28 Noiembrie 2011 marchează 99-a aniversare a proclamaţiei de independenţă a Albaniei. Albania şi cetăţenii ei au mers pe un drum plin de greutăţi. Astăzi este un moment important în care tragem linie şi ajungem la concluzia că 2011 a fost un an de succes. Republica Albaneză a realizat progrese semnificative. Astăzi, Albania este o ţară europeană modernă, un stat de drept cu ins-tituţii democratice în care domneşte legea, o ţară care respectă dreptul la liberă exprimare şi drepturile minorităţilor, care organizează alegeri libere şi manifestă o deosebită toleranţă religioasă.
Astăzi, Albania este un membru al NATO care are o contribuţie de seamă la pacea şi stabilitatea din regiune şi din afara ei, în timp ce merge cu hotărâre spre integrarea Europeană. Albanezii se bucură de libertate de mişcare în întreaga Europă, fără vize, respectând în acelaşi timp procedurile care conduc la rapoartele pozitive curente. Numărul de cetăţeni străini care au vizitat Albania ca turişti sau în alte scopuri în decursul acestui an a depăşit 3,5 milioane.
Albania a dat dovadă de stabilitate macroeconomică şi o creştere economică pozitivă continuă. În acest an, se prognozează o creştere economică de aproximativ 4%, în ciuda crizei financiare. Investiţiile străine directe au crescut cu 316%, între 2006 şi 2010, în timp ce exporturile Albaniei au crescut cu 300%. În acest an inflaţia a rămas la 3%.
Albania este ţara cu cel mai mic sector public, iar mai mult de 84% din PIB este generat de sectorul privat, şi care are cea mai redusă povară fiscală din Europa, cu o rată fixă de impozitare de 10%. Procedurile birocratice au fost îndepărtate şi înlocuite de un sistem digital eficient, "One Stop Shop", pentru înregistrarea firmelor, obţinerea permiselor şi licenţelor. Achiziţiile publice se realizează 100% electronic. Ţara mea oferă un mediu prietenos şi atractiv pentru afaceri, investitori şi turişti.
Da, pentru anul 2012, care coincide cu aniversarea a 100 de ani de la Independenţa Albaniei, obiectivul naţional major al Albaniei rămâne integrarea în Uniunea Europeană. Aproximativ 94% dintre albanezi, aş putea spune un procent mai mare decât în oricare altă naţiune, sprjină înscrierea Albaniei în Uniunea Europeană. Ne aşteptăm ca decizia cu privire la declararea ţării drept candidată să fie luată foarte curând. Guvernul este extrem de hotărât să realizeze priorităţile stabilite de Uniunea Europeană, propunându-şi să obţină statutul de candidat şi deschiderea negocierilor privind aderarea.
Transformarea visului poporului albanez, "Albania, ţară dezvoltată ", în realitate este un alt obiectiv major pentru anii următori. Pentru a-şi atinge acest vis, guvernul albanez este hotărât să continue reformele economice profunde, privatizările de anvergură, creşterea economică rapidă, revoluţia fiscală, şi aproape dublarea venitului, creşterea salariului mediu, creşterea salariilor şi pensiilor, şi războiul contra crimei şi corupţiei.
Albania are proprietăţi excepţionale pe litoral, un număr semnificativ de platforme eoliene, iar vremea este însorită în cea mai mare parte a anului, astfel încât are toate şansele să obţină o poziţie importantă pe piaţa energiei regenerabile din regiune. Până acum, din 450 posibile, s-au încheiat 220 de contracte pentru construcţia de centrale hidroelectrice; s-au acordat licenţe pentru generarea de electricitate pe baza energiei eoliene şi ele continuă să fie încurajate, la fel ca şi munca ce se desfăşoară pentru utilizarea energiei solare şi geotermale. Guvernul a început de asemenea un alt proiect care urmăreşte să maximizeze utilizarea potenţialului ţării în ceea ce priveşte pomii fructiferi.
Obiective importante rămân de asemenea realizarea progreselor în domeniul cunoaşterii şi a grijii pentru sănătatea cetăţenilor. În acest scop, reformele profunde vor continua în domeniile sănătăţii şi educaţiei, obiectivul principal fiind atingerea standardelor europene în domeniu.
Albania în epoca digitală este un alt obiectiv al guvernului albanez şi cel mai ambiţios. Progresul Albaniei în acest domeniu a fost printre cele mai rapide. Internetul este folosit astăzi în întreaga ţară iar guvernul oferă internet gratuit în şcoli, ca şi în sediile Poştei albaneze. Se intenţionează finalizarea acestei iniţiative în anul 2012, totul trecând la nivel digital în birourile şi agenţiile care oferă servicii cetăţenilor, şi cu o investiţie sporită în resursele umane.
Potenţialul turistic al zonelor de coastă şi muntoase este excepţional. "Lonely Planet", unul dintre cele mai populare ghiduri de turism din lume, a plasat Albania printre cele mai importante 10 ţări care ar trebui vizitate în 2011. Pe lângă poziţia sa geografică, climă şi frumuseţile naturale, Albania se remarcă de asemenea prin bogata sa moştenire culturală şi istorică. Albania se poate lăuda cu o reţea modernă de drumuri, care le va permite cetăţenilor albanezi, vizitatorilor şi investitorilor să călătorească cu uşurinţă pe întreg teritoriul ţării.
Albania are relaţii excelente cu vecinii săi direcţi şi cu întreaga regiune, şi are toată disponibilitatea de a consolida aceste relaţii în continuare. Albania ocupă în prezent o funcţie importantă în ceea ce priveşte securitatea, pacea şi prosperitatea în Balcani, Mediterana şi Europa, şi este hotărâtă să îşi sporească contribuţia şi importanţa acestui rol.
Reţinem că independenţa Kosovo a contribuit la întărirea securităţii şi stabilităţii din regiune. În momentul de faţă, Kosovo îşi câştigă locul care i se cuvine în cadrul comunităţii naţiunilor libere. Independenţa Kosovo este recunoscută de 85 ţări şi este posibil să fie recunoscută şi de altele în curând. Albania sprijină recunoaşterea ei de către alte ţări, datorită convingerii că fiecare nouă recunoaştere este o contribuţie valoroasă pentru regiunea noastră. Albania sprijină integrarea Euro-Atlantică a Kosovo, şi este de asemenea hotărâ-tă să facă orice efort pentru a sprijini integrarea Kosovo în toate iniţiativele din regiune şi din afara acesteia.
Relaţiile dintre Albania şi Româ-nia sunt foarte bune, cu legături istorice de prietenie dintre cele două popoare şi cu o cooperarea care acoperă toate domeniile. România este un aliat al Albaniei în structura NATO şi un partener important pe drumul ei către integrarea în Uniunea Europeană.
Toate documentele care guvernează cooperarea bilaterală au fost semnate de cele două ţări ale noastre. În această privinţă, comunitatea albaneză din România joacă un rol important, care a făcut cu siguranţă din ea un element de legătură între cele două ţări ale noastre. Albania este hotărâtă să extindă aceste relaţii, în special în domeniul economic, prin creşterea volumul schimburilor comerciale, precum şi prin menţinerea dialogului politic care este deja foarte bun.