A început războiul din Marea Neagră

Sorin Rosca Stanescu
Internaţional / 21 iulie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Încă nu s-a dezlănţuit. Dar există acolo toate ingredientele necesare. Vladimir Putin a anunţat scurt pe doi: orice navă ucraineană care se deplasează în Marea Neagră este asimilată unei nave de război. Ca şi când ar transporta nu cereale, ci armament. Şi, ca atare, va fi lovită. Întrucât nu se precizează dacă Federaţia Rusă instituie acest regim pentru întreaga Mare Neagră sau doar pentru ceea ce consideră că reprezintă apele ei teritoriale în jurul Peninsulei Crimeea, putem interpreta ambiguitatea în sensul că e vizat întreg arealul. Inclusiv apele teritoriale ale României.

În apele teritoriale ale României, după cum se vede din satelit, a fost creată o mare aglomerare de nave ucrainene. Acestea fie intenţionează să străbată Marea Neagră de-a lungul coastelor, fie, cel mai probabil, să utilizeze Canalul Bâstroe, al cărui şenel a fost în mod pervers adâncit suficient de mult pentru pescajul respectivelor nave. Când ruşii vor ataca, ei ar putea să o facă şi în apele teritoriale ale Mării Negre aparţinând României şi sau mai ales în zona de intrare în Canalul Bâstroe. Pentru noi, pericolul este major.

Să ne facem cât mai bine înţeleşi. Mai marii Uniunii Europene, desigur, cu acordul şi chiar la indicaţia prealabilă a Washingtonului, au dat undă verde Ucrainei să sape adânc în Canalul Bâstroe, indiferent de consecinţele asupra ecosistemului Deltei Dunării. Acest acord nu a fost făcut public decât cu o jumătate de gură şi ulterior imensului scandal generat de dezvăluirile din presa de la Bucureşti. Membrii Executivului, ai fostului şi actualului Guvern, au fost complici ai acestei operaţii, au închis deliberat ochii, au întors capul în altă parte şi s-au făcut că nu văd ceea ce se petrecea deja sub nasul nostru. Între timp, tot în anticiparea acestui război din Marea Neagră, s-au mai produs două evenimente. Primul a fost acordul statului român, tot în condiţii de netransparenţă, privind instalarea a două baze militare americane în zona protejată a Deltei Dunării. Pentru ca, la nevoie, partenerii noştri strategici să poată intra cu navele în Marea Neagră fără a încălca Tratatul de la Montreux. În ultima vreme, am asistat în acest sens şi la antrenamente ale militarilor NATO cu tehnica de luptă aferentă tot în zona protejată a Deltei Dunării. A doua operaţie a fost realizată foarte recent, sub forma celor mai mari manevre militare din toate timpurile a forţelor armate combinate NATO în arealul Mării Negre.

Având în vedere argumentele pe care tocmai le-am prezentat, eu consider că războiul din Marea Neagră a început. Şi a depăşit de acum faza psihologică. Şi propagandistică. Pentru România, pericolul este multiplu. El derivă în primul şi în primul rând din faptul că înzestrarea armatei române, fiind neglijată practic timp de 30 de ani şi Cenuşăreasa Cenuşăreselor fiind armata maritimă, suntem practic total vulnerabili în raport cu ameninţarea pe care o prezintă Federaţia Rusă. În al doilea rând, speranţele noastre de a obţine o ciozvârtă din imensele bogăţii de petrol şi gaze existente în subsolul Mării Negre pe platforma noastră continentală sunt puse sub semnul întrebării. Un război desfăşurat în Marea Neagră, în apele noastre teritoriale, va compromite pentru mulţi ani de acum încolo valorificarea perimetrelor a căror explorare s-a încheiat şi pentru care există proiecte de valorificare, cum este Neptun Deep, vizat de OMV Petrom. Prin urmare, probleme are şi Austria, care mizează pe acest uriaş zăcământ, adjudecat într-un mod extrem de suspect, pentru a deveni cel mai mare producător de mase plastice din Europa. Pot fi compromise implicit şi interesele geostrategice, dar şi interesele economice ale Statelor Unite în această parte a lumii.

Mişcarea pe tabla de şah geostrategică făcută de Vladimir Putin, privind lucrurile la rece, este extrem de inteligentă, dar şi riscantă în acelaşi timp. Totul depinde de riposta de care sunt sau nu capabile statele NATO. Nu pot să închei aceste demers editorial fără a observa - şi reiese din conţinutul acestuia - că diverse operaţiuni, făcute mai mult sau mai puţin discret, mai mult sau mai puţin secret, vizând Marea Neagră, se aşează într-o logică miilitară pe termen mediu şi lung ca într-un adevărat puzzle.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Era f clar ca nu se poate dezvolta zacamintul Neptun Deep in timp de razboi, cand e linga Insula Serpilor aocata Ukrainei dar la 30 km de tarmul nostru. Faptul ca Exxon s a retras cu 1 mld usd intareste opinia ca acest razboi e geostrategic in program de multi ani. Firmele mari din domeniul asta au... Ponturi de la varf, in geopolitica si targuielile mari pe spatele celor mici, asta e sigur! Iar OMV tocmai a schimbat strategia cu noul sef din noul CA : se dezvolta in petrochimie si nu mai dezvolta zacaminte, cu Neptun Deep se trage de timp, la cacialma. Domnul general Ciuca, noi am avut incredere in dvs... Macar sa nu ne traga uriassa conspiratie in razboi, ca de luat pe pret de nimic si au facut plinul! Nu cumva sa credeti ca noi nu observam sau ca uitam cine ce miscari face in politica noastra!

    Tocmai se discuta in Europa ca saraceste populatia, si nu numai energetic :e consevinta directa a politicilor proaste ds la nivel centralizat EU!  

    1. Da o harta ai, sa vezi unde u Neptun Deep? Tu ai auzit de Carlyle, stii cine sunt aia? Da de Dick Chainy?

      Toate manevrele de sabotare a extractiei de gaze din M Neagra au vut componenta de interese externe. Insula Serpilor... Data arbitrar Ucrainei! Exxon a temporizat zece ani inceperea exploatarii, OMV face acelasi lucru acum si in viitor. Turcia a prospectat singura cu o nava, a mai construit 4 nave de prospectare si are platforme si a scos deja gaz, ca practic e acelasi zacamant! Face intens alte platforme, si totul in ultimii 2 ani! Pentru ca au vazut ce rol au parteneriatele astea, si Ucraina si Rusia se saboteaza reciproc.. Nu pot extrage iar noi suntem ciuca batailor de joc si s a considerat ca e suficient sa fie cumparat Geoana!

      Pe Geoana nici nu e nevoie sa il cumperi, e suficient sa ii spui ca'i sta bine sacoul.

      ... atata scandal pentru ca sa merem electric... sau pa jos ... lol ...

      :):):)

    Faptul ca Romania nu are o forta navala redutabila se datoreaza guvernarilor pesede pro-ruse, care au stat mereu in genunchi in fata tatucilor de la Est. Din fericire, apartenenta Romaniei la NATO rezolva pe termen scurt problema, insa pe termen lung Romania trebuie sa isi dezvolte propriile capabilitati militare si sa refaca industria de aparare.

    1. Ce înseamnă "forță navală redutabilă"??

      Sper că nu-mi spui 3-4 corvete și 2 submarine?

      Sper că ești suficient de limitat intelectual să crezi că am putea avea o "forță navală redutabilă" în raportul cu Rusia, China sau SUA? 

      Cel de la comentariul 2 are impresia că partidul care ne-a băgat în NATO și UE e prorus. Nu cred că are rost să îi explici ceva.

    Suntem prea mici, ca să nu zic slugi, pentru un război atât de mare.

    Motivele acestui conflict deschis americano-rus sunt vechi de cel puțin două decenii. 

    S-a încins tărâța-n ei. Nu mai contează cine e vinovatul.

    România cu Delta ei cu tot e pagubă-n ciuperci în raport cu interesele economice si financiare față de Ucraina. 

    ... ti-au scapat expresiile "razboi politicos" ... si "putem folosi funie de productia autohtona?!" ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb