36,7 GW - cantitatea de energie din surse regenerabile contractată pe termen lung în 2022

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 13 februarie 2023

36,7 GW - cantitatea de energie din surse regenerabile contractată pe termen lung în 2022

Contractele pe termen lung în domeniul energiei din surse regenerabile încheiate în 2022 la nivel global însumează 36,7 gigawaţi (GW), cu 18% mai mult decât în 2021, potrivit unui raport recent al Bloomberg NEF (BNEF) citat de site-ul elperiodicodelaenergia.com. Printre cele 167 de organizaţii şi companii care anul trecut au semnat astfel de contracte se numără inclusiv Amazon, Meta, Google, Microsoft, Ford şi Mc Donald's.

Din 2008 şi până acum, corporaţiile au semnat PPA-uri pentru 148 GW de energie curată, ceea ce reprezintă mai mult decât capacitatea totală de producţie a energiei a Franţei.

"Achiziţia de energie curată de către companii a reprezentant o constantă pe parcursul anului trecut, deoarece pe fondul turbulenţei pieţelor de energie PPA-urile au devenit instrumente utile de atenuare a riscurilor pentru directorii financiari", a declarat Kyle Harrison, director de cercetare pentru durabilitate la Bloomberg NEF.

Cele mai multe contracte reprezentând energie de 24,1 GW au fost semnate pe continentul american, cu precădere în SUA şi zona Americii Latine.

Companiile din SUA au adoptat modelul PPA prin care un proiect de energie curată vinde direct pe piaţa angro pentru a captura preţul spot, în loc să-şi livreze producţia de energie direct către clienţi. Astfel de contracte sunt facile pentru cumpărători, deoarece le permit să se protejeze împotriva creşterii preţurilor în energie.

Firmele din regiunea Asia-Pacific au încheiat PPA-uri pentru 4,6 GW, în timp ce companiile din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa au folosit acest instrument contractual pentru 8,1 GW. Apelarea scăzută la PPA-uri în Europa este explicată de cei de la Bloomberg NEF prin prisma crizei energetice din Uniunea Europeană, care i-a determinat pe unii dezvoltatori să încheie contracte mai scumpe pentru a reflecta preţurile globale mai ridicate din energie de pe continent, iar pe alţii să vândă direct pe pieţele angro. În ciuda acestui apetit scăzut pentru PPA-uri a dezvoltatorilor din energie din Europa înregistrat anul trecut, analiştii Bloomberg NEF consideră că anul 2023 va reprezenta un punct de cotitură pentru companiile respective, din cauza preţurilor scăzute la gaze naturale şi a reformelor din piaţa energiei electrice propuse de Comisia Europeană.

Dintre dezvoltatorii de energie europeni care au semnat anul trecut astfel de contracte, cei mai importanţi sunt Engie (PPA-uri pentru 1,6 GW) şi Acciona (PPA-uri pentru 1,1 GW), contractele respective fiind personalizate potrivit nevoii clienţilor companiilor respective.

"Observăm o evoluţie în zona corporativă a cumpărătorilor de energie, companii care se îndreaptă către ţinte ce privesc reducerea emisiilor de carbon pe fiecare oră şi companii care semnează contracte pentru achiziţionarea de energie verde pentru a-şi creşte fiabilitatea. Această tendinţă va reprezenta un câştig pentru dezvoltatorii din domeniul energetic care pot oferi servicii de echilibrare şi au acces la cererile marilor companii", a precizat Kyle Harrison.

Printre companiile care au apelat la PPA-uri semnate cu dezvoltatorii de energie curată se numără şi start-up-urile. Anul trecut 56 de start-up-uri s-au alăturat RE100, o iniţiativă globală ce reuneşte sute companii din sectoarele comercial şi industrial - sectoare ce reprezintă jumătate din consumul global de energie electrică - care doresc să treacă la folosirea 100% a energiei din surse regenerabile. Cei 397 membri ai RE100 au achiziţionat până în prezent aproximativ 249 TWh (Terrawaţi oră) de energie electrică curată, dar au nevoie de încă 290 TWh până în 2030 pentru a-şi atinge ţintele propuse, potrivit proiecţiilor Bloomberg NEF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb