Primarul Constantin Toma a anunţat investiţii majore în toate unităţile de învăţământ din municipiul Buzău şi, în plus, pentru prima dată, municipiul reşedinţă de judeţ va avea o instituţie de învăţământ superior cu pregătirea studenţilor în domeniul tehnic. O altă premieră anunţată de edilul municipiului Buzău este trasformarea tuturor şcolilor gimnaziale din oraş în şcoli circulare, după modelul Şcolii nr 11, unitate unde învaţă 2000 de elevi, şi care este prima şcoală 100% ecologică din România , vizitată chiar de preşedintele Klaus Iohannis.
Anunţul a fost făcut cu ocazia semnării unui contract de 9 milioane de euro, fonduri accesate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ din municipiul Buzău.
"În cadrul acestui proiect, Primăria Buzău a semnat contractul pentru dotarea şi echiparea completă a unui număr de 36 de unităţi şcolare din municipiul nostru (grădiniţe, învăţământ primar, gimnazial, liceal, postliceal, unităţi conexe şi cluburi sportive). Valoarea contractului este de peste 9 milioane de euro. Acest proiect se adaugă multor alte proiecte ale Primăriei, de investiţii în învăţământul buzoian, pentru că educaţia este cel mai important pilon de dezvoltare al unei comunităţi", a spus Constantin Toma.
• Buzăul va avea doar şcoli circulare
Cu această ocazie, primarul Constantin Toma a anunţat, pe pagina de socializare, şi faptul că în această săptămână a fost depus spre finanţare un proiect prin care toate şcolile gimnaziale din Buzău vor fi transformate în şcoli ecologice.
"De asemenea, s-a depus şi proiectul de 11 milioane de euro pentru transformarea şcolilor, în şcoli verzi, după modelul unicat la nivelul României, Şcoala Gimnazială Nr. 11 Buzău.
Cu cât vom avea mai multe proiecte şi mai multe şantiere, cu atât vom avea mai multe şanse să ne transformăm oraşul într-unul din cele mai atractive şi competitive oraşe!", a spus primarul Toma.
Iniţiativa vine după ce Buzăul a reuşit premiera de a avea prima şcoală circulară din România, o unitate de învăţământ în care învaţă 2000 de elevi şi care a fost vizitată de preşedintele Klaus Ioahnnis. Proiectul implementat la Şcoala nr.11 a costat 3 milioane de euro, bani din care s-au reabilitat energetic mai multe clădiri ale şcolii dar s-au făcut şi numeroase investiţii care să transforme unitate de învăţământ într-una 100% ecologică.
Mai exact, apa folosită la toaletele elevilor este asigurată din rezerva strânsă din apa meteorică, la fel ca şi necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă şi să-l folosească în cazul producerii unui incendiu.
De asemenea, tot cu apa meteorică colectată este irigată şi sera didactică, construită în curtea şcolii, unde este folosit şi compostul. Energia consumată în şcoală este produsă de panourile fotovoltaice montate pe clădire. Energia produsă şi neconsumată, mai ales în perioadele de vacanţă, va fi livrată în reţeaua naţională de electricitate, aducând bani în bugetul şcolii. În acelaşi timp, economia circulară produce zero deşeuri. Colectarea gunoiului se face pe 8 fracţii. În acest circuit economic, totul se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare.
• 21 milioane euro pentru un campus universitar
Tot cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la Buzău va fi construit primul campus pentru învăţământul dual şi tehnic superior, fapt care va crea şi primele facultăţi pentru ingineri. Proiectul se ridică la 21 de milioane de euro.
" Primăria a alocat un teren de peste 8 hectare unde vom avea facilităţi moderne pentru tinerii care vor studia aici", a spus primarul Constantin Toma.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2023, 07:07)
dar cate scoli are buzaul?
41 mil de euro nu e o suma cam “mica” per “modernizare” scoli?
s c c r e t