

    tara lui papura voda

    autoritatile locale fac efectiv ge vor fara sa-i intrebe cineva de sanatate!

    in orice caz cu asemenea salarii nici nu poate fi altceva decat o MARE BATJOCURA! 

    Inca odata se dovedeste ca PSD este un partid hot mafiot. Sa vii in anul 2021 in plina criza economica si sanitara cu asemenea impozite este criminal.Dar daca Buzaul este rosu si a votat PSD asta este vor suporta biruri mai mari de trei ori fata de cele din anul acesta...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb