Şase organizaţii din domeniul transporturilor organizează un protest cu 10.000 de autovehicule

Ioana Dogaru
Miscellanea / 15 decembrie 2015

Şase organizaţii din domeniul transporturilor anunţă organizarea unui amplu protest în data de 17 decembrie 2015 la care vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de mijloace de transport persoane - autobuze, autocare şi taxiuri. De asemenea, aproape 1.000 de camioane vor fi parcate în locuri stabilite de comun acord cu Primăria Municipiului Bucureşti, potriviti unui comunicat COTAR.

Cele şase organizaţii sunt: Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM), potrivit sursei citate.

Mircea Grigore de la COTAR atrage atenţia: "Suntem decişi să facem această acţiune de protest în orice condiţii. ASF-ul condus de Mişu Negriţoiu trebuie să răspundă pentru dezastrul din piaţa de asigurări. Firmele de asigurări achită daunele după 4-6 luni şi atunci doar parţial. În schimb, ni se cere să plătim poliţe de asigurări obligatorii care depăşesc în multe cazuri pe cele achitate în Germania sau Austria".

Potrivit preşedintelui COTAR, Vasile Ştefănescu, o poliţă RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri şi fără să fi înregistrat daune a ajuns să fie ofertată la 88.806 lei (aproximativ 20.000 de euro) iar "activitatea de taxi este în pericol din cauza preţului RCA scăpat de sub orice control". "Cu cât cresc costurile cu RCA, cu atât scade numărul asiguraţilor, situaţie care creează o presiune tot mai mare pe sistemul de asigurări din România, ajungându-se ca sistemul RCA să devină inoperabil. Mai mult, întreaga economie ar putea avea de suferit, ar scădea impozitele încasate, consumul de combustibil, încasarea de accize, am avea costuri mai mari in general cu transportul marfurilor in Romania ceea ce ar duce la creşterea preţurilor tuturor mărfurilor".

Comusi Ion de la COTAR consideră că este obligatoriu ca asigurarea de răspundere civilă auto - RCA, să poată fi încheiată la orice asigurator din UE.

Acesta spune că: "Creşterea aberantă a poliţelor RCA necesită măsuri urgente din partea Parlamentului, Guvernului şi ASF, prima măsură fiind aceea de a recunoaşte valabilitatea poliţelor RCA încheiate la orice asigurator sau broker din UE în conformitate cu prevederile privind libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi serviciilor, prevederi ce stau la baza funcţionării Uniunii Europene, garantate şi în tratatul de aderare a României. Această măsură deschide cu adevărat libera concurenţă în piaţa RCA.

Cele 4 revendicări comune ale celor 6 organizaţii iniţiatoare ale protestului sunt:

- Intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi.

- Eliminarea supraacizei incepând cu data de 1 ianuarie 2016.

- Intervenţia Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze;

- Urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

În comunicatul COTAR transportatorii mai precizează: "Solicităm sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plati lunar drepturile de autor numai pentru simplu fapt ca autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie platită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane".

"Acest miting trebuie să producă modificări ale preţului RCA şi demisia la vârf în cadrul ASF în următoarele zile şi nu în următoarele săptămâni. Răbdărea noastră a luat sfârşit şi suntem pregătiţi pentru orice soluţii", concluzionează Claudiu Săpunaru, preşedinte ANTTI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb