24 focare de pestă porcină la Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 2 octombrie 2020

24 focare de pestă porcină la Buzău

Cazurile de pestă porcină s-au înmulţit în judeţul Buzău, în prezent, fiind active 24 de focare de pestă porcină, şase dintre ele fiind înregistrate doar în ultima lună. Pentru stoparea răspândirii virusului, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare au decis uciderea a 1.748 de animale.

Probleme din cauza virusului pestei porcine au apărut în comunele Calvini, Glodeanu Sărat şi Zărneşti. Dacă în primele două situaţii au fost afectate animalele din cinci gospodării, în comuna Zărneşti pesta porcină a îmbolnăvit toţi porcii dintr-o fermă.

"Când am ajuns la Calvini am găsit un animal mort şi am dispus, din cauza virusului, uciderea a încă 22 de animale. La Glodeanu Sărat am găsit două animale moarte şi au mai fost ucise, fiind bolnave, încă 15 animale. La ferma de la Zărneşti a fost cea mai gravă situaţie. Acolo erau deja 40 de porci morţi şi au fost ucişi încă 1711. În total, în ultima lună, au fost afectate de pesta porcină 1791 de animale, în toate focarele.

În ciuda numărului ridicat de animale, medicii veterinari spun că situaţia nu este foarte gravă deoarece toate focare sunt izolate şi nu poate vorbi de o răspândire a virusului pestei porcine.

"În ultimele 30 de zile avem o creştere. Situaţia este izolată dat fiind faptul că patru dintre cele cinci focare înregistrate la gospodării sunt într-o singură comună, respectiv Glodeanu Sărat. Mai avem un caz punctul în comuna Calvini. Deci avem situaţii izolate nu cu o difuzare cum am avut în 2019 când am avut focare pe raza mai multor comune, în special pe raza de se, în zona de câmp, când am avut aproape toată zona infectată", a explicat dr. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău.

Autorităţile recomandă respectarea măsurile impuse în astfel de situaţii şi în special, mai ales în ferme, trebuie făcute dezinfecţii periodice, adăposturile de animale să fie bine împrejmuite fără acces pentru alte persoane sau alte animale.

"Din anchetele de până acum putem spune că avem ca şi sursă de transmitere a virusului atât factorul uman cât şi porcul mistreţ", a explicat dr. Iulian Moca.

Cele mai multe focare înregistrate în prezent în Buzău sunt localizate pe fondurile de vânătoare. Este vorba despre 18 focare la porcii mistreţi. În total au fost identificaţi 64 de porci mistreţi infectaţi cu pestă porcină. 28 dintre ei au fost găsiţi morţi în pădure, în timp ce 36 au fost vânaţi şi în urma analizelor s-a constatat că au pestă porcină.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In alte tari precum Polonia s-au lichidat integral efectivele de mistreti pe zone intinse pt a se evita extiderea focarelor. Interese meschine dau prioritate mistretilor si se produc pierderi uriase

    Porcii mistreti au protectie la escrocii nostrii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb