• Ministrul culturii consideră că mediul rural din România se află la nivelul secolului al IX-lea
• 75% dintre români nu au fost niciodată la film
Sectorul audiovizual predomină în furnizarea de bunuri de consum cultural, relevă barometrul realizat în noiembrie 2005 de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii (CSCDC) şi prezentat ieri, în prezenţa ministrului de resort, Adrian Iorgulescu. Filmele preferate de români sînt cele de acţiune şi comediile. În ceea ce priveşte muzica, cea populară este pe locul întîi în topul preferinţelor, a menţionat directorul CSCDC, Liviu Chelcea.
Consumul de cultură scrisă se "profesionalizează", cei care citesc preferînd cărţile cu valoare informaţională pentru profesii şi ocupaţii. Din cercetările CSCDC mai reiese că există diferenţe majore între Bucureşti şi alte oraşe, atît la nivelul infrastructurii, cît şi al gusturilor culturale, Capitala fiind, aşa cum este normal de altfel, net superioară. Nordul Moldovei se situează, în acest domeniu, pe ultimul loc. Analiza indicelui vieţii culturale în România arată că în perioada 2000-2003 participarea culturală şi dimensiunea infrastructurii au scăzut, deşi producţia în domeniu a fost în creştere. Printre cauze ar fi lipsa fondurilor alocate culturii de autorităţile locale, creşterea, datorită creditelor, a posibilităţilor de a achiziţiona aparatură audio-video, dar şi plecarea la muncă în străinătate a unui mare număr de tineri, care fac parte, în principal, din populaţia consuma-toa-re de cultură. Barometrul de consum cultural este rezultatul unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS S.A.). După cum a precizat directorul acestuia, Sebastian Lăzăroiu, pentru sondaj au fost aleşi, din toată ţara, 1.636 de subiecţi avînd peste 15 ani. Marja de eroare este de sub 3%.
• Ministrul culturii, "frapat" de diferenţele de educaţie dintre sat şi oraş
Ministrul culturii şi cultelor, Adrian Iorgulescu, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, că este "frapat" de diferenţele enorme dintre sat şi oraş în ceea ce priveşte consumul de cultură. Adrian Iorgulescu este de părere că mediul rural din România se află la nivelul secolului al IX-lea. În opinia sa, tinerii de la sate, al căror acces la cultură este aproape nul, trebuie aduşi la nivelul unor "fiinţe cerebralizate". Totodată, minis-trul culturii apreciază ca îngrijorător şi faptul că 96% din populaţia ţării preia informaţii de la televizor şi că 10% dintre români nu au nici o carte în casă. De asemenea, 90% dintre români nu au fost niciodată la un spectacol de operă sau operetă. Deşi se credea că cinematograful este cel mai accesat mij-loc cultural, sondajul CURS a relevat că 75% dintre români nu au fost niciodată la film. Minis-trul culturii apreciază, astfel, că decalajul dintre România şi celelalte ţări din Europa este la nivelul culturii şi civilizaţiei. În concluzie, Ministerul Culturii şi Cultelor are în vedere stabilirea unor proiecte comune cu Minis-terul Educaţiei şi Cercetării în ceea ce priveşte ridicarea nivelului cultural al tinerilor de la sate, precum şi facilitarea accesului acestora la infrastructura din domeniu, a spus Adrian Iorgulescu. De asemenea, se doreşte iniţierea unor proiecte de lege, care urmăresc, printre altele, reactivarea aşezămintelor culturale din zona rurală şi identificarea programelor care se potrivesc acestora, lansarea unei campanii pentru lectură şi dezvoltarea domeniului instituţiilor de spectacole. Ministrul Iorgulescu a subliniat că trebuie refăcută şi infrastructura în domeniu, unele clădiri în care funcţionează teatre, de exemplu, printre care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, fiind în pericol să se prăbuşească la un cutremur mai serios. Acestui obiectiv îi vor fi alocate 250 de milioane de euro, bani obţinuţi, în cea mai mare parte, din finanţări externe.
CSCDC a fost înfiinţat în 2005, în subordinea MCC, cu rolul de a contribui la elaborarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor publice din domeniul culturii. Datele comentate de ministrul culturii au fost extrase dintr-o analiză a Centrului, realizată, la nivelul anului trecut, pe baza unui sondaj efectuat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS.