9 din 10 tramvaie care circulă în Bucureşti nu au aer condiţionat

G.D.
Miscellanea / 3 iulie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

În Bucureşti urmează o săptămână de caniculă, iar asta este o veste proastă pentru cei care folosesc transportul public. 90% dintre tramvaiele care circulă în Bucureşti şi aproape 40% dintre troleibuze nu au aer condiţionat, potrivit HotNews.ro.

Toate autobuzele care ies pe traseu sunt dotate însă cu această facilitate. STB nu a răspuns clar dacă în toate funcţionează aerul condiţionat.

În luna iunie, STB a încheiat cu firma HVAC INTER TRADE SRL un contract în valoare de circa 1,5 milioane de lei pentru servicii de reparaţie/repunere in functiune a instalatiilor de aer conditionat a autobuzelor Mercedes EURO 4.

În prezent, parcul circulant al STB S.A. (n.r. ce iese pe traseu) este format din 1.021 autobuze, 267 tramvaie şi 151 troleibuze.

"Parcul activ (ce iese pe traseu plus rezervele) cuprinde un număr de 500 de autobuze Mercedes tip Euro 4, 400 de autobuze marca Otokar şi 130 de autobuze Mercedes Hybrid, toate prevăzute din fabricaţie cu instalaţie de aer condiţionat", a transmis STB.

Societatea mai are şi 500 de autobuze Mercedes Euro 3, dintre care doar 150 au aer condiţionat, dar acestea sunt scoase pe traseu doar în cazuri speciale, când apare o defecţiune la autobuzele din parcul circulant.

În ceea ce priveşte tramvaiele doar 25 au aer condiţionat din 267 cât are societatea. La troleibuze, situaţia este un pic mai bună, având aer condiţionat 95 din 151.

Reprezentanţii companiei de transport spun că toate mijloacele de transport care vor fi cumpărate de municipalitate vor avea aer condiţionat.

"Ţinând cont de schimbarea condiţiilor climatice preconizate, de cerinţa expresă a publicului călător, precum şi de perspectiva îmbunătăţirii condiţiilor de transport, pe viitor, toate vehiculele ce vor fi achiziţionate (autobuze, troleibuze, tramvaie) vor fi dotate cu instalaţii de climatizare. De asemenea, noile tramvaie Imperio ce vor intra în circulaţie din luna august, vor fi dotate cu echipament de climatizare destinat asigurării atât a aerului condiţionat, cât şi a încălzirii. Tramvaiele vor fi livrate eşalonat şi vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55", au răspuns reprezentanţii STB.

Ce mijloace de transport noi va cumpăra Primăria Capitalei

Primăria Capitalei a reuşit să deblocheze contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie noi Imperio, o investiţie de circa 200 de milioane de euro. Primul tramvai a ajuns la începutul lunii iunie, iar de acum încolo vor veni câte 4 tramvaie noi în fiecare lună.

"În Bucureşti, din 1989 şi până azi, au fost aduse 17 tramvaie noi, iar acest lot de 100 este o îmbunătăţire considerabilă a flotei noastre de transport public", a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pe 2 iunie, când a venit primul tramvai de la Astra Arad.

Primăria Capitalei a lansat licitaţia pentru achiziţionarea celor 100 de tramvaie în decembrie 2018. Pe 6 noiembrie 2019, Primaria Bucuresti a anuntat câştigătorul licitaţiei, turcii de la DURMAZLAR MAKINE SANAYI VE TICARET A.S., în defavoarea Astra Vagoane.

Astra Vagoane a contestat rezultatul, iar pe 1 decembrie 2019 - CNSC obliga Primăria Bucuresti să reevalueze ofertele.

Primăria Capitalei a contestat imediat la Curtea de Apel decizia CNSC. Curtea de Apel Bucureşti a decis, la finalul lunii iulie 2020, respingerea definitivă a contestaţiei Primăriei Bucureşti şi desemnarea societăţii Astra Vagoane Călători, asociată cu o companie chineză, drept câştigătoare. Pe 8 septembrie 2020, Primăria a anunţat Astra Vagoane că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei privind cele 100 de tramvaie, iar valoarea contractului era de circa 840 de milioane de lei. Apoi au fost probleme cu creşterea de preţ şi contractul a fost semnat abia în mai 2021, deci s-au pierdut peste 2 ani.

Majoritatea tramvaielor care circulă acum în Bucureşti sunt din perioada comunistă, iar de-a lungul timpului au mai fost modernizate.

Primăria a relansat recent, pe 16 iunie, licitaţia pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice, după ce în ultimii 3 ani a avut 3 tentative eşuate. Valoarea contractului se ridică la 304,67 milioane de lei, fără TVA. Rămâne de văzut daca a patra oară va fi cu noroc.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 iulie 2022.

Nicorel Nicorescu, consilier general la Primăria Municipiului Bucureşti, a anunţat pe pagina de Facebook că municipalitatea a renunţat la prevederea care a condus la blocarea achiziţiei.

"După o serie de eşecuri, PMB a decis eliminarea unei precizări tehnice care bloca participarea furnizorilor: autobuzul va fi dotat şi cu supercapacitori pentru înmagazinarea energiei de frânare. Companiile nu au omologată această facilitate, deci nu pot ataşa documente care să certifice această capacitate constructivă, dar o pot prezenta ca un avantaj tehnic în continuare, nefiind obligatorie", a explicat consilierul general.

Acesta a spus că dacă lucrurile merg bine, câştigătrul ar urma să fie stabilit anul acesta, iar până la finalul anului următor am avea livrate primele autobuze electrice.

În ceea ce priveşte troleibuzele, în mandatul Gabrielei Firea, municipalitatea a organizat o licitaţie pentru achiziţia a 100 de astfel de mijloace de transport, s-a desemnat un câştigător. În octombrie 2020, Primăria Capitalei a demarat însă procedura de reziliere a contractului semnat pe 31 martie 2020 cu asocierea turco-germană Bozankaya Otomotiv Marina Imalat Ithalat Ve Ihracat A.S. - Sileo Gmbh. Motivul: producătorul nu a prezentat certificatul de omologare. Valoarea contractului este de 43 de milioane Euro fără TVA, finanţarea provenind de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Primăria Capitalei a depus recent cererea de finanţare prin PNRR pentru achiziţia a 22 de troleibuze electrice noi, valoarea investiţiei fiind de 55 milioane lei.

În aprilie, la propunerea Primăriei Capitalei, Consiliul General a aprobat un studiu de oportunitate pentru cumpărarea a 200 de troleibuze noi, cu aproape 130 de milioane de euro fără TVA. Banii ar urma să fie accesaţi din fonduri europene.

În ultimii ani s-au cumparat 630 de autobuze noi

Autobuzele vechi Mercedes şi troleibuzele care circulă în prezent sunt cele cumpărate de fostul primar Adriean Videanu în 2005- 2007. În perioada 2018-2020, în mandatul Gabrielei Firea, Primăria a achiziţionat 630 autobuze noi Otokar şi Mercedes Hibrid.

Iată achiziţiile făcute:

În decembrie 2005, primarul Capitalei la acea vreme, Adriean Videanu, a încheiat un contract pentru achiziţionarea a 500 de autobuze noi Mercedes Citaro. Valoarea contractului a fost de 341 milioane de lei, iar autobuzele au fost livrate în perioada iunie 2006 - mai 2007. Achiziţia a generat scandal deoarece autobuzele nu erau dotate cu aer condiţionat.

În 2006, Primăria Capitalei a achiziţionat de firma Astra Bus 100 de troleibuze noi - Irisbus-Citelis. Valoarea contractului a fost de circa 92 milioane lei fără TVA, iar troleibuzele au fost livrate în perioada 2006-2008.

În august 2007 a fost semnat un nou contract pentru achiziţionarea a încă 500 de autobuze Mercedes Citaro 2, care au fost livrate până în 2009. Acestea au fost dotate cu instalaţie de aer condiţionat.

În 2018, primarul Gabriela Firea a semnat contractul pentru achiziţia a 400 de autobuze Euro 6 cu asocierea Otokar Europe SAS - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, câştigătoarea licitaţiei. Valoarea contractului este de 458.100.826 lei fără TVA, iar autobuzele au fost livrate până în iunie 2019. Achiziţia a generat un scandal deoarece după punerea în funcţiune autobuzele au avut mai multe avarii.

În august 2019, Primăria Capitalei a finalizat licitaţia pentru achiziţionarea a 130 de autobuze hibrid, câştigătorul fiind Mercedes - Benz. Valoarea contractului a fost de 195.268.331,70 lei, fără TVA, iar tipul de autobuz livrat Mercedes - Benz Citaro Hybrid, fabricat în Germania. Achiziţia este făcută cu fonduri europene.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb