Preşedintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul printr-o scrisoare că a aprobat pregătirea a 50 piloţi militari ucraineni în România, care vor fi instruiţi în centrul de pregătire de la baza aerienă de la Feteşti în manevrarea avioanelor de luptă F-16. Este vorba despre programul aprobat la summitul NATO de la Vilnius, în care sunt implicate Danemarca, Olanda, Polonia şi România şi care vizează pregătirea piloţilor ucraineni care ar urma să manevreze în luptă avioanele F-16 pe care le vor primi de la unele state aliate. În plus, prin aceeaşi decizie şeful statului a dat undă verde şi tranzitării teritoriului naţional a unor convoaie militare de transport de echipamente şi bunuri donate Ucrainei de către Finlanda. Informarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis a fost transmisă comisiilor de apărare din Camera Deputaţilor şi Senat şi se va afla pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen comun a Parlamentului, şedinţă în care ar urma să fie votaţi şi noi membri ai Consiliului Naţional pentru Studierea Ahivelor fostei Securităţi.
În ceea ce priveşte pregătirea piloţilor ucraineni în ţara noastră, surse din cadrul MApN au susţinut pentru mass-media că militarii respectivi vor ajunge la baza aeriană de la Feteşti în această vară, iar instruirea lor e programată să se încheie la finalul anului în curs.
Potrivit unui articol publicat de The New York Times, Ucraina ar putea avea în dotare câteva avioane de luptă F-16 încă din luna iulie a acestui an, deşi unele state NATO au promis aparatele de zbor încă din primăvara lui 2023. Se pare însă că în luna iulie autorităţile de la Kiev vor primi 6 din cele 45 de avioane de luptă F-16 pe care statele aliate sunt dispuse să le trimită în Ucraina. Dintre acestea, 24 vor fi livrate de Ţările de Jos (Olanda), restul fiind din Danemarca, Norvegia şi Belgia, iar avioanele livrate vor fi dotate cu rachete şi bombe cu rază scurtă şi medie de acţiune, compensând parţial deficitul de muniţii la sol.
Până acum, doisprezece piloţi ucraineni au fost pregătiţi să piloteze avioanele de luptă F-16, după ce timp de 10 luni au urmat cursuri şi antrenamente în bazele aeriene din Danemarca, Marea Britanie şi Statele Unite. Pregătirea piloţilor a decurs rapid, deşi militarii ucraineni au fost nevoiţi să înveţe, înaintea instruirii propriu-zise, limba engleză şi practicile militare occidentale pentru a utiliza eficient avioanele F-16.
The New York Times arată: "Iniţial, ucrainenii au fost trimişi în Danemarca în locul centrului de antrenament din România, deoarece acesta nu era încă deschis când primii piloţi erau gata să înceapă cursurile. Crearea centrului de la baza Fetesti a fost anunţată în iulie anul trecut, la summitul NATO de la Vilnius, dar în noiembrie instructorii acestuia au început pregătirea propriilor piloţi ai României pentru noua escadrilă de avioane F-16 primită de ţara respectivă".
Astfel că antrenamentul primilor piloţi ucraineni a început în august 2023 la Baza Aeriană Skrydstrup din sudul Danemarcei, până în ianuarie 2024, piloţii ucraineni au fost pregătiţi să zboare, potrivit declaraţiilor oficialilor danezi pentru sursa citată.
În afara piloţilor ucraineni, în Danemarca au fost instruiţi şi 50 tehnicieni ucraineni care vor asigura mentenanţa avioanelor F-16 şi vor gestiona armamentul de pe acestea. Pentru întreţinerea unui avion F-16 este nevoie de o echipă alcătuită din minimum 8 şi maximum 14 persoane, datorită complexităţii aparatului de zbor, afirmă sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 08:27)
Pentru un loc,caldut,la NATO e in stare sa ne bage in razboi ,sa ne trimia tinerii pe front.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 11:24)
Instruind si sustinand Ucraina, ne protejam de razboi, de dictaura si de vecinatatea nociva si distructiva a rusilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 14:36)
Cu nepalezii din marea armata rosie de 2 bani, cum ramane?
În armata rusă luptă în prezent în jur de 2.000 de nepalezi care au fugit de sărăcie din țara lor dar au ajuns carnea de tun a Moscovei în războiul ucrainean. Cei mai mulți dintre aceștia încearcă acum cu disperare să se întoarcă în Nepal
Nepalezii s-au înrolat în armata rusă după ce li s-a promis o soldă în valoare de circa 2.000 de euro, în condițiile în care în Nepal salariul mediu este de aproape 10 ori mai mic. „A fost cumplit”, a spus Ganesh, un nepalez în vârstă de 35 de ani este unul dintre puținii norocoși care au reușit să scape din armata rusă și să se întoarcă în țară. „Nu au fost lupte egale, om contra om, glonț contra glonț. Am fost atacați de drone, ceva înfricoșător”, și-a amintit Ganesh despre luptele purtate în Ucraina. Nepalezul a povestit că a ajuns în Rusia după ce un specialist în resurse umane i-a sugerat să meargă în Rusia, „o țară plină de oportunități”.
Ganesh a făcut un împrumut bancar pentru a plăti costurile călătoriei până la Moscova - via Dubai - în valoare de un milion de rupii nepaleze (circa 7.000 de euro), cu viză de turist. Odată ajuns în Rusia, el a a mai trebuit să plătească în jur de 900 de euro pentru a ajunge la tabăra de antrenament de lângă Moscova. „Odată ajunși în Ucraina, rușii ne băteau constant” Ganesh fusese inițial militar activ timp de 10 ani în armata indiană dar a spus că mulți alți recruți nepalezi erau tineri care nu ținuseră în viața lor o armă în mână. Mercenarii nepalezi au fost duși inițial la centrul de antrenament Avangard de la periferia Moscovei, unde au trecut printr-o instrucție de bază timp de două săptămâni. După care, au fost aruncați direct în prima linie. „Odată ajunși în Ucraina, nu am avut suficientă mâncare, iar rușii ne băteau constant. A fost urât de tot”. Ganesh spune că el și camarazii săi nepalezi au fost folosiți pe post de carne de tun. „Soldații ruși erau în spatele nostru. Pe linia frontului erau mercenari”. În prima linie luptau în special mercenari indieni, nepalezi dar și deținuți ruși, conform spuselor lui Ganesh.
ASta este Rusia lui Putin!
O tara mareata, glorioasa si demna!
Ha, ha, ha!!!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 17:14)
razi fals... Politico ne scrie ca in timp ce armata rusilor creste, voluntar, cu peste 50 000 de soldati pe an, cea a germaniei a scazut cu 2000.... pentru ca soldatii isi dau demisiile ... fac coada la plecari.
"PARIS — It’s no longer so much about recruiting new soldiers as it is about persuading existing troops not to quit.
This week, French Armed Forces Minister Sébastien Lecornu presented a talent retention plan to incentivize military personnel to remain in uniform.
That comes a few days after an annual report submitted to the German parliament showed that in 2023, some 1,537 soldiers left the Bundeswehr, reducing it to 181,514 personnel."
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 17:42)
Prin Soviet nu prea e de treabă.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 22:14)
Armata mujicilor creste “voluntar”:-)…nimic nu se intampla “voluntar” in mujicia…Nici macar trolii ca tine nu fac propaganda “voluntar”:-)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 11:21)
oare cum ar fi sa nimereasca rusii si americanii palatul controceni, cu johannis inautru? Din greseala, normal!
Poate se rataceste vreo racheta, poate o hackuieste cineva....
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 11:26)
Ce te faci daca se inventeaza racheta ghidata de prostie? Unde te ascunzi?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 12:04)
Super raspuns, like
3. Nu e bine deloc
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 12:42)
Ok cu instruirea, ce ne facem daca si decoleaza de la Fetesti in misiuni de lupta?? Isi asuma Ciolannis distrugerea orasului devenit tinta a rachetelor rusesti ?? Sigur ca nu, el fuge la Brussels iar noi numaram mortii sub daramaturi...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 13:45)
Ce ne-am face noi fără bolșevici alcooliști?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 14:33)
Care rachete rusesti, ca acum sunt nord-coreene si isi rateaza tinta.
Mai degraba, intreaba-te ce te faci daca racheta trimisa spre Fetesti loveste Moscova?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 13:48)
Iohannis devine Secretar general NATO .Cea mai importanta baza NATO construita in curind in Romania .Cresterea fortei NATO la nivel de Brigada(a doua) cu ajutorul lui Macron .Devenim o forta de temut .
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2024, 16:45)
Iohannis nu va deveni nici usier la NATO. SUA si UK deja au spus ca il prefera pe Rutte.