868 de zile de război. Opinii care se bat cap în cap

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 10 iulie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

După 868 de zile de război, război declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, opiniile unora şi altora se bat cap în cap mai mult decât oricând. Despre cine va câştiga. Despre cine va pierde. Iar acest război al prognozelor este nu neapărat între cele două tabere, ci şi în interiorul fiecăreia dintre ele. Inclusiv în tabăra NATO.

În Statele Unite, liderii NATO din întreaga lume s-au călcat în picioare pentru a se trage în poză la cea de-a 75-a aniversare a acestui colos militar şi politic, despre care scepticii afirmă că stă pe picioare de lut. Şi reprezentanţii României s-au prezentat la Washington cu mic cu mare, aniversând totodată şi peste 20 de ani de când am intrat în această alianţă militară, despre care se afirmă că este cea mai puternică din toate timpurile.

Înainte de a încerca o analiză pe fond a opiniilor divergente vizând desfăşurarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, mă voi referi pe scurt la o circumstanţă cu totul şi cu totul specială a acestui summit. Liderii lumii occidentale, fără să o mărturisească în mod expres, au fost în cel mai înalt grad interesaţi, ca de altfel şi cetăţenii lumii care au urmărit acest eveniment, nu atât de deciziile pe care urma să le ia organizaţia, de altfel previzibile, ci de un detaliu legat de starea de sănătate a preşedintelui Joe Biden. Cum se va descurca acesta la 81 de ani, când împrejurările îl sileau să rostească un important discurs despre pace şi război? Se va poticni? Se va clătina? Va face pauze suspecte? Va fi confuz? Iată câteva dintre nenumăratele întrebări care au plutit în subconştientul colectiv. Spre dezamăgirea criticilor săi, care sunt din ce în ce mai numeroşi, inclusiv din tabăra democrată, Joe Biden s-a descurcat. Şi-a citit aşa cum se cuvine discursul cu dicţie şi cu aplomb, de pe cele două promptere plasate în dreapta şi în stânga domniei sale, astfel încât, mişcându-şi mecanic capul, acesta să poată să acopere vizual întreaga asistenţă. Şi iată că astfel unul dintre cele mai mari semne de întrebare a primit un răspuns. Joe Biden, capul neîncoronat al alianţei, este în continuare capabil să conducă cruciada împotriva "axei răului", în fruntea căreia, conform narativului unei părţi importante dintre statele planetei, se plasează Federaţia Rusă şi Vladimir Putin, împotriva căruia există un mandat de arestare pentru crime de război. Întrebarea cheie însă persistă. Până la urmă cine va câştiga acest război, în care NATO s-a implicat din ce în ce mai mult?

Este întrebarea la care, dacă e să mă refer exclusiv la analiştii şi comentatorii din statele occidentale, răspunsul e din ce în ce mai contradictoriu şi mai contondent. Sunt analişti, unii militari, generali care au deţinut diferite pârghii de comandă, care susţin că NATO este pe cale să piardă acest război prin procură. Că Federaţia Rusă dispune de resurse nelimitate în plan material şi uman, că şi-a întărit într-un mod fără precedent alianţele pe axa denumită "a răului" şi, ca atare ar urma să copleşească şi să zdrobească sistemul de apărare ucrainean. Alţi analişti cu aceleaşi pretenţii susţin, zi de zi, o teză diametral opusă. Simt nevoia să mă bag şi eu în vorbă, încercând să operez exclusiv cu câteva argumente de logică formală.

Orice război din lume, indiferent cât de geniali sau cât de neinspiraţi au fost protagoniştii, a fost întotdeauna despre resurse. Cine a dispus de resurse pe care le-a putut angaja în timp în luptă, resurse de natură să-şi copleşească adversarul, a câştigat în cele din urmă. Utilizez expresia "în cele din urmă", întrucât primul obiectiv al lui Vladimir Putin, acela de a desfăşura un război fulger în Ucraina şi de a cuceri în câteva zile Kievul, a eşuat. Astăzi, dictatorul Federaţiei Ruse afirmă că ar fi fost înşelat prin false promisiuni de către liderii occidentali, astfel încât el însuşi ar fi renunţat la războiul fulger. Această afirmaţie, din orice unghi am privi-o, nu stă în picioare. Să revenim însă la tema resurselor. Înainte de declanşarea invaziei în Ucraina, economia Federaţiei Ruse, despre care circulă legenda că ar avea resurse nelimitate, era evaluată de toţi experţii, inclusiv de către experţii de la Kremlin, drept un echivalent al economiei Italiei. În condiţiile în care Italia este numai în Europa surclasată în mod semnificativ de alte economii, cum ar fi cea a Germaniei sau a Franţei. Ca să nu mai vorbim de forţa economică de care dispun alte state NATO sau non-NATO, care s-au aliniat în spatele Ucrainei, susţinând-o în fel şi chip. În această săptămână, ne-a fost dat să auzim şi unele estimări privind resursele umane. S-a spus că Federaţia Rusă ar putea scoate la război circa 1.500.000 de combatanţi, la care s-ar adăuga alte milioane aliniate virtual de China, de Iran şi de Coreea de Nord. Tot ce se poate. Numai că dincolo de răpăitul de tobe, dincolo de declaraţiile cu caracter propagandistic, niciunul dintre statele menţionate, poate cu excepţia Coreei de Nord, nu îşi asumă riscul angajării într-o conflagraţie directă şi sângeroasă cu lumea occidentală. Aşa că toate aceste socoteli legate de resursele umane rămân pe hârtie. Iar Kremlinul este silit, pentru a dispune de mai multă carne de tun, să vâneze literalmente oameni pentru a-i recruta, să golească penitenciarele de condamnaţii de drept comun dispuşi să-şi rişte viaţa pentru a-şi recâştiga libertatea şi să recurgă la mercenari de tot felul. Faptul că Federaţia Rusă este în mare dificultate este demonstrat şi de faptul că a recurs la o soluţie fără precedent în istoria lumii, şi anume alocarea a 40% din produsul intern brut pentru înarmare. Oare cât timp va putea rezista o economie şi aşa extrem de vulnerabilă şi o populaţie pauperizată şi nemulţumită sub o asemenea colosală presiune a cheltuielilor militare? Vladimir Putin ar trebui să înţeleagă un joc strategic pe care îl înţeleg toţi cei cu capul pe umeri. Şi anume că aliaţii Federaţiei Ruse joacă mai degrabă un rol de şacali, care aşteaptă ca Rusia să se epuizeze pentru a o sfâşia.

Cei care cântă prohodul militar al Vestului ar trebui să conştientizeze faptul că, aşa cum e ea, alianţa NATO a crescut exponenţial în intervalul celor 868 de zile de război. Şi că literalmente abia acum s-a întâmplat lucrul de care s-a temut cel mai mult Vladimir Putin. Încercuirea Federaţiei Ruse de către NATO.

Costurile sunt desigur uriaşe şi în ceea ce priveşte Alianţa Nord-Atlantică. Dar, atenţie, resursele pentru acest război purtate prin procură împotriva Federaţiei Ruse sunt pe măsură. Şi tocmai din acest motiv, la Washington am asistat la singura decizie cu adevărat relevantă din perspectiva războiului purtat la graniţele noastre. Statele NATO vor elibera noi şi noi resurse, pe care le va pune la dispoziţia Kievului, până când Federaţia Rusă va înţelege că s-a împotmolit într-un război de uzură extrem de costisitor, pe care nu-l poate câştiga la fel cum nu a putut câştiga nici războiul fulger.

Închei aceste consideraţii, care, repet, sunt bazate exclusiv pe raţionamente de logică formală, subliniind faptul că, pentru România, dacă ar avea la conducere bărbaţi de stat sau când îi va avea, acest război, pe care noi nu-l dorim, constituie şi va constitui o uriaşă oportunitate. În plan politic, în plan militar, dar şi în plan economic. Şi, evident, în plan diplomatic.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Iaca cum pina si domnul cu pricina isi schima mesajul politic si intelege degraba ceea ce se intimpla cu adevarat in lume asta cel putin la nivel declarativ fiind extrem de probabil ca totul sa fi fost inca cu multa vreme in urma inteles dar sentimental sau material de neacceptat . Urmeaza sa vedem si alte schimbari de atitudine in rindul celor care inca cred sau au crezut ca Rusia poate cistiga urmare a unor posibile intelegeri gresit fructificate sau expuse in public .Este evident cum totul sau ceea ce urmeaza sa apara in tara (deja cunoscut de unii ) face din aceste simboluri sau atitudini viitorii perdanti mediatici sau politici .Costurile sunt uriase dar Occidentul poate plati totul pina in cele mai mici amanunte ceea ce nici macar China nu poate face daramite Rusia .Resursele de tot fel curg catre Ucraina .Mediatic Rusia a pierdut razboiul o daca cu atacul asupra spitalului de copii din Kiev .Politic si mediatic Bden revine in joc o data cu sansa ce i-a fost acordata de catre Macron .Gestul facut de Macron , dincolo de puterea lui democratic afisata , trebuieste privit intr-un context cu mult mai larg el avind drept baza decizia Presedintelui Macron (un democrat absolut ) de a lasa cetateanul sa se exprime .Marea intrebare ne aduce in fata multe alte raspunsuri ca parte a unor nedumeriri .De ce a dizolvat Macron Parlamentul si a provocat Alegeri Anticipate chiar inainte de inceperea Jocurilor Olimpice si inaintea sarbatoririi celor 75 de ani de existenta NATO ?Putea cu usurinta (avea si motivul la indemina) sa amine decizia .Aici apare genialitatea politica a lui Macron (sau a celor din anturaj).Daca comasam toate intimplările aparute in ultima vreme si evenimentele le aducem la zi poate putem sa intelegem .J.R.Biden rateaza (ca si Trump dealtfel ) intilnirea politica programata .J.R.Biden nu renuta in a candida ba mai mult se desprinde vocal de unii dintre puternicii sustinatori democrati accesind in acest fel si cetateanul care este indecis si care este independent de forta partidelor .Biden are liber spre a-si pune in aplicare planul cu eliminarea taxelor pentru studii iar Kamala Harris ataca zi de zi deciziile ce obliga femeile spre a nu mai putea face avort .Macron spulbera SN si pe Bardella ajutind indirect si candidatura lui Biden ce preia discursul anti extremism de la Macron .Rusii lovesc un spital de copiii din Kiev dind astfel „apa la moara” discursului anti extremist indreptat impotriva lui Putin ,Xi si Orban de Budapesta ce nu pot riposta eliminind astfel cuvintele de pace ale lui Orban care sunt transformate in minciuni .Japonia intra si ea in joc si face tratate militare cu Filipinele ca si Zelenski cu Polonia .Rutte devine o forta extraordinara avind acum in portofoliu intreaga decizie militara si nu numai .Ucraina loveste drept raspuns tinte militare si economice din Rusia .Functie de cum se vor aseza astrale sau sondajele J.R.Biden va muta decisiv fie oferind , unei personalitati democrate , parcursul viitor in alegeri ,fie candidind personal ,aflat acum in crestere multumita deciziilor lui Macron ce vor influenta decisiv soarta SUA in alegeri .Este un joc cu mult peste simplele afirmatii de presa deja cunoscute de noi toti .

    1. Multumesc. Se pare ca exista inca oameni care duc dorul de tatuc si exagereaza aportul individual a descreieratilor sustinuti si exacerbati in patosul popular de arta cinematografica. Ma intreb cat de lung este efectul Viagrei? Sper sa nu ne duca la vreo racheta nucleara pentru ca in rest stim cum se termina cu "reformatorii" de rit vechi.

      Esopule, geniule, esti cel mai cel! Sa scrii atatea randuri intr-un singur alineat? Genial! Ce-ai vrut sa spui/scrii nu mai conteaza! Ca-n Ucraina, pana la urma cantitatea va bate calitatea. Dar tu persevereaza, doar esti Esop!

      868 de zile de cantitate , mujicia 146 milioane de mujici, nu au batut calitatea a 40 milioane de Ucrainieni...niciodata, cantitatea nu a batut calitatea...dovada ca mujicii sunt tot in 1917:-)

      ... de fapt expune in primele randuri: ... ..."pina si domnul cu pricina isi schima mesajul politic..." ... "Urmeaza sa vedem si alte schimbari de atitudine in rindul celor care inca cred sau au crezut " .... ..."viitorii perdanti mediatici sau politici" ... ca o masina fidela reproduce disciplinat ... ceea ce oamenii ar trebui sa gandeasca :)) ...

      ... macron a minimizat partidul sau ... a adus stanga (radicala) la putere ... si a izolat dreapta "radicala" ... confirmand o vorba celebra ... "nu conteaza cine voteaza..." ... in conditii de "razboi" ... doar pentru a-si pastra functia ... genial!!! ...

    Razboiul de 3 zile care s-au facut 868 de zile. Toata lumea credea ca Ucraina va cadea in 3 zile, mai ales putler. Apoi am inceput sa numaram, a 4-a zi!, a 5-a zi, deja parea incredibil ca n-a Ucraina inca sta in picioare si-n a 6-a zi. Si iata, 868 de zile. Penibil pt" marea armata rosie, a doua armata din lume, spaima Europei".

    Asa de penibili au ajuns orcii ca s-au apucat sa bombardeze spitale cu copii bolnavi de cancer. Daca nu pot castiga pe campul de lupta, incearca cu terorismul. 

    1. Ucraina ar fi cazut in 3 zile,

      dar Ucraina+32 tari NATO rezista de 868 de zile,

      e ok,dar foarte scump platit de europeni 

    Ii vad zilnic prin mall vitan, supermarket, terase...oricâte arme vin pe front nu are cine sa le folosească...Zilnic trec frații noștri bucovineni și nu numai ei prin munții Gutâi sau înot Tisa. Războiul asta pare a nu fi al oamenilor simpli ci al politrucilor plătiți de firme de armament.

    1. e razboiul lui putler.

    ... majoritatea analistilor gandesc intr-o logica darwinista - liniara ... pandemia dat primul shock economiei ... sanctiunile impotriva moscovei a fost al doilea ... atacurile houti si tensiunile din orientul mijlociu is al treilea ... iar analistii gandesc ca totul va evoulua liniar ... ca si cum lumea nu s-a schimbat deloc :) ...

    1. ... in primul rand, daca nu era an electoral am fi avut razboi in orientul mijlociu ... subsecvent (in al doilea rand) efortul de sustinere ukr nu ar fi putut mentinut ... de altfel, se pare ca prin occident s-a inscaunat o elita "subjugata" zeilor soare si vant ... o industrie de razboi este puternic energofaga ... anul electoral trece si vine decontul, taxe si austeritate ... totul intr-o "civilizatie" tot mai polarizata care inca nu s-a hotarat la ce folosesc orificile ;)...

    Daca va amintiti rusi erau sa intre in Kiev cind au propus sa opreasca razboiul.

    Âu produs un tratat care erau pregatiti sa-l semneze dar a aparut in Kiev un porc englez numit Boris si le-a spus sa nu semneze. Asta dupa ce rusi au retras din cucerirea Kievului.Acum iei merita toata nenorocirea ce vine inspre ei. Iar sriitorul acestui articol e neinformat,sa mai caute alte resurse de informare pe linga cele incluse aicea. 

    1. Mujicule, propaganda cu google translate nu prea merge:-)...Ati crezut ca la Kiev o sa fie ca in Crimeea...au fost si mai sunt cozi de topor, dar Ucrainienii s-au desteptat. Cand ai de ales sa fii OM in lumea libera sau mujic in transee in mujicia, alegerea e simpla:-)

      Cine vrea pace e mujic?dar unul care vrea razboi ce e?

      Repeti aceasi prostie iar si iar...daca mujicii se cara din Ucraina e Pace. Pana sa invadeze mujicii Ucraina a fost Pace...ce tot o tineti langa cu Pacea asta, de parca Ucraina nu vrea Pace...dar la voi "Pacea", inseamna ca Ucraina sa renunte la teritoriile ocupate de mujici:-)...Aia nu e Pace e rapt teritorial...

      Maica ta este mujica mai!!!! Eu am trait in SUA 40 de ani si stiu exact ce face guvernul de acolo fara ca tu sa ai nici cea mai mica idee despre ce se intimpla.

      Esti total ignorant ca sa nu mai devin mai crud si sa fiu cenzurat. 

      Acum esti si american:-)...Jesus...tu nu gasesti america pe harta nici cu lupa:-)

      e posibil. stiu si eu pe cineva a fost in US N-a gasit cainii cu covrigii in coada si acum e anti US si pro mujicia

      Sa sti prostule ca eu am gasit caini cu covrigi in america cind am plecat in anii 70,am muncit din greu si am avut mult succes.

      Problema este ca america din anii curenti nu mai este ce a fost atuncea si a devenit un perical global condusa de o zombie. 

    Mai exista si bomba atomica.rusii au multe.daca pierd razboiul le vor folosi sau nu?ce parere au jeneralii,gurnalistii si expertii?

    1. Va tot zic .Bomba atomica nu poate fi folosita impotriva unor aglomerari umane . Rusii vor lovi in ultima instanta , daca sunt alungati ,un teritoriu(ei il numesc de siguranta) deja distrus si depopulat si in veci nepopulat .Rusii si ucrainienii nu se mai intorc „acasa ” sa locuiasca usa in usa .nu se poate .

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb