Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), organizaţie profesională, independentă, neguvernamentală consideră piaţa de capital drept unul dintre motoarele de bază ale dezvoltării economiei, oferind companiilor acces la finanţări durabile şi populaţiei soluţii pentru investiţii şi economisire inteligentă. În toate statele dezvoltate, piaţa de capital funcţionează ca un barometru al sănătăţii economiei, datorită principiilor de transparenţă şi performanţă pe care le impune companiilor.
Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România atrage atenţia că adoptarea proiectului "Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică" prin care "se interzice pe o perioadă de doi ani înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută" este o decizie care riscă să afecteze pe termen mediu şi lung dezvoltarea pieţei de capital, dar şi întreg procesul de revenire şi dezvoltare a economiei româneşti la nivel micro şi macro.
În opinia Asociaţiei, adoptarea unui proiect de lege care opreşte timp de doi ani listări la Bursă pentru companii de stat riscă să influenţeze negativ percepţia investitorilor despre piaţa de capital, dar mai ales încrederea acestora în economie şi în viziunea statului român pe termen mediu şi lung. În plus, măsura pare arbitrară, în condiţiile în care Bursa de la Bucureşti se află în plin proces de trecere la statutul de piaţă emergentă, transfer ce reprezintă o recunoaştere implicită a dezvoltării pieţei de capital în ultimii 25 de ani. Adoptarea unui astfel de act normativ ar putea avea ca efect compromiterea îndeplinirii acestui obiectiv susţinut public de reprezentanţii statului român şi ar anula efortul conjugat din ultimii ani al tuturor actorilor implicaţi (bursă, companii, autorităţi, investitori).
"Proiectul de lege care interzice înstrăinarea participaţiilor statului la companii vine în contradicţie cu interesele economice imediate şi pe termen lung atât ale statului cât şi ale companiilor şi populaţiei. Piaţa de capital oferă companiilor acces la resurse financiare şi degrevează statul de povara unor împrumuturi suplimentare necesare pentru a asigura dezvoltarea acestora. O piaţă de capital ofertantă din perspectiva numărului şi diversităţii companiilor prezente poate fi mult mai interesantă pentru populaţie, mai ales în condiţiile de acum când observăm o creştere a interesului pentru economisire şi investire. O piaţă de capital atractivă, susţinută de stat, prin listarea de pachete la companiile pe care le deţine încurajează antreprenorii locali să se dezvolte folosind Bursa ca instrument de finanţare. Blocarea acestui proces evolutiv nu aduce beneficii reale niciunuia dintre actori - stat, companie, investitori ", a declarat Călin Meteş, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.
Reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Fonduri apreciază că statul român şi economia locală pot obţine beneficii reale din continuarea proiectelor de listare a companiilor pe piaţa de capital.
1. Rău
(mesaj trimis de anonim în data de 09.06.2020, 19:57)
Tunul pe el. În RO. justiția v-a funcționa când fiecare CNP v-a avea la VEDERE pistol LETAL ( la purtător) ; inapții : pistol cu apă!!!