ABSL: România ocupă locul 6 în lume, în topul ţărilor care activează în industria serviciilor pentru afaceri

T.B.
Companii / 17 august 2023

ABSL: România ocupă locul 6 în lume, în topul ţărilor care activează în industria serviciilor pentru afaceri

Sectorul serviciilor pentru afaceri continuă să crească la nivel global cu o medie de 6% în ultimii doi ani, potrivit unui comunicat al ABSL. După Asia, unde se concentrează aproximativ 45% din numărul total de companii, Europa Centrală şi de Est ocupă locul doi în lume din punct de vedere al regiunilor în care această industrie este dezvoltată, cu aproximativ 31% dintre companii. România ocupă locul 6 în lume, în topul ţărilor care activează în această industrie şi locul 2 în Europa, după Polonia. În prezent numărul de angajaţi din industria noastră este mai mare de 2% din populaţia activă a ţării, conform sursei citate.

"România are încă numeroase avantaje pe care le oferă investitorilor în industria serviciilor de business. Printre acestea se numără un cost oportun de dezvoltare a afacerii şi a forţei de muncă, chiar şi în domeniul IT, existând o diferenţă mai mică cu 20% comparativ cu Polonia. Cele mai multe limbi străine vorbite în Romania din toate ţările CEE, acest fapt fiind considerat unul dintre cele mai importante avantaje pentru diversificarea serviciilor în business services (conform ultimului studiu ABSL Romania, 23% din companii prestează activităţi în 11-15 limbi străine vorbite, iar 15 % din companii au între 16-20 limbi străine). De asemenea, expertiza în tehnologie constituie un avantaj.", spune Nicoleta Apetrei, Vice-Preşedinte ABSL.

Centrele de excelenţă dezvoltate în ultimii doi ani vin cu o expertiză solidă în domenii precum IT, finanţe şi contabilitate, achiziţii şi fac ca România să fie încă o destinaţie preferată pentru servicii cu valoare adăugată mare, se mai arată în comunicat.

Însă România se află în competiţie directă cu ţările din regiune (în special Polonia şi Ungaria) din punct de vedere al granturilor disponibile, stimulentelor fiscale şi susţinerii industriei serviciilor pentru afaceri, potrivit sursei citate.

În timp ce România acordă sprijin prin intermediul stimulentelor fiscale şi al politicilor pentru ocuparea forţei de muncă, Polonia şi Ungaria acordă un set de măsuri ce poate părea mai cuprinzător care include susţinerea achiziţiei de echipamente si o valoare totala superioară a grantului (100 milioane de euro în Polonia vs. 45milioane de euro în România), informează ABSL.

În Polonia finanţarea nerambursabilă din partea statului variază între 30-50% în funcţie de regiune, în timp ce în România variază între 30-60% ajungând chiar la 70% pentru anumite regiuni creând astfel un cadru mai atractiv (chiar dacă aceste regiuni nu sunt întotdeauna propice industriei serviciilor de afaceri). Diferenţa este că Polonia are pe listă şapte industrii de interes, serviciile pentru afaceri ocupând un loc fruntaş în acest top. În România stimulentele fiscale se acordă pentru producţie, cercetare dezvoltare şi IT, potrivit comunicatului.

"Competitivitatea României pe piaţa serviciilor de afaceri este influenţată de mulţi factori printre care performanţa sistemului educaţional, numărul mare al vorbitorilor de limbi străine, cunoştinţele IT, politicile fiscale, costul traiului zilnic, costul forţei de muncă etc. Toate acestea converg într-un singur punct: resursa umană, pe care daca o pierdem acest sector nu se va putea dezvolta. Creşterea profesioniştilor din aceasta industrie şi menţinerea lor în România reprezintă garanţia viitorului nostru. Sunt convins că din acest motiv acestea sunt prioritare atât pentru companiile din sector, cât şi pentru cei care influenţează politicile economice în egală măsură. " spune Cătălin Iorgulescu, Vice-Preşedinte ABSL.

Conform ABSL, 70% dintre companii apreciază că vor înregistra o creştere a cifrei de afaceri în 2023 şi 94% dintre companii apreciază că România oferă numeroase oportunităţi de investiţii în acest sector.

"Faptul că avem încă un procent mare de studenţi la facultăţi cu profil de inginerie şi matematică ne ajută să conturăm mai clar viitorul acestei industrii. Estimăm o creştere de 10-15% a numărului de angajaţi până în 2025 şi o creştere a importanţei oraşelor mai mici." explică Ciprian Dan, Preşedinte ABSL.

Cele mai recente date arată faptul că veniturile generate de industria pentru afaceri au fost de 9 miliarde de euro. De asemenea, contribuţia acestui sector la PIB în România este mai mare decât media europeană in ultimii ani, mai transmite ABSL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb