A încetat din viaţă marea campioană română de atletism Iolanda Balaş

Ioana Dogaru
Miscellanea / 11 martie 2016

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

Premierul Dacian Cioloş a transmis vineri condoleanţe la moartea campioanei olimpice Iolanda Balaş.

"Iolanda Balaş - prima campioană olimpică a României, o sportivă care a depăşit de 14 ori recordul mondial la atletism - s-a stins astăzi din viaţă... Condoleanţe tuturor celor care i-au fost aproape, celor care au iubit-o şi au admirat-o", a scris Cioloş pe contul său de Facebook.

(I.D.)

------

Gabriela Szabo: "E o zi tristă pentru mine, doamna Ioli a fost mentorul meu"

''E o zi tristă pentru mine, doamna Ioli a fost mentorul meu'', a declarat în exclusivitate pentru Agerpres, Gabriela Szabo, la aflarea veştii că marea campioană Iolanda Balaş a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 79 de ani.

''Dacă am ajuns să lucrez în atletism şi în sportul românesc i s-a datorat doamnei Ioli. A fost un om extrem de elegant şi echilibrat. A fost o excelenţă a sportului românesc. A fost omul care a adus echilibru în sportul românesc. Din păcate, oamenii buni din sportul românesc se duc uşor, uşor. Ăsta este cel mai trist lucru. Şi rămân cei care nu au atins excelenţa'', a mai spus Gabriela Szabo.

''E o zi tristă pentru mine şi mă uit că şi cerul o plânge pe doamna Ioli. Îmi pare rău, pentru că în ultima vreme nimeni nu s-a mai interesat de ea, nimeni nu i-a mai deschis uşa, să o întrebe dacă mai are nevoie de ceva. Ultima dată când i-am deschis uşa să-i dau un cadou de ziua ei a izbucnit în plâns, pentru că nu se aştepta. Ea nu mai aştepta nimic de la nimeni. A murit un om mare, un om care a făcut sacrificii pentru sportul românesc, o Mare Doamnă'', a adăugat fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo.

(I.D.)

-----

Ion Sandu: "Trecerea la cele veşnice a Iolandei Balaş, o mare pierdere pentru sportul mondial"

Trecerea la cele veşnice a Iolandei Balaş a întristat pe toţi membrii conducerii Federaţiei Române de Atletism, aflaţi la Arad, cu ocazia Cupei Europei ediţia a XVI-a, a declarat Ion Sandu, preşedintele FRA, transmite Agerpres.

"Doamna Iolanda Balaş a fost un mare om, cel mai mare atlet român din toate timpurile, unul dintre primii 20 de sportivi ai lumii din toate timpurile. Este o mare pierdere pentru atletismul românesc, pentru sportul românesc, pentru sportul mondial. Din păcate, nu pot fi în aceste momente la Bucureşti, pentru a-i aduce un ultim omagiu, decât luni, după terminarea acestei competiţii de la Arad. În momentul în care am primit vestea, eram alături de George Boroi, comandantul CS Steaua şi fost mare atlet, de Anişoara Cuşmir, campioană olimpică, de Constantina Diţă, campioană olimpică, de Ion Buligă, secretarul FRA. Absolut toţi am izbucnit în plâns în momentul în care am aflat trista veste. Transmit sincere condoleanţe familiei", a declarat vineri, pentru Agerpres, Ion Sandu, preşedintele FRA.

(I.D.)

------

Azi a încetat din viaţă marea campioană olimpică română de atletism Iolanda Balaş, la vârsta de 79 de ani, informează Agerpres. Decesul a intervenit la spitalul Elias din Bucureşti, în urma unor complicaţii gastrice, anunţă Federaţia română de atletism, precizează sursa citată.

Iolanda Balaş-Soter este prima campioană olimpică a atletismului românesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme în sportul olimpic numărul 1. Ea a reuşit performanţe fără egal în sportul mondial - 14 recorduri mondiale la săritura în înălţime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioană olimpică, 3 europene (şi o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri naţionale, aminteşte Agerpres.

La aceste trofee se adaugă câteva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni în istoria sportului, Iolanda Balaş-Soter deţinând simultan recordurile a 100 de arene în întreaga lume, precum şi, la un moment dat, primele 64 de performanţe ale probei sale: a obţinut cele mai detaşate victorii olimpice din istoria probei de săritura în înălţime, 14 cm la Roma şi 10 cm la Tokyo faţă de rezultatul celei de-a doua clasate. Fosta preşedintă a Federaţiei române de atletism şi fostă preşedintă de onoare, dar şi fostă preşedintă a Fundaţiei Atletismului Românesc, ea a fost prima atletă din lume care a fost desemnată pentru Hall of Fame, Muzeul gloriilor disciplinei-regină, relatează sursa citată.

Iolanda Balaş-Soter s-a născut la Timişoara, la 12 decembrie 1936. Ea a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, specializare atletism (1967). A început să practice atletismul la 12 ani, iar în 1951 a stabilit recordul naţional la săritura în înălţime (1,48 m).

În 1956 a stabilit primul record mondial din carieră (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, în numai cinci ani. Recordul său din 1961, de 1,91 m, a rămas neegalat timp de zece ani. A cucerit două titluri de campioană olimpică: Roma (1960, cu 1,85 m) şi Tokyo (1964, cu 1,90 m). Timp de zece ani a înregistrat 142 de victorii consecutive, performanţă înscrisă în Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 august 1958), Iolanda Balaş a câştigat prima medalie de aur la săritura în înălţime, aducând primul titlu european în această disciplină sportivă României. În 1962, la Belgrad, ea a cucerit titlul european, cu 1,83 m.

S-a retras din activitatea competiţională în 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Ahile al piciorului de bătaie. După abandonarea activităţii de performanţă a fost antrenoare, profesoară, metodistă la Cabinetul metodic şi cercetări ştiinţifice la Clubul Steaua. Din 1988 şi până în 2005 a fost preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA). În perioada 1998-2002 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (COR). Este preşedinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din Bucureşti îi poartă numele, aminteşte Agerpres.

A înfiinţat, în 1993, Fundaţia Atletismului Românesc, una dintre primele fundaţii cu profil de sport, pentru susţinerea atletismului românesc şi a echipei reprezentative a României. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind în 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, în 1962, Ordinul Steaua României, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer (2000). A fost distinsă cu ''Colanul de Aur'', cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

În luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ''Legendele Stelei'' desfăşurat la sediul Ministerului Apărării Naţionale, Iolanda Balaş s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite.

La 27 noiembrie 2012, la împlinirea a 100 de ani de existenţă Federaţia Internaţională de Atletism şi-a premiat eroii de ieri şi de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numărându-se şi Iolanda Balaş-Soter.

Iolanda Balaş a scris lucrări metodice consacrate sportului de înaltă performanţă, fiind autoare a lucrării "Studiu şi istoric al pregătirii sportivilor de înaltă performanţă la altitudine" (1988), a adăugat sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb