Douăzeci şi trei de state membre ale Uniunii Europene s-au angajat ieri, la Bruxelles, faţă de o cooperare extinsă în domeniul securităţii, punând bazele unei aşa-numite uniuni a apărării europene, transmite DPA.
Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din 23 de ţări membre au semnat o notificare a intenţiei lor de a crea Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare.
După semnarea notificării, o decizie finală de lansare a "uniunii apărării" este aşteptată la Consiliul European de iarnă, din luna decembrie. Participarea la această iniţiativă este voluntară pentru statele UE.
Irlanda, Portugalia şi Malta sunt încă în proces de luare a deciziei de aderare sau nu la acest proiect, în timp ce este de aşteptat ca Danemarca şi Marea Britanie, care au un statut special de opt-out, să nu participe. Londra a încercat constant să blocheze cooperarea europeană în domeniul apărării, de teamă că acest lucru ar putea duce la crearea unei armate a UE.
Uniunea Europeană subliniază că PESCO este complementară cu NATO, organizaţie din care fac parte 22 dintre cele 28 de state membre ale UE.
Potrivit Reuters, citat de Agerpres, propunerile referitoare la PESCO includ un comandament medical european şi o reţea de centre logistice în Europa, crearea unui centru european de reacţie la crize şi pregătiri comune ale ofiţerilor militari.