Una dintre cele mai importante manifestaţii în Polonia după căderea comunismului a reunit sâmbătă peste 240.000 de persoane la Varşovia, potrivit primăriei, pentru ca "Polonia să-şi păstreze locul în Europa", ameninţat - potrivit lor - de politica conservatorilor aflaţi la putere, relatează AFP.
Organizată sub sloganul "Noi suntem şi vom rămâne în Europa", la apelul Comitetului de apărare a democraţiei (KOD), manifestaţia s-a desfăşurat în calm deplin, sub un soare estival, relatează Agerpres.
Deşi se declară ataşat Uniunii Europene, sursă de importante subvenţii absorbite după aderarea Poloniei în 2004, guvernul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) al premierului Beata Szydlo are divergenţe importante cu mai multe instituţii europene din cauza reformelor sale controversate, acestea vizând în special Tribunalul constituţional şi canalele media publice.
Comisia Europeană a angajat împotriva Varşoviei o procedură inedită pentru a verifica statul de drept în Polonia, iar Comisia de la Veneţia - organ consultativ al Consiliului Europei - a invitat-o ferm să respecte deciziile Tribunalului constituţional, până în prezent fără rezultat.
Majoritatea partidelor de opoziţie parlamentare, între care Platforma civică (PO, liberal), Nowoczesna (liberal) şi Partidul Ţărănesc (PSL), sau extraparlamentare, precum Partidul Social-Democrat (SLD) şi Verzii au participat la marş.
Reuniţi în faţa sediului guvernului, manifestanţii agitau drapele naţionale alb-roşii şi drapele UE, precum şi bannere cu sloganuri proeuropene. Înainte de începerea marşului spre Palatul prezidenţial, ei au intonat imnul naţional şi au scandat "Vom apăra democraţia şi Constituţia".
"Suntem aici pentru că vrem să ne batem pentru libertate în Polonia, pentru democraţie", a declarat fostul preşedinte Bronislaw Komorowski.
"Mulţi oameni cred că aceasta se va sfârşi printr-un Maidan polonez. Sper că nu se va ajunge la asta", a spus pentru AFP o manifestantă septuagenară.
"Oamenii care trebuie să-i reprezinte pe polonezi nu reprezintă decât interesele unui singur partid", a întărit o tânără de 16 ani. "Ei se comportă în felul partidului bolşevic în Rusia sovietică. Îmi este teamă că Jaroslaw Kaczynski (preşedintele PiS) ne va duce spre confruntare, spre vărsare de sânge", a adăugat ea.
O a doua manifestaţie, organizată de mişcarea naţionalistă, a reunit circa 2.500 de persoane, potrivit primăriei Varşoviei. Acestea au protestat împotriva prezenţei Poloniei în UE şi a "dictaturii Bruxelles-ului".
Cele două marşuri au coincis cu tradiţionala "paradă Schuman", organizată cu ocazia Zilei Europei.
Traseele celor trei manifestaţii erau apropiate, dar nu era proiectat să se întâlnească.
Jaroslaw Kaczynski, considerat de clasa politică principalul autor al politicii adoptate de guvern, a minimalizat, ca de obicei, importanţa acestei contestaţii. "Nu suntem foarte îngrijoraţi", a comentat el într-o discuţie cu internauţi. "Protestele sunt efectul nemulţumirii faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale şi legislative", câştigate de partidul său, a susţinut el.
"Nu există niciun risc pentru democraţie în Polonia, fapt recunoscut şi de interlocutorii noştri din UE", a spus Kaczynski, adăugând că, în democraţie, puterea poate face schimbări.
Pe de altă parte, el a reafirmat refuzul de a primi refugiaţi în Polonia. "După ultimele evenimente legate de acţiuni teroriste, noi nu vom primi refugiaţi pentru că nu există mecanism care să ne garanteze securitatea", a spus el. "Cei care mărşăluiesc astăzi ar vrea să perturbe viaţa în Polonia", a concluzionat liderul PiS.
Canalul public proguvernamental de informare TVP info nu a acoperit manifestaţia opoziţiei decât parţial, difuzând în acelaşi timp discuţia lui Kaczynski cu internauţii şi un reportaj despre manifestaţia extremei drepte.