4 milioane de dolari pentru ediţia omagială a Festivalului "George Enescu"

Ziarul BURSA #Cultură / 25 august 2005

Obiectivul fundamental al celei de a XVII-a ediţii a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" (4-20 septembrie) este promovarea lucrărilor enesciene de către artişti celebri din întreaga lume, precum şi a creaţiei componistice şi interpretative româneşti contemporane, a declarat ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgules-cu, într-o conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului, desfăşurată, ieri, la Sala Palatului.

Programele şi principalele colective artistice şi personalităţi invitate la ediţia 2005 a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" au fost stabilite de preşedintele de onoare al Festivalului, maestrul Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, pe baza evaluării opţiunilor formulate de specialişti şi de public, în spiritul păstrării nivelului artistic ridicat, asumat cu prilejul ediţiilor precedente.

Nume de prestigiu ale muzicii internaţionale vor fi prezente la ediţia 2005 a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", marcînd împlinirea a 50 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai mare compozitor român.

Aflată sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Traian Băsescu, ediţia din acest an este organizată de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Cultelor.

La ediţia din acest an, cu un buget de circa 4.000.000 de dolari, şi-au anunţat participarea şase orchestre simfonice din străinatate, cinci orchestre simfonice din România, şapte orchestre de cameră din ţară şi străinătate, patru cvartete, două cvintete, precum şi alte formaţii şi solişti români din care patru formaţii corale. Alături de concertele simfonice şi de cameră, vor avea loc şapte recitaluri instrumentale şi două spectacole de balet.

Pe cele mai importante scene din Bucureşti şi din ţară vor fi prezenţi mari maeştri ai baghetei, precum Zubin Mehta, Kurt Masur, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, prestigioşii interpreţi Dan Grigore, Myung-Whun-Chung, Nigel Kennedy, Mariana Lipovsek, Christian Zacharias, Barbara Hendricks, alături de ansambluri muzicale de faimă din întreaga lume.

Concursul Internaţional "George Enescu" se desfăşoară, în acest an, pe trei secţiuni - vioară, pian şi compoziţie. La secţiunea pian s-au înscris 30 de concurenţi din 13 ţări La secţiunea vioară s-au înscris 23 de concurenţi din 10 ţări, iar la compoziţie 56 de lucrări reprezentînd 23 de ţări. Secţiunile pian şi vioară sunt publice. Ele se desfăşoară în perioada 4 - 9 septembrie la Sala "George Enescu" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi la Sala Studio a Ateneului Român cu participarea orches-trelor Filarmonica Transilvania din Cluj dirijată de Emil Simon, Filarmonica Moldova din Iaşi dirijată de Alexandru Lascae. Finalele Concursurilor de vioară şi pian au loc in ziua de 10 septembrie la Sala "George Enescu" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Cu prilejul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" vor fi editate, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, o serie de CD-uri şi volume ilustrînd activitatea de compozitor, interpret şi dirijor a marelui Enescu, ca şi o plachetă comemorativă marcînd împlinirea a 50 de ani de la moartea acestuia. O anvergură pe măsura evenimentului vor avea şi Simpozionul Internaţional de Muzicologie "George Enescu", şi Piaţa Festivalului. În premieră, la această ediţie reflectarea evenimentului pe plan internaţional va fi preluată de cei aproape 30 de jurnalişti străini şi muzicologi care şi-au anunţat sosirea la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb