Municipiul Cluj-Napoca a fost desemnat drept cel mai activ pol de creştere din ţara noastră, pe baza unui studiu realizat de compania de consultanţă KPMG şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR), conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Localitatea a fost dată ca exemplu de bună practică la nivel european, în privinţa modului de absorbţie a finanţărilor alocate polilor de creştere.
Primarul Emil Boc (PDL) a declarat: "Este o recunoaştere a eforturilor pe care întreaga administraţie locală le-a depus în vederea maximizării tuturor şanselor de a atrage bani pentru Cluj-Napoca, aceasta fiind strategia prin care am reuşit să ne diferenţiem calitativ în procesul de absorbţie a finanţărilor nerambursabile şi pe care o vom aborda şi în perioada de finanţare următoare, 2014-2020".
Pe axa 1.1, dedicată polilor de creştere, valoarea efectiv rambursată către municipiu până în prezent se ridică la 170,432 milioane lei (aproximativ 38 milioane euro), dintre care 110,165 milioane lei de la UE şi 60,627 milioane lei contribuţia de la bugetul de stat. Alocarea s-a cifrat la peste 82,41 milioane euro, gradul de contractare a fost de 115,64%, iar gradul de depunere a fost de 131,97%.
Din alte surse de finanţare nerambursabile (alte programe nerembursabile decât cele dedicate polilor de creştere sau alte surse de finanţare decât cele europene), sumele au totalizat peste 171,25 milioane euro, dintre care puţin peste 130,9 milioane euro au reprezentat gradul de contractare, iar restul - gradul de depunere.