A DOUA CONVOCARE AGA BVB nu trece la sistemul dualist de conducere

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2015

BVB nu trece la sistemul dualist de conducere

Actualizare 10:26

Bursa de Valori Bucureşti nu va trece la sistemul dualist de conducere, întrucât Adunarea Generală a Acţionarilor nu s-a ţinut nici astăzi, la a doua convocare.

La şedinţă, au fost prezenţi acţionari cu o deţinere cumulată de 21,44%, cvorumul necesar fiind de minim 50%.

-----

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au ocazia să îşi etaleze, astăzi, puterile, fiind chemaţi să aprobe trecerea la sistemul dualist de conducere, după ce cvorumul necesar nu a fost întrunit, ieri, la prima convocare.

La şedinţa de ieri, au fost prezenţi acţionari cu o participaţie cumulată de 21,53%, pentru ţinerea AGA fiind nevoie să fi venit acţionari cu 75% din capital.

Voci din cadrul acţionariatului BVB sunt de părere că AGA de astăzi este un prilej ca facţiunile din cadrul Bursei să aibă o primă înfruntare, înainte de alegerile pentru o nouă conducere. Faţă de acum patru ani, în scenă a intrat un nou acţionar important, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu un pachet de 5%, iar SIF-urile şi-au crescut deţinerea, la peste 20%, căutând să aibă un rol în conducerea Bursei.

Un prim pas pentru ca "lupta" să aibă loc este întrunirea cvorumului necesar, de 50% din acţiuni, adică ar fi nevoie ca acţionari cu o deţinere cumulată de 28,47% să se deplaseze astăzi la sediul BVB, pe lângă cei prezenţi ieri.

În piaţă se vorbea, ieri, că, şi dacă AGA se va ţine, unii acţionari importanţi vor decide cum votează în funcţie de hotărârea ASF să elimine sau nu incompatibilităţile între funcţiile deţinute de o persoană în diverse instituţii de piaţa de capital.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus în dezbatere publică un proiect de regulament care relaxează regulile privind conflictul de interese între funcţii pe piaţa de capital, astfel încât la conducerea burselor să poată să acceadă şi membrii consiliilor de administraţie ale emitenţilor.

ASF a aşteptat opinii asupra proiectului, până pe 25 octombrie, însă Consiliul Autorităţii nu l-a pus pe ordinea de zi a şedinţei de ieri, astfel că o decizie pe acest regulament este aşteptată săptămâna viitoare.

Acţionarii BVB trebuie să îşi calculeze voturile în funcţie de aşteptările privind decizia ASF.

Sistemul dualist la BVB a fost cerut de SIF2 Moldova, în urmă cu trei ani, iar Costel Ceocea, preşedintele SIF2, a declarat public că susţine această formă de conducere. La fel au făcut şi Mihai Fercală, preşedintele executiv al SIF3 Transilvania, şi Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. BERD, în schimb, nu a dorit să dezvăluie ce formă de conducere şi-ar dori la BVB.

Unele surse spun că, în cazul trecerii Bursei la conducerea dualistă, se vor pune în discuţie poziţia lui Ludwik Sobolewski şi contractul acestuia. Alţii consideră însă că Sobolewski este suficient de abil să îşi negocieze continuitatea la BVB. Indiferent dacă se păstrează conducerea prin Consiliu de Administraţie şi director general sau se trece la sistemul dualist, unii acţionari se aşteaptă ca SIF-urile să îşi impună oameni la vârful BVB. În această situaţie, unii preconizează că Sobolewski va avea o viaţă mai grea, însă că are capacitatea să se "adapteze" situaţiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sobo e pa.

    Castigam prin neprezentare.

    La alegeri o sa fie buluc. Unde e un os de ros vin toti. 

    1. Toti sobo lanii

    Am pierdut doua zile pentru o aga unde nesimtiti de actionari absenti nemotivat nu vin!

    Bariera asta nu a fost inca descoperita ?? 

    1. deoarece vrea Sa declanseze infringement pentru nerespectarea legislatiei privind raportatea financiara PE pietele reglementate. Nu au avut timp sa vina la sedinta , deoarece se pregatesc Sa raspunda doamnei comisar de ce au facut pipi impotriva vantului. Conclusion Sell

    Azi la sedinta acţionari cu o deţinere cumulată de 21,44%.

    Ieri la sedinta au fost prezenţi acţionari cu o participaţie cumulată de 21,53%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb