A mai rămas ceva de vândut, la ordinele FMI, pentru a trece peste criza viitoare?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 februarie 2023

Călin Rechea

Odată demult, poate cu peste două decenii în urmă, un deficit de cont curent de 4% din PIB era un mare semnal de alarmă, iar Fondul Monetar Internaţional îşi trimitea reprezentanţii către acele ţări nefericite pentru a le face propuneri de bail-out care nu putea fi refuzate.

Autorităţile care au dus ţările respective aproape de faliment, guverne şi bănci centrale, erau mai mult decât "bucuroase" să accepte astfel de "ajutoare", mai ales că deciziile grele care urmau, cum ar fi concedierea unui număr mare de slujbaşi ai statului, puteau fi justificate uşor în faţa "alegătorilor".

Ţara noastră a fost într-o asemenea situaţie cu mai puţin de două decenii în urmă. Deficitul contului curent a ajuns la circa 17 miliarde de euro în 2007, în condiţiile în care deficitul comerţului cu bunuri a trecut de 21 de miliarde de euro (vezi graficul 1).

A mai rămas ceva de vândut, la ordinele FMI, pentru a trece peste criza viitoare?

Accentuarea dezechilibrelor macroeconomice a fost ignorată de autorităţi, pe fondul îndreptării atenţiei tuturor către promisiunea prosperităţii oferită de o bulă imobiliară fără precedent istoric.

Oficialii BNR dădeau asigurări că nu există motive de îngrijorare, deoarece dezechilibrul extern este "susţinut" de intrări de capital străin, care sunt gata să finanţeze dezvoltarea noului membru al Uniunii Europene.

Ponderea deficitului de cont curent în PIB s-a angajat atunci pe o traiectorie accelerată de creştere.

După ce a trecut de 6% în 2003, pragul de 8% a fost depăşit în 2004 şi 2005, iar următorii trei ani nu au înregistrat valori sub 10% (vezi graficul 2).

A mai rămas ceva de vândut, la ordinele FMI, pentru a trece peste criza viitoare?

Maximul, de aproape 14%, a fost atins în 2007, fiind urmat de o scădere masivă până în 2014, când deficitul de cont curent a ajuns la 0,3% din PIB. Fenomenul a avut loc pe fondul unei deprecieri puternice a monedei naţionale faţă de euro, în condiţiile "fugii" capitalului străin şi a creşterii accelerate a datoriei publice.

În ultimii opt ani am asistat la repetarea fenomenului, ceea ce dovedeşte că autorităţile monetare şi fiscale ale statului român nu au învăţat nimic din criza anterioară.

Nici nu este de mirare, în condiţiile în care nu există niciun fel de responsabilitate, iar greşelile de politică economică ale autorităţilor sunt complet lipsite de consecinţe.

După ce a trecut în viteză peste pragul de 4% din PIB cu cinci ani în urmă, deficitul de cont curent a urcat în 2022 până aproape de 10% din PIB, la o valoare nominală de aproape 27 de miliarde de euro, rezultat al unui deficit al comerţului cu bunuri de peste 32 de miliarde de euro.

Şi importanţa dezechilibrelor externe foarte mari de astăzi este minimalizată de autorităţi, inclusiv de către Banca Naţională. Guvernatorul BNR a declarat recent că "trebuie să ciulim urechile cu mare atenţie", în condiţiile în care "avem un cont curent "măricel', de aproape 10% din PIB".

Din păcate, deficitul de cont curent nu este deloc "măricel". Este uriaş. Măricel era când se apropia de 4% din PIB şi trebuiau luate deja măsuri de corectare a dezechilibrelor.

Iar problema tot mai gravă a deficitului de cont curent nu se poate rezolva fără "atacarea" directă a deficitului bugetar.

Această legătură directă dintre aşa-numitele "deficite gemene" este bine cunoscută cel puţin la nivelul Băncii Naţionale. Ar putea să existe "rătăciţi" şi în Ministerul de Finanţe care să cunoască la fel de bine situaţia.

Cu toate acestea nimeni nu face nimic pentru atenuarea dezechilibrului extern şi a celui fiscal. Dimpotrivă, sunt adoptate politici iresponsabile care conduc la majorarea acestora şi la subminarea gravă a economiei naţionale.

Mai mult, aşteptările privind reducerea costurilor de finanţare odată cu reducerea de la sine a inflaţiei, un fenomen plin de mister cunoscut sub numele "dezinflaţie imaculată", s-ar putea dovedi complet nefondate, pe fondul reluării creşterii dobânzilor de către Federal Reserve.

Bloomberg a scris recent că "indicatorul inflaţiei preferat de Federal Reserve tocmai a devenit fierbinte din nou".

Indicele de preţ al cheltuielilor de consum din SUA, atât în varianta sa integrală, cât şi în varianta care exclude preţurile combustibililor şi alimentelor, a început să manifeste creşteri lunare care nu s-au mai înregistrat din vara anului trecut.

"Este uimitor faptul că scăderea ratei anuale a inflaţiei a stagnat complet, având în vedere efectul favorabil de bază şi condiţiile de la nivelul lanţurilor de aprovizionare. Asta înseamnă că nu va trece mult până la apariţia unor noi vârfuri ale inflaţiei", au subliniat economiştii agenţiei de ştiri.

Un astfel de scenariu nu este luat în considerare de Banca Naţională. În ultimul raport asupra inflaţiei, despre care ar trebui să credem că nu mai include prognoze fantasmagorice, se arată că avansul anual al preţurilor de consum va fi de 7% la sfârşitul acestui an, cu mult sub nivelul de 11,2% prognozat doar cu câteva luni în urmă, iar anul viitor rata inflaţiei va ajunge la 4,2%.

Este de ajuns doar o comparaţie rapidă a prognozelor BNR din ultimii ani pentru a realiza că acestea nu au niciun fel de credibilitate (vezi graficul 3).

A mai rămas ceva de vândut, la ordinele FMI, pentru a trece peste criza viitoare?

Va fi acum altfel? Greu de crezut, mai ales că toate politicile economice impuse de Comisia Europeană sunt organizate în jurul unor programe comune care nu par să ţină cont deloc de resursele de energie şi costul lor.

Mai mult, aceste programe comune presupun o capacitate de organizare, planificare şi execuţie dincolo de cea mai debordantă imaginaţie a comuniştilor de altădată.

Reputatul economist Mohamed El-Erian, profesor la Wharton School din cadrul University of Pennsylvania şi preşedintele Queens' College de la University of Cambridge, a scris recent că "ne aşteaptă o complexitate mai mare a inflaţiei".

"Indiferent de ce se va întâmpla, cel mai rău lucru este să revenim la starea de automulţumire", avertizează El-Erian, în condiţiile în care multe bănci centrale consideră că trebuie să oprească majorarea dobânzilor pentru a nu împinge economiile în recesiune.

Din păcate, bancherii centrali uită foarte uşor că actuala situaţie şi structură economică este rezultatul direct al politicilor monetare iresponsabile din ultimele decenii, în special din ultima decadă, iar recesiunea de care se tem aşa de tare nu reprezintă decât primul pas către reaşezarea pe o traiectorie economică sustenabilă, care va fi oricum forţată de marşul iresponsabil către energia verde.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Cateva suflete VII, neintinate - INCA.

    1. Cel mai lucru care i se putea intampla Romaniei a fost USR la guvernare si implicit PNNR-ul facut de Ghinea! Pensiile speciale vor disparea ,vor fi urlete, procese, CCR, vagoane de laturi la hantene dar implacabil vor trebui sa dispara. Mai devreme sau mai degraba foarte tarziu tot se face dreptate.

      USR va ajunge acolo unde e locul său, in malaxorul istoriei, iar securiștii care l-au fondat și îl întrețin vor da socoteală pentru toate mizeriile pe care le-au facut

      te zbati rau de tot asa-i? harst pensii speciale. Ia cu apa

      Scârboase bidinelele astea la adresa lui Ghinea și USR.

      Da,după tine USR nu a negociat bine pacea dacilor cu Domitian si astfel Traian l-a putut invinge pe Decebal.

      Informația a fost preluată de la Antena 3 sursa ta de informare ! 

    Multumesc pt informatii!

    Voiam sa ma reintorc in Romania, insa voi renunta! 

    Hauristii, psdistii, pnlistii si toata sleahta securicilor vor acuza Iluminati, Soros cand Romania ca cadea precum Grecia datorita celor foia deficite si iresponsabilitatii!

    Sanatate si putere de scris! 

    1. Gandeste-te bine.Eu am facut pasul asta acum doi ani dupa 18 ani petrecuti afara. Ce ai enumerat nu este un motiv sa nu te reintorci.

      Concluzile mele dupa 2 ani: 

      1. Scoala generala de cartier la care merge fiul meu e foarte ok. N-am prea avut tangente cu spitalele si nu pot sa ma pronunt. 

      2. Birocratia mult mai putina in orasul in care locuiest decat in tara in care am trait. Multe lucruri se pot face online. 

      3. Ai grija la cautarea unui job: Ce am observat e ca tot ce se numeste inginer e foarte prost platit in Ro si vei fi dezamagit. Daca ai cunostinte bune de IT intoarce-te. In domeniul asta am ajuns si eu. Daca mai si vorbesti germana e foarte ok. Dar depinde si in ce oras te intorci 

      4. Orasele mari sunt tot mai cosmopolite. Asta daca nu te deranjeaza. Mie personal, asta imi place.

      5. Acasa-i cel mai bine  

      Romania va ajunge ca Detroit curand cu acesti anti bussiness(HAUR, PNL,PSD, pana si ungurii). Ca nu stiu decat sa atace megacompaniile, tocmai ceea ce tine in viata tara asta. Ma uit de ex in Arad, jumatate din populatie lucreaza in zona industriala(numai companii multinationale, care dau salarii destul de bune), restul sunt angajati la firme romanesti care sunt sustinute de cei ce iau salarii bune de la multinationale si consuma banii in Arad(mall, restaurante dedeman, firme de constructii, saloane de coafura reparat masini, vanzari masini etc).

      Deci da, nu veni. Anul trecut si anul asta au plecat multi tineri in vest, oameni cu facultate, dentisti, constructori, etc. pe care ii cunosc, din cauza scaderii nivelului de trai pe baza inflatiei. 

      Multi pleaca cu iluzia ca in vest umbla cainii cu covrigi in coada. Sunt curios cati vor putea sa profeseze in domeniul lor. Cel putin in spatiul german examenele de echivalare pt medici sunt extrem de grele si trebuie cunostiinte foarte bune de limba germana. Si in multe alte joburi trebuie sa vorbesti limba tarii respective. Cu engleza te descurci intr-un job complex poate doar in Scandinavia.

      Chiriile sunt scumpe si energia s-a scumpit foarte mult, nu ca la noi.  

      Parerea mea e, ca se merita sa pleci din tara daca nu ai o calificare cautata sau deloc, pt ca salariul minim e mai mare. Sau persoane care sunt foarte bine calificati si experimentati, astfel incat sa intre intr-o firma mare care plateste bine.

      Dar pana la urma fiecare decide pt el/ea. Oricum traiul in strainatate pt cativa ani e un castig enorm, ca experienta de viata, largirea orizontului etc.  

      In Franta , ca dentist au dat doar un examen de limba atat.

      sI deja sunt in paine ca sa zic asa. cat despre chirii, multi romani si-au luat casa sau vor sa-si ia casa , preturile fiind comparabile cu ce e pe la noi, la salarii de 5 ori mai mari

      La alte aspecte nu ma bag, dar la "preturile la casa fiind comparabile cu ce e pe la noi, la salarii de 5 ori mai mari" ma bufneste rasul.

      Poti sa dai exemple? 

    portul Constanta si Hidroelectrica....au vindut alesii neamului toata tara, pentru care au murit zeci de mii de patrioti in trecut...acum o tara- azil, bugetari-pensionari si asistati social.

    1. toate firmele de stat sunt capusate de lichelele de partid si de toti politrucii de pe planeta

      mai bine privatizate cu firme serioase ( nu contrare intereselor nationale gen OMV) decat la stat 

      dar cu un nr de prosti/mp in crestere putini inteleg asta 

    E neces o LEGE care sa INTERZICA ALESILOR asemenea practici, cu pedepse CUMPLITE pt cel ce o incalca voit sau din ,,greseală"!

    Ar mai fi de vandut "culegatorii de sparanghel" (asa cum au fost vanduti evreii si germanii de catre Ceausescu).

    1. Bine ca avem ce vinde.

      Voi in Transnistria stati pe galeac 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb