ACCACE ROMÂNIA: Industria IT, de consultanţă şi domeniul bancar, în topul industriilor care au încheiat cele mai multe contracte de telemuncă în ultimul an şi jumătate

G.U.
Companii / 27 octombrie 2021

Laura Ştefan, Managing Director Accace România

Laura Ştefan, Managing Director Accace România

Potrivit Accace România, una dintre principalele companii de consultanţă de afaceri şi externalizare servicii din Europa Centrală şi de Est, în topul industriilor care au încheiat cele mai multe contracte de telemuncă în ultimul an şi jumătate s-au aflat industria de IT, firmele de consultanţă şi cele din domeniul bancar, se arată într-un comunicat de presă. Compania estimează că în contextul pandemic tot mai mulţi angajatori vor opta pentru contracte de telemuncă sau muncă la domiciliu în industriile care permit această variantă de lucru.

Din datele Accace România, cele mai multe contracte de telemuncă s-au înregistrat la începutul anului 2021, odată cu reglementarea posibilităţii ca angajatorul să deconteze salariaţilor lunar suma de până la 400 lei pentru susţinerea cheltuielilor la locul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

În legislaţia din România există două variante de contracte de muncă la distanţă: contractul de telemuncă şi cel de muncă la domiciliu. Cei mai mulţi angajatori au optat pentru contractul de telemuncă, întrucât acesta oferă mai multă flexibilitate şi libertate angajaţilor, dar şi un echilibru între viaţa profesională şi cea personală şi, totodată, reprezintă un pas înainte în procesul de digitalizare al companiilor.

Potrivit sursei citate, de la începutul pandemiei, statul a adus modificări prin OUG 192/2020, Legea 208/ 2021 şi OUG 35/2001, modificări ce ţin de definiţia telemuncii, mijloace prin care se poate verifica angajatul sau obligaţiile angajatorului. Astfel, printre cele mai importante reglementări pe care compania le-a observat în contractele de muncă din România odată cu debutul pandemiei se numără: introducerea indemnizaţiei lunare de sănătate, beneficiile pentru cheltuielile legate de telemuncă, perioada nedeterminată de telemuncă, diverse drepturi pentru telesalariat precum dreptul la protecţie în caz de concediere, dar şi clauze privind monitorizarea angajaţilor.

În ceea ce priveşte beneficiile pentru cheltuielile legate de telemuncă, o parte dintre angajatori a dorit să pună la dispoziţia salariaţilor mobilier de birou, accesorii de birotică sau a decis să acopere parţial facturile la utilităţi, în special electricitate şi internet, se menţionează în comunicat.

La nivel fiscal, de taxe şi impozite, principala reglementare din contractele de telemuncă a fost legată de posibilitatea angajatorului de a deconta salariaţilor până la 400 lei pe lună pentru a contribui la cheltuielile la locul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, fără a fi necesară prezentarea unor documente care să justifice aceste costuri. Astfel, cheltuiala la nivelul entităţii va putea fi considerată deductibilă la calculul impozitului pe profit, respectiv neimpozabilă la nivelul individului.

Potrivit datelor Accace, companiile observă şi o serie de limitări frecvente în ceea ce priveşte telemunca: controlul activităţii angajatului şi a timpului petrecut în vederea desfăşurării sarcinilor care este mult mai greu de realizat, riscul accidentelor de muncă poate creşte având în vedere că angajatul nu mai prestează activitatea de la locul de muncă, iar comunicarea cu ceilalţi colegi poate fi mai dificilă.

Din punct de vedere al salariilor, acestea nu au fost influenţate de pandemie, menţinându-se la acelaşi nivel faţă de anii trecuţi sau au crescut pe criterii de performanţă.

"Observăm clar o creştere a contractelor de telemuncă, mai ales de la începutul acestui an, în industrii precum IT, consultanţă sau bancară, unde lucrul la distanţă este mai facil de pus în practică. Aceste domenii s-au adaptat mult mai uşor la schimbările din ultimul an şi datorită gradului mare de digitalizare din activitatea lor, dar şi a faptului că au adoptat, în mai mică măsură, contracte de telemuncă încă de la nivelul anului 2018. Totodată, observăm creşteri şi în industriile în care nu existau contracte de telemuncă înainte de martie 2020. Pandemia, noile reglementări aduse în legislaţie, dar şi o mai bună definire a conceptului de < telemuncă > au impulsionat companiile să facă această schimbare în ceea ce priveşte munca la distanţă", a declarat Laura Ştefan, Managing Director Accace România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb