Absenteismul rezolvă procentele!

D.N.
Ziarul BURSA #Companii / 14 iunie 2016

Absenteismul rezolvă procentele!

Absolvenţii de liceu încep să fugă de Bacalaureat, doar 114.993 dintre cei care au termiant doisprezece clase anul acesta s-au înscris pentru susţinerea examenului. Primul pas care trebuie făcut pentru promovarea unui examen îl reprezintă prezenţa la acesta. Din păcate pentru ei, din fericire pentru statistici, foarte mulţi dintre elevii care termină liceul decid să nu se înscrie la prima sesiune a Bacalaureatului. Acest lucru va duce, cel mai probabil, la creşterea procentului celor care promovează examenul. Conform Ministerului Educaţiei "în vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2016) s-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu. Dintre cei înscrişi, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare." Cifra este una foarte mică. Trebuie spus că în luna martie, peste161.000 de elevi de clasa a XII-a au susţinut simularea examenului de Bacalaureat. Între simulare şi examen, aproximativ 45.000 de elevi s-au "pierdut pe drum". Acest lucru este punctat şi de preşedintele Klaus Iohannis într-o postare pe facebook: " Începe examenul de bacalaureat şi urez mult succes tuturor celor 137.344 elevi înscrişi. Îmi doresc ca fiecare dintre voi să obţineţi rezultate bune şi foarte bune, bazate pe dedicarea voastră din toţi aceşti ani. Însă, tot astăzi, peste 45.000 elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a nu vor intra în examenul de bacalaureat. Cred că este nevoie să investim mult mai mult efort în a asigura tuturor elevilor un parcurs educaţional complet şi pe măsura potenţialului lor. România nu îşi poate permite să lase un procent atât de însemnat din generaţiile tinere fără o şansă reală de integrare în piaţa muncii la un nivel adecvat".

Trendul este unul descendent şi se manifestă începând cu 2013. Atunci, la examen s-au înscris 187.898 de elevi, dintre care doar 147.830 din promoţia respectivă, în condiţiile în care în clasa a XII-a erau înscrişi peste 200.000 de tineri la începutul anului şcolar. A fost primul an în care s-a observat o diferenţă mare între absolvenţi şi înscrişi. De altfel, la vremea respectivă, înaintea primei probe de la examenul de Bacalaureat au şi apărut mai mulţi elevi care au declarat că au fost sfătuiţi de profesori să nu se prezinte la prima sesiune, dacă vor să nu aibă probleme la încheierea mediilor. Evident că nimeni nu a putut proba o astfel de acuzaţie, dar semne de întrebare pe acest subiect se ridică şi în prezent.

Revenind la examenul din acest an, ministerul a făcut mai multe precizări: " În funcţie de forma de învăţământ absolvită, elevii înscrişi (toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 133.410 - zi, 1.851 - seral şi 2.083 - frecvenţă redusă. Precizăm că, potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a/zi şi a XIII-a)". Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat a debutat ieri cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; b) susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. Probele scrise încep în data de 4 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb