A fost iniţiat infringement-ul pentru piaţa de gaze şi electricitate

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iunie 2009

Comisia Europeană (CE) a iniţiat, ieri, procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi a energiei electrice, dar şi a reţelelelor de transport de gaz şi energie electrică. Alături de ţara noastră, încă 24 de state membre fac obiectul unei decizii similare luate ieri de CE. Executivul UE a trimis, în acest sens, scrisori de notificare oficiale autorităţilor române, aceasta reprezentând prima etapă a procedurii de încălcare a Tratatului. Potrivit Agerpres, CE s-a concentrat, în luarea deciziei sale, în special pe prevederile care garantează o concurenţă corectă, în interesul consumatorilor.

Un prim caz vizează încălcarea directivei cu privire la regulile comune pentru piaţa internă a gazului. România nu a notificat Comisia în legătură cu obligaţiile aferente serviciilor publice şi a aplicat preţuri reglementate în cazul consumatorilor non-casnici. După cum a explicat Ferran Taradellas, purtător de cuvânt al comisarului european pentru energie Andris Piebalgs, autorităţile române trebuie să comunice Comisiei motivele pentru care au aplicat preţuri reglementate în cazul consumatorilor non-casnici. Dacă Executivului UE nu îi vor fi comunicate aceste motive sau explicaţiile părţii române nu vor fi sa­tisfăcătoare, se poate declanşa a doua fază a procedurii de infringement.

În plus, ţara noastră nu a respectat prevederi ale reglementării cu privire la transparenţa condiţiilor de acces la reţelele de transport de gaz natural. Autorităţilor române li se reproşează lipsa transparenţei condiţiilor pentru accesul la aceste reţele şi faptul că nu au reuşit să adopte acţiuni de remediere eficiente, în punerea în practică şi notificarea unui sistem de penalităţi în cazul încălcării unor articole din reglementarea amintită.

În ce priveşte piaţa internă a energiei electrice, Executivul comunitar consideră că România a încălcat prevederile directivei referitoare la normele comune ale pieţei interne a electricităţii. România nu a notificat Executivul UE în legătură cu obligaţiile aferente serviciilor publice şi a aplicat preţuri reglementate în cazul consumatorilor non-casnici fără a comunica motivele acestei măsuri, încălcând astfel directiva europeană în acest domeniu.

În fine, un alt caz de infringement vizează faptul că ţara noastră nu a respectat prevederile reglementării cu privire la accesul la reţelele de schimb transfrontalier în sectorul energiei electrice şi la procedurile aplicate în cazul reclamaţiilor aferente.

ANRE pregăteşte renunţarea la preţurile reglementate

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va stabili un calendar în vederea renunţării la preţurile reglementate pentru gaze naturale şi electricitate, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul general în cadrul ANRE, Maria Mânicuţă. Decizia ANRE a venit în urma solicitării Comisiei Europene, care, în această perioadă, deschide procedura de infringement pentru sectorul energic. Doamna Mânicuţă a precizat: "România nu este singura ţară europeană care mai practică tarife reglementate la anumiţi consumatori, singurele excepţii la ora actuală fiind Anglia şi Germania. Pentru anumite categorii de consumatori, cei casnici, trebuie avută în vedere o modalitate de protejare".

Cristina Mihalaşcu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb