ACCIDENTUL AVIATIC DIN FRANŢA Operaţiunile de căutare a aeronavei au fost reluate miercuri în zori

Elena Deacu
Internaţional / 25 martie 2015

Actualizare 09:55 MAE: Până la acest moment, nu s-au identificat cetăţeni români la bordul aeronavei prăbuşite

Ministerul Afacerilor Externe transmite că, până la acest moment, nu s-au identificat cetăţeni români la bordul aeronavei prăbuşite, însă verificările continuă, având în vedere că elementele necesare procesului de identificare nu sunt complete.

MAE informează că, începând cu ziua de marţi, 24 martie 2015, au fost efectuate verificări în evidenţele naţionale, care au vizat identificarea unor posibili cetăţeni români la bordul aeronavei Germanwings, prăbuşită în Franţa.

Lista de pasageri pusă la dispoziţia MAE conţine exclusiv numele şi prenumele pasagerilor fără a fi menţionate alte detalii, precum cetăţenia, data naşterii, tipul şi numărul documentului de călătorie.

În acest context, au fost iniţiate şi sunt în curs de derulare verificări extinse şi complexe în ceea ce priveşte stabilirea cu certitudine a identităţii şi cetăţeniei fiecărei persoane aflate la bord.

MAE precizează că, până în prezent, misiunile diplomatice române din Spania, Franţa şi Germania nu au înregistrat nicio cerere de asistenţă din partea vreunui cetăţean român care să semnaleze faptul că avea rude sau prieteni la bordul aeronavei.

Celula de Criză a MAE român, misiunile diplomatice şi oficiile consulare române din Madrid, Barcelona, Paris, Berlin, Bonn şi München sunt în legătură permanentă cu autorităţile de resort din Spania, Franţa şi Germania.

---

Echipele de salvare şi-au reluat miercuri în zori operaţiunile de căutare la locul prăbuşirii, în Alpii Francezi, a avionului Airbus A320 aparţinând companiei low-cost Germanwings, incident în care au murit 150 de persoane (144 de pasageri şi şase membri ai echipajului), relatează AFP şi DPA.

Prăbuşirea aeronavei a avut loc marţi după-amiază în apropierea oraşului francez Prads-Haute-Bleone, după ce avionul a intrat într-o coborâre abruptă ce a durat aproximativ 8 minute.

Avionul decolase în cursul dimineţii de pe aeroportul El Prat din Barcelona, cu destinaţia Dusseldorf. Conform numelor de pe lista pasagerilor, 67 dintre aceştia sunt germani, dintre care 16 liceeni veniţi în Spania într-un schimb şcolar, şi 45 spanioli. După ce a traversat zone cu turbulenţe deasupra Mării Mediterane, avionul a intrat în spaţiul aerian francez, unde condiţiile meteo erau optime.

Dar deasupra Munţilor Alpi, aparatul a intrat într-o coborâre abruptă timp de circa 8 minute, iar când a ajuns la o altitudine de circa 2.000 de metri a dispărut de pe radare, la ora locală 10:53, moment în care controlorul de trafic aerian a declarat stare de urgenţă, de la piloţi nefiind recepţionat niciun mesaj SOS.

Un martor ocular afirmă că avionul zbura atât de jos, încât nu avea cum să treacă de crestele munţilor, dar el nu a observat fum ieşind din aparat sau vreun alt element care să indice o problemă tehnică.

O primă cutie neagră a fost recuperată, dar autorităţile franceze avertizează că vor trece multe zile până când vor fi recuperate cadavrele, întrucât avionul s-a prăbuşit într-o zonă montană cu pante abrupte şi foarte greu accesibilă, unde nu se poate ajunge pe şosea.

Trei zile de doliu în Spania

Spania a declarat trei zile de doliu naţional, iar premierul spaniol Mariano Rajoy, precum şi preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel urmează să ajungă în cursul zilei la locul prăbuşirii avionului ce efectua zborul 4U 9525.

"Mâine (miercuri) mă voi duce în zona accidentului aerian în Franţa", a anunţat Mariano Rajoy pe Twitter, la câteva ore după accidentul aparatului Airbus A320 al companiei low-cost Germanwings, care asigura legătura între Barcelona (Spania) şi Dusseldorf (Germania).

Potrivit vicepreşedintei guvernului Soraya Sainz de Santamaria, "45 de pasageri cu nume de familie spaniole" se aflau la bord.

Dna Sainz de Santamaria a anunţat publicarea "în buletinul oficial a unui decret declarând trei zile de doliu oficial începând de la miezul nopţii (marţi)". "În plus, chemăm la un minut de reculegere mâine la prânz în toate administraţiile publice", a adăugat ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb