Fondul Proprietatea solicită ziarului "BURSA" să-i publice replica. Ziarul "BURSA" i-o publică.
Dar, îi publică replica cu scopul ca Fondul Proprietatea să şi-o citească. Căci, replica Fondului Proprietatea nu ni se adresează nici nouă şi nici cititorilor noştri, ci conducerii Fondului Proprietatea. Chiar aşa!
Oamenii din conducerea Fondului Proprietatea sînt aceiaşi cu cei care au conceput Legea Fondului Proprietatea (247/ 2005).
În Lege ei au trecut că Fondul Proprietatea este un organism de plasament colectiv (OPC) - în toată legea (luaţi-o în ambele sensuri, adică, nu-i altceva decît asta şi nu-i în lege loc în care să fie definit altfel).
Subliniez: conducerea de acum a Fondului Proprietatea a spus în lege că este un organism de plasament colectiv.
Aceeaşi conducere spune acum că Fondul Proprietatea nu este un organism de plasament colectiv.
Eu, unul, sînt înclinat să cred ce zice conducerea Fondului Proprietatea.
Dar ce să cred? Să cred ce zic experţii aceştia în lege, sau să cred ce zic experţii aceştia în actul constitutiv?
Educaţia mea cuprinde şi logica - legea identităţii, a noncontradicţiei şi a terţiului exclus. De aceea sînt nedumerit cu privire la Fondul Proprietatea, iar nu pentru că aş simpatiza cu PSD (adevărul este că, cu ultimele scandaluri, PSD mi-a devenit de-a dreptul simpatic) şi nici că m-ar fi cumpărat sau m-ar manipula vreun "grup de interese economice nelegitime" (de altfel, am aşa o faimă rea, încît, chiar să vreau, nimeni nu-mi propune nici o şuşă).
Vă rog, cu umilinţa logicii, să mă lămuriţi ce vi s-a întîmplat între momentul în care aţi stabilit că Fondul Proprietatea este organism de plasament colectiv şi momentul cînd l-aţi făcut să nu fie organism de plasament colectiv. O explicaţie care să difere de cea prin care Tatăl, Fiul şi Sfîntul Duh sînt una, pentru că nu ne aflăm în zona minunilor, ci în zona financiară.
Căci diferenţa dintre ceea ce aţi prevăzut în lege să fie Fondul Proprietatea şi ceea ce aţi făcut este diferenţa dintre un fond de investiţii supravegheat şi FNI - adică, acţiunile necotate.
Aşa cum l-aţi făcut, Fondul Proprietatea are dreptul la un portofoliu consistent de acţiuni necotate. După cum ne amintim (dureros), minciuna umflării valorii titlului FNI a provenit din portofoliul de acţiuni necotate.
Ne-am fript. Nu mai vrem. N-aveţi decît să vă jucaţi aşa între voi, dacă vă place asta. Dar nu vă jucaţi aşa cu publicul.
Căci aveţi pretenţia să listaţi Fondul Proprietatea la Bursă.
Am să recapitulez: 1. vreţi să faceţi un fond de investiţii cu acţiuni necotate, la care valoarea se stabileşte, nu la piaţă, ci cu creionul pe hîrtie; 2. societăţile din portofoliu nu au fost auditate, aşa că nici cu creionul pe hîrtie nu le puteţi evalua; 3. nu ştiţi cine vă sînt acţionarii, iar procesul de des-păgubire cu acţiuni la Fondul Proprietatea nu s-a încheiat; 4. nu ştiţi nici măcar cîţi acţionari aveţi - între 120.000 şi 200.000; 5. nu ştiţi dacă cel de-al 199.999-lea acţionar n-ar avea dreptul la, de exemplu, 15 miliarde de euro despăgubiri; 6. nu ştiţi la cît se va ridica valoarea totală a despăgubirilor şi dacă vor exista resurse care să le acopere; 7. nu ştiţi care este valoarea totală a activului net.
Singurul lucru pe care îl ştiţi este că vreţi să băgaţi Fondul Proprietatea la Bursă. E tare!
Mai ştiţi să spuneţi că să vă lăsăm în pace să lucraţi şi abia apoi, dacă vă găsim cu ceva necurat, abia atunci să vă crucificăm. Care-i diferenţa faţă de sloganul "Dormi liniştit, FNI lucrează pentru tine"?! Şi la ce foloseşte crucificarea Ioanei Vlas sutelor de mii de cetăţeni furaţi?! Face pielea ei cît banii lor?! Nu face.
Şi nu face nici a dumneavoas-tră, domnilor experţi.
Şi, între noi să rămînă, nu trebuie să vă aşteptăm să lucraţi ca să vă găsim cu ceva necurat.
Neconcordanţa dintre legea voastră şi fondul vostru este necurată. Graba listării este necurată. Pretenţiile de expertiză ridicate sînt necurate. Reproşul că, prin critici, îi păgubim pe acţionarii fondului, este necurat.
Astăzi, aveţi 292 de acţionari. Al 292-lea este Statul.
Tot tămbălăul ăsta are loc în jurul unei societăţi cu mai puţin de 300 de acţionari.
Ceilalţi - sute de mii - nu vor să vă devină acţionari. Şi protestează că îi obligaţi.
Deja, este ceva necurat.