251 de cereri depuse pentru depozitarea a peste 5 milioane tone cereale

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 10 august 2009

Licenţa de depozit, cu o perioadă de valabilitate de 5 ani de la data emiterii sale, se eliberează contra unei taxe de 100 lei care se plăteşte la trezorerie. Licenţa se prelungeşte, la cererea scrisă a depozitarului, fără a depăşi perioada de trei ani, contra unei taxe de prelungire, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licenţei de depozit, la data solicitării prelungirii.

Licenţa de depozit, cu o perioadă de valabilitate de 5 ani de la data emiterii sale, se eliberează contra unei taxe de 100 lei care se plăteşte la trezorerie. Licenţa se prelungeşte, la cererea scrisă a depozitarului, fără a depăşi perioada de trei ani, contra unei taxe de prelungire, reprezentând 60% din valoarea taxei pentru acordarea licenţei de depozit, la data solicitării prelungirii.

Operatorii economici au depus la Ministerul Agriculturii un număr de 251 de cereri în vederea obţinerii licenţelor de depozit, pentru un volum total de depozitare de 5,150 milioane tone de cereale. Ministrul Finanţelor Publice, Gheor­ghe Pogea, a declarat: "Taxa de licenţă pe care o vor plăti agenţii economici, stabilită de comun acord, va fi de 100 de lei pe licenţă". Acesta a precizat că au fost deja făcute contracte cu Imprimeria Română pentru 10.000 de certificate de depozit, iar o mie sunt deja tipărite şi trimise la MAPDR.

Potrivit lui Pogea, la ora actuală a fost elaborată şi convenţia dintre Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN-SA (FGCR) şi MAPDR. "Suntem în faza avansată, comisiile nu fac decât să verifice licenţa acestor depozite", a subliniat Pogea, citat de Agerpres. Termenul de depunere a cererilor la MAPDR pentru depozitarii interesaţi în obţinerea licenţelor aferente anului 2009 a expirat la data de 5 august.

Executivul a adoptat recent normele metodologice de aplicare a programului "Primul Siloz" şi au fost stabilite condiţiile pentru licenţierea depozitarilor de seminţe de consum, constituindu-se schema de garantare a certificatelor de depozit. Actul normativ a creat posibilitatea utilizării certificatelor de depozit ca garanţie pentru obţinerea de credite de producţie de către producătorii agricoli. Pentru obţinerea licenţei de depozit, se depune o cerere scrisă la Biroul Unic din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. După înregistrarea cererilor, secretarul Comisiei convoacă Comisia, în vederea desemnării organismelor de audit pentru verificarea şi certificarea condiţiilor financiare şi tehnice ale operatorilor economici care solicită licenţa.

Pentru obţinerea certificatului de depozit, producătorii agricoli depun seminţele de consum în depozitul licenţiat. În schimbul mărfii depuse şi la solicitarea producătorului agricol, depozitarul licenţiat eliberează certificate de depozit, care constituie titlu de credit negociabil, reprezentativ al mărfii, la ordin. Certificatul de depozit poate fi utilizat de producătorii agricoli la garantarea unui credit de la băncile comerciale pentru investiţii sau pentru a vinde cantitatea înscrisă în el în cadrul bursei de mărfuri ca alternative ale tranzacţionării directe de seminţe de consum. Certificatele de depozit sunt administrate de FGCR şi se predau depozitarilor licenţiaţi la cererea acestora pe baza licenţei de depozit. Fondul de Garantare a Creditului Rural-IFN-SA (FGCR) este Administratorul schemei de garantare pentru certificatele de depozit. Certificatul de depozit este valabil până la data restituirii mărfii de către depozitar, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii sale.

În cazul în care depozitul devine indisponibil, Administratorul va stabili contravaloarea certificatului de depozit, calculată la preţul de despăgubire, format pe baza informaţiilor de preţ oferite de sistemul informaţional pentru piaţa produselor agricole, publicat săptămânal de administrator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb