Superba cămaşă tradiţională autohtonă a revenit puternic în atenţia oamenilor din această ţară. După o lungă perioadă în care a zăcut prin muzee sau prin colţuri ale unor lăzi de zestre, ia a "ieşit în stradă", a redevenit un obiect vestimentar cotidian.
În urmă cu un an ne bucuram că ia autohtonă este sărbătorită în lumea întreagă. Cea mai frumoasă creaţie vestimentară a acestui popor se bucură de o glorie binemeritată. Yves Saint Laurent sau Jean-Paul Gaultier introduceau ia în creaţiile lor apreciindu-i rafinamentul, în multe capitale din Europa, femeile înfrumuseţându-se cu această bluză deosebită. Este foarte bine ca lumea să ne cunoască frumuseţile, dar este esenţial ca în primul rând noi să le redescoperim.
Dacă în urmă cu trei - patru ani o femeie îmbrăcată cu o ie pe stradă era o raritate, acum e un lucru aproape firesc. Sunt redescoperite ii vechi de mare valoare, inclusiv sentimentală, sunt create altele noi în care elementele bluzei tradiţionale împodopesc creaţii vestimentare moderne. În plus tot mai mulţi tineri aleg portul tradiţional autohton atunci când decid să-şi unească destinele. La biserică, în faţa altarului, sau la petrecerile de după, apar tot mai des tineri îmbrăcaţi în ii tradiţionale, de multe ori acestea fiind moştenire de familie, tinerele mărturisind că şi bunicile sau mamele lor au fost mirese în exact aceleaşi piese vestimentare. Ia a fost redescoperită, o parte din tradiţii revin în atenţie, semnalele sunt foarte bune, ne redescoperim rădăcinile. Un trecut solid, bine conservat ne poate ajuta să păşim mai apăsat spre viitor.