Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a publicat astăzi Raportul privind România din cea de-a treia rundă de evaluare, pe cele două teme supuse evaluării, respectiv incriminările faptelor de corupţie şi transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, arată un comunicat remis redacţiei.
În ceea ce priveşte incriminările faptelor de corupţie, raportul concluzionează că atât dispoziţiile cuprinse în Codul penal, cât şi cele ale Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, reprezintă un cadru legal anticorupţie cuprinzător, care reflectă în mare măsură cerinţele impuse de Convenţia penală privind corupţia şi Protocolul său.
În ceea ce priveşte transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale [hiperlink la raport], GRECO concluzionează că Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale este un act normativ bine structurat, care prevede o serie de măsuri ce vizează creşterea gradului de transparenţă generală a vieţii politice, însă uneori este prea ambiţios şi impune multe limitări care sunt, probabil, greu de aplicat în practică, inclusiv un sistem complex de limite globale privind veniturile şi cheltuielile de campanie, etc.
Raportul ca un întreg adresează României 20 de recomandări. GRECO va evalua punerea în aplicare a acestora în a doua jumătate a anului 2012, prin procedura specifică de conformitate.