44 de miliarde de euro - preţul plătit de UE pentru România şi Bulgaria

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 11 aprilie 2005

Ene Dinga, ministrul Integrării Europene, explică, într-un interviu acordat ziarului "Bursa", care va fi impactul aderării României la structurile Uniunii Europene

Eforturile financiare pe care trebuie să le facem, atît în perioada de aderare, cît şi după momentul integrării, nu se compară cu beneficiile pe care le vom obţine imediat după ce vom deveni parte a familiei europene. Ministrul pentru Integrare Euopeană, Ene Dinga, susţine că impactul se va simţi, totuşi, des-tul de puternic, mai ales datorită deficitului de modernizare economică pe care îl înregis-trăm în raport cu ţările membre. Cu toate acestea, ministrul susţine că Uniunea Europeană va aloca sume substanţiale procesului de aderare, tocmai pentru că doreşte să omogenizeze ţările membre. De altfel, presa bavareză, din landul parlamentarului european Markus Ferber, a relatat că Uniunea Europeană va trebui să cheltuiască atît cu noi, cît şi cu Bulgaria, pentru procesul de integrare, suma de 44 miliarde de euro. În replică, Ene Dinga susţine că ziariştii, ostili integrării noastre, au evitat să specifice şi perioada în care România şi Bulgaria vor beneficia de această sumă. "Cifra colosală lansată de presa bavareză este reală, însă ea este valabilă pe perioada 2007-2013", a explicat ministrul.

Demnitarul apreciază că indiferent de costuri, aderarea este singura oportunitate pe termen lung a României.

Politicile fiscale, urmărite îndeaproape de Uniunea Europeană

Deşi Uniunea Europeană are interesul ca, la momentul integrării din anul 2007, să aderăm cu un grad ridicat de macrostabilitate economică, politicile noastre fiscale nu sînt influ-en-ţate de procesul de intergrare europeană. Ene Dinga susţine că fluctuaţiile preţurilor la energie, gaz şi petrol sau introducerea impozitelor pe cîştigurile din piaţa de capital sau pe dobînzile bancare nu sînt recomandări ale Uniunii Europene. Comisia Europeană este interesată ca, pînă în anul 2007, accizele să ajungă la nivelul celor din ţările membre, arată ministrul.

Cu toate acestea, Ene Dinga, specialist în probleme de macroeconomie, explică de ce măsura luată de Guvern, în privinţa majorării preţurilor sau a introducerii unor noi taxe, a fost necesară: "Fondul Monetar Internaţional a considerat necesar să găsească resurse alternative de venituri bugetare pe termen scurt, pînă cînd economia va reacţiona la noua politică fiscală. Reacţia pozitivă se va produce cam în două luni. Şocul va trece repede, comportamentul economic se va schimba, gradul de colectare la bugetul de stat va creşte".

Nici problema salariilor nu este neglijată de ministrul pentru Integrare Europeană. Însă, şi de această dată, Ene Dinga îndeamnă la răbdare şi înţelegere. Domnia sa spune că în momentul integrării, piaţa de muncă va deveni liberă. În consecinţă, va exista o migraţie a forţei de muncă fără precedent. Pieţele din ţările membre vor deveni suprasaturate, iar salariile vor scădea. Pe de altă parte, în ţară, angajatorii vor trebui să crească treptat salariile pentru a-i împiedica pe cetăţeni să mai părăsească ţara. Astfel, Ene Dinga consideră că treptat, se va produce o egalizare a salariilor.

Capitolul Concurenţei - un test pe care încă nu l-am trecut

Ajutoarele de stat şi politicile anti-trust sînt, în continuare, intens supravegheate de Comisia Europeană. Ene Dinga spune că ajutoarele de stat nu ar trebui să mai constituie o problemă, deoarece în domeniul siderurgiei de exemplu, ele au fost reglementate chiar în tratatul de aderare.

"O să ne asigurăm că nu se vor mai acorda ajutoare de stat. Există un mecanism formal de conlucrare între Consiliul Concurenţei şi Direcţia de Competiţie din Comisia Europeană, cu privire la orice decizie de ajutor de stat. Atunci cînd Consiliul Concurenţei primeşte o solicitare sau o notificare privind o intervenţie guvernamentală care ar putea să fie ajutor de stat, Consiliul Concurenţei trebuie să se consulte mai întîi cu Direcţia Comisie Europene", explică Ene Dinga.

O altă problemă, după cum avertizează demnitarul, este cea a acţiunilor anti-trust, în sensul de a bloca, de a descuraja anumite înţelegeri informale care pot produce diverse pieţe sectoriale, care, la rîndul lor, pot crea monopoluri. "Informaţia în le-gătură cu aceste înţelegeri este invizibilă, deoarece se practică acea înţelegere tacită între firmele de pe aceeaşi piaţă", spune domnia sa.

Ene Dinga nu crede că membrii Consiliului Concurenţei ar trebui schimbaţi de actualul Guvern, însă avertizează că Executivul nu va tolera nici o dovadă de incompetenţă din acest organism. "E adevărat că fostul Guvern a schimbat abuziv şefii unor agenţii şi instituţii, cum este cazul Consiliului Concurenţei, însă actualul Guvern nu vrea să facă acelaşi lucru. Dacă vor exista, însă, dovezi de incompetenţă, persoanele res-pective pot fi excluse," avertizează ministrul.

Pe de altă parte, Ene Dinga consideră că înainte să ne integrăm ca ţară în familia europeană este nevoie să ne asigurăm că, în primul rînd, se vor integra instituţiile statului.

De altfel, domnia sa spune că independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, afacerile interne şi problemele de mediu, capitole pe care Comisia Europeană le urmăreşte îndeaproape, sînt atît obiective, cît şi instituţii în sine, alături de cele standard.

Tratatul de aderare a fost făcut public la sfîrşitul săptămînii trecute. Tratatul consfinţeşte, sub raport juridic, integrarea în Uniunea Europeană. El este rezultatul procesului de negociere pentru cele 31 de capitole încheiate cu Uniunea Europeană. Prin Tratat, România se obligă să respecte atît legislaţia comunitară a Uniunii Europene, cît şi tratatele şi actele încheiate între aceasta cu ţările membre.

Un capitol din tratat face referire şi la clauza de salvgardare, care presupune, amînarea cu un an a datei integrării.

Tratatul de aderare prevede cinci capitole esenţiale pentru aderare: principiile integrării, prevederile instituţionale, prevederile permanente (adaptarea la actele adoptate de Uniunea Europeană în diferite domenii), prevederile temporare (măsurile tranzitorii), clauzele de salvgardare şi prevederile referitoare la adap-tările instituţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb