Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, Ionel Tociu, trage un semnal de alamră cu privire la miile de persoane care primesc bani de la stat şi care, în realitate, nu au avut niciodată un contract de muncă legal. Domnia sa a realizat chiar o analiză aplicată pe situaţia din Buzău unde rata şomajului a atins, la un moment dat, cote alarmante, tocmai din cauza beneficiarilor venitului minim garantat pe care îi avea în evidenţă şi care niciodată nu acceptau un loc de muncă. Concret, Ionel Tociu a explicat că din cei peste 7000 de buzoieni pe care îi are în evidenţă şi într-o formă de plată circa 5000 nu au avu niciodată un contract de muncă legal. Cu alte cuvinte, sunt oameni care primesc bani de la stat dar care nu au muncit nicio zi cu forme legale în România.
"Din 7446 de persoane aflate într-o formă de evidenţă în istoricul Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncp Buzău, la 31 august 2022, 5005 de persoane nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat. Dintre acestea 2708 sunt bărbaţi şi 2297 sunt femei. Ponderea persoanelor care nu au avut niciodată un contract de muncă legală înregistrat înseamnă 67,22% din totalul persoanelor aflate într-o formă de evidenţă şi plată, iar 99% dintre aceste persoane sunt beneficiarii venitului minim garantat. Acum avem şi o situaţie pe grupe de vârstă şi dacă observăm grupa de vârstă cea mai afectată în această idee a neexistenţei vreodată a unui contract de muncă legal înregistrat înseamnă grupa de vârstă peste 45 de ani şi peste 55 de ani respectiv 2940 de persoane n-au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat peste 45 de ani şi 1257 de persoane peste 55 de ani nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat. Dacă ar fi să analizăm pe medii de provenienţă: din totalul celor 5005 persoane care nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat 3766 provin din mediul rural", a spus Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.
Domnia sa este de părere că situaţia ar trebui analizată cu foarte mare răspundere pentru că s-ar putea ajunge la un blocaj total al economiei buzoiene şi chiar în situaţia în care producătorii să-şi dorească relocarea afacerilor.
"În acest moment este zero al existenţei pe piaţa fost forţei de muncă, a forţei de muncă calificată disponibilă este demult trecut, acum s-a ajuns la momentul în care nu mai există forţă de muncă calificată, necalificată, nu mai contează. Să existe acest tip de forţă de muncă este un semnal puternic către şcoala românească şi către şcoala din Buzău pentru a reveni la şcolile profesionale, la şcolile de arte şi meserii pentru că, iată, aceste şcoli de arte şi meserii nu dădeau niciun şomer, toţi erau recrutaţi şi luaţi de pe băncile şcolii. De asemenea, trebuie analizată această problemă cu foarte multă seriozitate pentru că, dacă până acum ceva timp semnam acorduri de import de forţă de muncă din Vietnam, Bangladesh, etc, cam două-trei cereri pe săptămână, acum semnez cam 10-15 pe zi. Deci nevoia de forţă de muncă a asociaţiilor comerciale din municipiul Buzău şi probabil din întreaga ţară este extraordinar de mare. Există riscul şi există certitudinea că se pierd contracte mari pentru că nu ai cu cine să execuţi acele contracte", a spus Ionel Tociu.
Directorul AJOFM Buzău a subliniat că zilnic sunt vacante circa 200 de locuri de muncă şi care, de multe ori, rămân neocupate cu lunile.
"Am stors" tot ce se poate "stoarce" din teritoriu vis-a-vis de forţa de muncă activă care există. La ora actuală zilnic sunt în jur de 200-220 de locuri de muncă vacante comunicate de angajator. Pe bună dreptate angajatorii spun un lucru, spun că au atâtea persoane - deci în jur de 7000 de persoane aflate într-o formă de evidenţă şi plată, iar noi nu reuşim să găsim o structură de muncă calificată sau mai puţin calificată pentru a putea să o angajăm ca să ne onorăm contractele. Din nefericire, peste 50% din forţa de muncă latentă care există, există la o distanţă mai mare de 30-35 de km de municipiul Buzău şi mulţi dintre ei, săracii, nu au posibilităţi de a face naveta către municipiul Buzău şi sunt din mediul rural. Este foarte greu să aduci către Buzău forţa de muncă din Siriu, Nehoiu, Gura Teghii şi toată Valea Buzăului şi a Slănicului şi este foarte greu să aduci către municipiul Buzău forţă de muncă din Valea Salciei, Buda şi toate acele localităţi din partea de nord-est a judeţului Buzău", a mai spus Ionel Tociu.
Pe de altă parte, directorul AJOFM a spus că doar în luna august a scos din evidenţele instituţiei sute de şomeri care au refuzat un loc de muncă sau participarea gratuită la un curs de calificare. În prezent, rata şomajului la Buzău este de puţin peste 4%, în uşoară scădere faţă de luna anterioară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 00:52)
Aha, deci cu asta se ocupa AJOFM. Nu stie / vrea sa se complice cu Romani dar semneaza cate 10-15/zi din Asia. Corect. Ei de fapt lucreaza pentru "fortele de munca" din afara tarii.
Cat despre venitului minim garantat, hai sa fim seriosi. Sunt 5000 de oameni care incaseaza cat? 350 lei / luna? Pe care ii dau imediat inapoi TVA?